ΤτΕ: Ζητά επίταση αγορανομικών ελέγχων για να ηττηθεί ο πληθωρισμός απληστίας – Αισχροκέρδεια στην οικονομία

Η ενίσχυση του ανταγωνισμού μεσοπρόθεσμα επιβάλλεται σε τομείς με υπερβάλλουσα ζήτηση και περιορισμένο ανταγωνισμό, συνθήκες που επιτρέπουν την ασύδοτη κερδοφορία, οδηγώντας στον πληθωρισμό απληστίας.

Γιάννης Στουρνάρας: Ποια είναι η πρόσβαση των ελληνικών ΜΜΕ σε χρηματοδότηση

Προειδοποιήσεις με πολλαπλούς αποδέκτες για την αδικαιολόγητη ακρίβεια στην Ελλάδα απευθύνει στους οικονομικούς παράγοντες ο διοικητής της κεντρικής Τραπέζης Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος στην Ενδιάμεση Έκθεση της ΤτΕ για την Ελληνική οικονομία αναφέρεται στο εγχώριο φαινόμενο του πληθωρισμού απληστίας.

Στην Έκθεση αναγνωρίζεται πως η αποκόμιση υψηλών κερδών συμβάλλει – μέσω των υπέρμετρα αυξημένων τιμών – στη διευρυμένη ακρίβεια και σε υψηλότερο πληθωρισμό από αυτόν που θα ήταν εφικτός στην Ελλάδα. Ο διοικητής της ΤτΕ ζητά, μάλιστα, την εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των ελέγχων για αθέμιτο ανταγωνισμό, αισχροκέρδεια και ολιγοπωλιακές πρακτικές, για την αντιμετώπιση του φαινομένου, τόσο από τη ΔΙΜΕΑ, όσο και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η σύσταση της ΤτΕ, είναι πως οι επιχειρήσεις οφείλουν να περιορίζουν το περιθώριο κέρδους τους όταν αυτό είναι εφικτό, ούτως ώστε να μην προκαλείται τεχνητά ένας “πληθωρισμός κερδών”. Πέρα από την αύξηση και ένταση των ελέγχων, η κεντρική τράπεζα θεωρεί πως στην αγορά θα πρέπει σταδιακά να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός για την εξομάλυνση των υπερβολικών κερδών και την υπέρμετρη επιβάρυνση των νοικοκυριών – και του πληθωρισμού – μέσω ρυθμιστικών παρεμβάσεων που θα διευκολύνουν την είσοδο νέων επιχειρήσεων στην οικονομία.

Σε μια ειδική αναφορά στη συμβολή των μισθολογικών αυξήσεων στην αυτοτροφοδοτούμενη ενίσχυση του πληθωρισμού, ο διοικητής της ΤτΕ ζήτησε αυτές να καλύπτουν την απώλεια της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και να μην την υπερβαίνουν.

Αναφορικά με τα επίμονα υψηλά περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων στην Ελλάδα στην μεταπανδημική περίοδο – και μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων οικονομικής στήριξης στην πανδημία – η κεντρική τράπεζα τα αποδίδει μεταξύ άλλων στην ισχυρή ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών, η οποία μάλιστα εξηγείται εν μέρει από την… αδυναμία επίτευξης κατανάλωσης στον επιθυμητό βαθμό, φαινόμενο που οδήγησε σε αύξηση αποταμιεύσεων στα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οπωσδήποτε, στην αποδοχή των ιδιαίτερα υψηλών τιμών από τους καταναλωτές έχει συμβάλλει και το γενικότερο πληθωριστικό περιβάλλον, το οποίο εν μέρει “δικαιολογεί” τις αυξήσεις ακόμα και όταν αυτές είναι αισχροκερδείς, επειδή είναι δύσκολο να αναγνωριστούν ως τέτοιες.

Η ενίσχυση του ανταγωνισμού μεσοπρόθεσμα επιβάλλεται σε τομείς με υπερβάλλουσα ζήτηση και περιορισμένο ανταγωνισμό, συνθήκες που επιτρέπουν την ασύδοτη κερδοφορία, οδηγώντας στον πληθωρισμό απληστίας.

Καμία δημοσίευση για προβολή