ΤτΕ: Σε 6,9 δισ. Ευρώ περιορίστηκε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδος στο οκτάμηνο 2023

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην άνοδο κατά 5,4 δισ. Ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού.

Bank of Greece

Ευπρόσδεκτη βελτίωση κατέγραψε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδος στο οκτάμηνο 2023, με το έλλειμμά του να μειώνεται κατά 4,2 δισ. Ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, για να περιοριστεί σε έλλειμμα 6,9 δισ. Ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στην ταχύτερη μείωση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές κατέγραψαν μείωση 5,7% σε τρέχουσες τιμές (-1,1% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές κατέγραψαν μείωση 10,1% σε τρέχουσες τιμές (-3,2% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν αύξηση 1,6%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μείωση 2,1% (+3,3% και -4,1% σε σταθερές τιμές, αντίστοιχα).

Η βελτίωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών στο οκτάμηνο 2023 οφείλεται στη βελτίωση πρωτίστως του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και δευτερευόντως του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την επιδείνωση του ισοζυγίου μεταφορών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 18,4% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 15,3%, σε σύγκριση με το οκτάμηνο 2022.

Αντίστοιχα, το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων επιδεινώθηκε λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων μειώθηκε και διαμορφώθηκε σε 2,0 δισ. Ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Τέλος το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων – αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό – περιορίστηκε σε 4,9 δισ. Ευρώ. Στο ισοζύγιο χρηματο-οικονομικών συναλλαγών οι άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 3,5 δισ. Ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην άνοδο κατά 5,4 δισ. Ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους, αντανακλά κυρίως την αύξηση κατά 5,1 δισ. Ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε Ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια, που αντισταθμίστηκε μερικώς από τη μείωση κατά 296,0 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεών τους σε Ελληνικές μετοχές.

Καμία δημοσίευση για προβολή