“Βαλς στα λασπόνερα” του Αλέξη με τον «εθνικό συκοφάντη», στο μυαλό του Σταϊκούρα για το ΑΕΠ, και πως μια “πλάκα” έβγαλε τον Τζουμάκα στη βιτρίνα…

    Βαλς στα λασπόνερα

    “Βαλς στα λασπόνερα”. Ως «εθνικό συκοφάντη» καταγγέλλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον γνωστό Κώστα Βαξεβάνη που από την εφημερίδα του Documento ισχυρίστηκε, χωρίς να παραθέτει ούτε ένα στοιχείο, ότι η κυβέρνηση (με ευθύνη του πρωθυπουργού) παρακολουθεί υπουργούς της,  πολιτικούς αντιπάλους της, επιχειρηματίες και άλλες προσωπικότητες, ακόμη και … τις συζύγους τους, σε μια προφανή επιχείρηση μετατροπής του πολιτικού κλίματος σε αρένα, όσο πλησιάζουμε τις εκλογές.

    Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές πρόκειται για ένα σχέδιο παραπληροφόρησης  εν εξελίξει που εξυπηρετεί τη στρατηγική πόλωσης που έχει χαράξει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του κόμματος του 2019, που όπως προκύπτει από όλες τις δημοσκοπήσεις απομακρύνονται (σε ένα κρίσιμο ποσοστό) προς άλλες κατευθύνσεις ή περνούν στη γκρίζα ζώνη. (Με αφορμή τους υψηλούς αυτούς στόχους αναθερμάνθηκε και η κολεγιά του Αλέξη με τον γνωστό Κώστα Βαξεβάνη με ένα “βαλς στα λασπόνερα” )

    ***

    Η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός το 2023. Αναπροσαρμόζει τις προβλέψεις του – σε επίπεδο ανάλογο με αυτές που κινούνται οι περισσότερες  ευρωπαϊκές οικονομίες – το οικονομικό επιτελείο, καθώς, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και η κλιμακούμενη ενεργειακή κρίση, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ε.Ε, οδηγούν αναγκαστικά σε υποχώρηση της ανάπτυξης.

    • Οι νέες κυβερνητικές προβλέψεις οι οποίες θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό, που θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις 20 Νοεμβρίου ορίζουν τον πήχη του ρυθμού της ανάπτυξης  για το 2023 στο 2,1% και τον πληθωρισμό στο 3%.
    • Για φέτος, εξάλλου, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι ο πληθωρισμός θα τείνει προς το 10%, έναντι πρόβλεψης του προσχεδίου προϋπολογισμού για 8,8%. Για το ΑΕΠ φέτος το οικονομικό επιτελείο δεν έχει αποφασίσει ακόμη να διαφοροποιήσει την πρόβλεψή του για ρυθμό 5,3%, αν και πρόσφατα υπήρχαν εκτιμήσεις για 6% – όπως προβλέπει και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας

    ***

    Κέρδη για μισθωτούς και συνταξιούχους. Από την 1η Μαΐου 2023 όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέαθα κερδίσουν σχεδόν έναν μηνιαίο μισθό, ενώ θα δοθεί 13η σύνταξη στους συνταξιούχους από τα προωθούμενα 6 κυβερνητικά μέτρα για την ενίσχυση των εισοδημάτων εκατομμυρίων συμπολιτών μας.

    Τα έξι μέτρα αφορούν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την αύξηση των συντάξεων και του κατώτατου μισθού (ιδιωτικός τομέας), την κατάργηση της εισφοράς πρόνοιας που καταβάλλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, την ενίσχυση των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ, ενώ από το 2024 έρχεται το νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους. Σημειώνεται ότι τα μέτρα αυτά δεν αφορούν το πακέτο της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στις ευάλωτες κατηγορίες (πριν από τα Χριστούγεννα), ούτε την καταβολή της τέταρτης δόσης στους παλαιούς συνταξιούχους σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση.

    ***

    Οι καλές προοπτικές. Με το σενάριο της υπεραπόδοσης της ελληνικής οικονομίας το 2023 έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών – το οποίο φαίνεται να πατάει σε ισχυρά επιχειρήματα – θα “κατέβει” η ελληνική “ομάδα” στο επικείμενο road show του Λονδίνου που θα διοργανώσει η ΕΧΑΕ με την Morgan Stanley. Και θα προβάλει το γεγονός ότι η χώρα κέρδισε κατά την τελευταία τριετία 16 θέσεις στη λίστα του «Economist» σε ό,τι αφορά το επιχειρηματικό περιβάλλον.

    Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η έρευνα της EY (Ιούλιος, 2022) , σύμφωνα με την οποία καταγράφεται η ανοδική πορεία της χώρας στο διεθνή χάρτη των επενδύσεων, με την Ελλάδα να θεωρείται από τους τρεις στους τέσσερις business investors ότι συγκαταλέγεται στις χώρες με τις καλύτερες προοπτικές στην Ευρώπη (Ελλάδα 75%, Γαλλία 63%, Πορτογαλία 60%, Ιταλία 59%). Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα διαθέτει ελκυστική πολιτική για να προσελκύσει ξένους επενδυτές. (Στέφανος Kοτζαμάνης, Euro2day.gr)

    ***

    Σφοδρή επίθεση εναντίον του δισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κατηγορώντας τον πως, αγοράζοντας το Twitter,  αγόρασε μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης η οποία (μπορεί να) διασπείρει ψεύδη σε όλο τον κόσμο.

    Το Twitter απέλυσε χθες το μισό εργατικό δυναμικό του, αλλά υποστήριξε πως οι περικοπές ήταν μικρότερες στην ομάδα που είναι υπεύθυνη για την πρόληψη της παραπληροφόρησης.

    ***

    «Σύντροφοι, δεν είναι ώρα για πλάκες». «Μα, δεν κάνω πλάκα», διαμαρτυρήθηκε ο εμπνευστής της ιδέας (Τζουμάκα). Αμέσως μετά άρχισε να απαριθμεί (στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας) τους λόγους για τους οποίους ο (76χρονοςΣτέφανος Τζουμάκας ήταν ο καταλληλότερος για να αναλάβει τον στρατηγικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας από κοινού…

    Οταν τελείωσε, η ροδοδάχτυλη αυγούλα χάιδευε ήδη με τα κρινοδάχτυλά της την κορυφογραμμή του Υμηττού, ο δε Τσίπρας προσπαθούσε εναγωνίως να βρει ένα κλασικό τσιτάτο για να επισφραγίσει το μεγάλο άλμα του λαϊκού κινήματος και της χώρας προς τα μπρος. Κι ας μην ήταν προς τα μπρος. Η επιλογή Τζουμάκα είναι ένα άλμα. Δεν του ήρθε κανένα κατάλληλο τσιτάτο. Τέτοια κούραση είχε να νιώσει ο άνθρωπος από τη δεκαεπτάωρη συνεδρίαση του 2015 – μακριά από εμάς. Εμείς οι υπόλοιποι που δεν έχουμε την τύχη να αισθανόμαστε πως αλλάζει η ζωή μας με την επιλογή Τζουμάκα, μπορούμε απλώς να απολαμβάνουμε τον πλούτο της πολιτικής μας ζωής. Χάσαμε τον Πάτση, κερδίσαμε όμως τον Τζουμάκα. Το αστείρευτο ΠΑΣΟΚ. (Τάκης Θεοδωρόπουλος, Καθημερινή)

    Θήτα Ευγενικός

    Καμία δημοσίευση για προβολή