Βατερλώ “νίκης” για τον Ζάεφ – Κέρδισε το δημοψήφισμα με πλειοψηφία της … αποχής

Χειρότερα δεν γίνεται για τον Ζόραν Ζάεφ. Κέρδισε το δημοψήφισμα με το “Ναι” να κυριαρχεί επί των ψηφισάντων, αλλά η σιωπηλή πλεοψηφία των εκλογέων προτίμησαν την αποχή – γεγονός που δημιουργεί συνθήκες ήττας για τον πρωθυπουργό των Σκοπίων και αποδοκιμασίας για τη “Συμφωνία των Πρεσπών”. 

Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 30% των εκλογικών τμημάτων υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ ψήφισαν το 90,94% και υπέρ του «όχι» το 6,13%. Πολλοί μιλούν για ένα προσωπικό «Βατερλώ» του πρωθυπουργού καθώς μια συμμετοχή της τάξης του 33% – 35% δηλαδή περί τους 600 χιλιάδες δεν είναι καθόλου καλό αποτέλεσμα.

Ακόμη κι αν ο Ζάεφ βγήκε αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες και υπερασπίστηκε τις επιλογές του, λέγοντας ότι θα οδηγήσει τη διαδικασία στη Βουλή, στο βάθος γνώριζε ότι απέτυχε.

Δεν μπόρεσε να πείσει

Σε μια προεκλογική περίοδο που κράτησε ένα μήνα περίπου χωρίς να υπάρχει καν καμπάνια υπέρ του «όχι» είναι δεδομένο ότι η αποχή ή αντίθετα η χαμηλή προσέλευση του κόσμου στις κάλπες, έδειξε ότι ο Ζόραν Ζάεφ δεν μπόρεσε να πείσει για την χρησιμότητα της υπερψήφισης της συμφωνίας.

Μιας συμφωνίας η οποία έχει χαρακτηριστεί ιστορική και υπέρ της οποίας έρριξε το βάρος της όλη η Δύση, αλλά παρ’ όλα αυτά ο λαός της ΠΓΔΜ είχε διαφορετική γνώμη.

Η επόμενη ημέρα για τον Ζόραν Ζάεφ είναι δύσκολη, παρά το γεγονός ότι τις επόμενες ώρες θα θελήσει να δώσει μια εικόνα διαφορετική από αυτή που βλέπουν οι πολιτικοί αναλυτές.

Όμως, το χαμηλό ποσοστό της συμμετοχής μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων και στην Ελλάδα, με τον κυβερνητικό συνεταίρο του Αλέξη Τσίπρα να επικαλείται την αποτυχία του Ζάεφ δείχνοντας όμως τις συμφωνίες που υπέγραψε ο πρωθυπουργός και ο άσπονδος φίλος του Νίκος Κοτζιάς, με τις οποίες διαφωνεί.

Επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ

Επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είχε σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την επικοινωνία τους, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επαίνεσε τον Ζόραν Ζάεφ «για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητα του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας».

Η βολική ερμηνεία

Η ερμηνεία του 50% στο εκλογικό σώμα του 1,2 εκατ. πολιτών είναι μια «βολική δικαιολογία» αλλά όχι ένα πολιτικό συμπέρασμα που μπορεί να σταθεί.

Παρά το γεγονός ότι το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες με την αποχή τους. Στο μικρό ποσοστό που πήρε το «όχι» θα πρέπει πλέον να προστεθεί και αυτό του μποϊκοτάζ.

Οι αιτίες της αποχής

[more]

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Τα Νέα”, οι πληροφορίες από τη γειτονική χώρα αναφέρουν ότι οι βασικές αιτίες της μεγάλης αποχής είναι:

Α. Η πίεση από τον διεθνή παράγοντα. Οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ φάνηκαν να ενοχλούνται από τη «παρέλαση» των αξιωματούχων, δεν θεώρησαν δηλαδή ως… έπαινο το γεγονός ότι ΗΠΑ και Ευρώπη θέλησαν να τους πιέσουν να ψηφίσουν υπέρ του «ναι». Θύμισε πολύ τις παρεμβάσεις στο ελληνικό δημοψήφισμα του 2015, που αποδοκιμάστηκαν από τους πολίτες.

Β. Οι κάτοικοι της γείτονος, κυρίως οι Σλαβόφωνοι, δεν πείστηκαν από το όραμα του πρωθυπουργού, και κυρίως δεν θέλουν να αλλάξουν το όνομα Μακεδονία που έμαθαν, με το οποίο γαλουχήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Απείχαν σε ένδειξη του προβληματισμού τους για τις «γκρίζες» ζώνες που πιστεύουν ότι έχει η συμφωνία των Σκοπίων. Όμως, ακόμη και οι Αλβανόφωνοι δεν πήγαν μαζικά να ψηφίσουν, εμφανίστηκαν κι αυτοί αναποφάσιστοι.

Γ. Υπήρξε μια μεγάλη κινητοποίηση, κυρίως μέσω του internet, και άνοιξαν πολλοί λογαριασμοί στο twitter και το facebook οι οποίοι προέτρεπαν σε αποχή. Κάποιοι δεν απέκλειαν ακόμη και ρωσική εμπλοκή.

[/more]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Θα συνεχίσω να ηγούμαι της ΠΓΔΜ – Οι αποφάσεις πια θα ληφθούν από τη Βουλή δήλωσε ο Ζάεφ

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

Καμία δημοσίευση για προβολή