UniCredit: «Ανεβάζει» τoν πήχη για την ανάπτυξη της Ελλάδας – Τα δύο καλά από την επενδυτική βαθμίδα

Η UniCredit προχώρησε σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την Ελλάδα

Μετά από ένα πολύ ισχυρότερο από τον αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο (+1,3% σε τρίμηνο), η UniCredit αναθεωρεί ανοδικά την πρόβλεψή της για την οικονομία της Ελλάδας το 2023, κατά 0,6 π.μ. στο 2,4% μετά και την έκθεση της Capital Economics στο ίδιο μήκος κύματος.

Όπως εξηγεί, η επιτάχυνση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους υπεραντιστάθμισε τις καθοδικές αναθεωρήσεις του ΑΕΠ για το β’ εξάμηνο του έτους. Για το επόμενο έτος, η ιταλική τράπεζα αναθεωρεί την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 1,4% (έναντι 1,5% προηγουμένως).

Η UniCredit αναμένει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα εξακολουθήσει να επεκτείνεται με αρκετά ισχυρό ρυθμό το τρίτο τρίμηνο προτού αρχίσει να επιβραδύνεται το φθινόπωρο καθώς υποχωρεί η επίδραση από την τουριστική περίοδο. Την ίδια ώρα, η μετάδοση της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία επιταχύνεται και η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης επηρεάζει διάφορους τομείς.

Αυτό αντικατοπτρίζει τα στοιχεία από πρόσφατες οικονομικές έρευνες, που υποδηλώνουν ισχυρή οικονομική ανάπτυξη μέχρι τον Αύγουστο, με “μοχλό” την ισχυρή δυναμική των υπηρεσιών και τον ανθεκτικό κλάδο της μεταποίησης. Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις υπηρεσίες παρέμεινε σε επίπεδα κοντά σε αυτά του 2008, ενώ ο δείκτης PMI της μεταποίησης το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου αυξήθηκε κατά μία ολόκληρη μονάδα πάνω από εκείνον του δεύτερου τριμήνου. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών παραμένει επίσης υποστηρικτική για τις προοπτικές ανάπτυξης.

Όπως τονίζει ο ιταλικός οίκος, η επιτάχυνση της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις ακαθάριστες πάγιες επενδύσεις, ιδίως σε κατασκευές εκτός του τομέα των κατοικιών και, σε μικρότερο βαθμό, σε εξοπλισμό. Αυτή η ώθηση θα αμβλύνει εν μέρει τον αντίκτυπο των αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης και της πιθανής επιδείνωσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Οι καθαρές εξαγωγές θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται από την εξελισσόμενη ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού, η οποία πλησίασε τα επίπεδα του 2019 έως τον Ιούνιο.

Ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης του εισοδήματος ύψους 2,5 δισ. ευρώ, μαζί με την επέκταση των επιδοτήσεων στο μέτωπο της ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει επίσης να μετριάσει τον αντίκτυπο της επιβράδυνσης του εισοδήματος από την εργασία και των υψηλότερων επιτοκίων στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Τα δύο καλά της επενδυτικής βαθμίδας

Στις 8 Σεπτεμβρίου, η DBRS αύξησε την αξιολόγησή της για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα (IG) για πρώτη φορά από τότε που η Αθήνα εντάχθηκε στα προγράμματα διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ. Ενώ η αντίδραση της αγοράς στην κίνηση της DBRS ήταν σε μεγάλο βαθμό ήπια (τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονταν ήδη σε επίπεδα IG), η αναβάθμιση είναι καλά νέα για τη χώρα για διάφορους λόγους.

Πρώτον, η αναβάθμιση μπορεί να οδηγήσει σε ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση για τις ελληνικές τράπεζες λόγω της διεύρυνσης της βάσης εξασφαλίσεων. Δεύτερον, η αναβάθμιση φέρνει τα ελληνικά ομόλογα ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη στους δείκτες IG, κάτι που συνήθως απαιτεί αξιολόγηση από τουλάχιστον έναν από τους τρεις κορυφαίους οίκους αξιολόγησης, δηλαδή τους S&P, Moody’s ή Fitch.

Η UniCredit εκτιμά ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί πριν από το τέλος του έτους, καθώς οι Fitch και S&P έχουν προγραμματιστεί να ανακοινώσουν την αξιολόγηση για την Ελλάδα στις 20 Οκτωβρίου και την 1η Δεκεμβρίου αντίστοιχα.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή