Βάζει πωλητήριο στο «Πόρτο Καρράς» η οικογένεια Στέγγου- Τα δεδομένα για τους αγοραστές

Ηταν αρχές του 2004 όταν η επέκταση του «Πόρτο Καρράς», με τα σχέδια για τις 586 κατοικίες που θα χτίζονταν στο εμβληματικό συγκρότημα της Χαλκιδικής, είχε σταθεί η αφορμή για μεγάλες πολιτικές αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ, με την περίφημη «τροπολογία Πάχτα», οδηγώντας τελικά στην αποπομπή του τότε υφυπουργού Oικονομίας και τη διαγραφή εννέα βουλευτών του ΠAΣOK που τη συνυπέγραφαν.

Τώρα, μία 15ετία μετά, αυτό ακριβώς το οικιστικό κομμάτι που έχει ξεκαθαρίσει εν πολλοίς μετά από πολύχρονες αδειοδοτικές αλλά και δικαστικές διαδικασίες, γίνεται το μεγάλο ατού και μπορεί να αποτελέσει το δέλεαρ για τον επενδυτή που αναζητεί η οικογένεια Στέγγου.

Το πωλητήριο έχει αναρτηθεί επισήμως πλέον εδώ και λίγες ημέρες, με τους ιδιοκτήτες να αναθέτουν τις σχετικές ενέργειες σε διεθνή ονόματα από τον τομέα των συμβούλων όπως η Cushman & Wakefield και η Profin Management Ltd, προσδίδοντας έτσι αντίστοιχα και διεθνή χαρακτήρα στην όλη διαδικασία.

Το «φιλέτο» της Χαλκιδικής και ένα από τα πιο «πλήρη επενδυτικά προϊόντα» στο τουριστικό real estate της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, όπως το ονομάζουν ακόμη και οι ανταγωνιστές του, παρουσιάζεται ήδη σε road shows του Λονδίνου προς αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος, πέραν των κεφαλαίων που θα πρέπει να διαθέσει για την αγορά του «Πόρτο Καρράς», θα πρέπει να έχει στα… υπ’ όψιν του και το ευρύ πρόγραμμα ανακαινίσεων που έχει ανάγκη το συγκρότημα και ξεπερνά, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, τα 100 εκατ. ευρώ, έστω κι αν κάποιες από τις εργασίες έχουν ήδη ενταχθεί σε επενδυτικούς νόμους.

Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί τώρα η αξία του συγκροτήματος μαζί με την (υπερ)αξία των κατοικιών που μπορούν πλέον να χτιστούν – αρκεί να αναφερθεί ότι στο τέλος του 2017 το «Πόρτο Καρράς» είχε αποτιμηθεί σε 467,4 εκατ. ευρώ και αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα νέα, αναθεωρημένα νούμερα.

Περισσότερα σε λέξεις

Σημειωτέον ότι η φημολογία περί πώλησης του συγκροτήματος είχε έρθει και πάλι στο προσκήνιο πριν από μια πενταετία περίπου, εν έτει 2014, εν μέσω μάλιστα συσσωρευμένων προβλημάτων που δεν κατέστησαν ποτέ διαχειρίσιμα, με αυξανόμενες τις οφειλές από tour operators του εξωτερικού (βλ. Ρωσία), πτώση κρατήσεων και μεγάλους τριγμούς τελικά με το προσωπικό.

Ωστόσο, τότε, το υψηλό τίμημα που ζητούσε η οικογένεια Στέγγου (και δη ο πατήρ Κωνσταντίνος), το οποίο κυμαινόταν -πάντα κατά τις φήμες- πέριξ του μισού δισ. ευρώ, φαίνεται ότι είχε λειτουργήσει αποτρεπτικά για ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Προ πενταετίας οι φήμες είχαν συμπεριλάβει στους ενδιαφερόμενους τους Αμερικανούς της Hines, στελέχη της οποίας, όπως λεγόταν τότε, είχαν θαυμάσει το μεγαλείο του συγκροτήματος από ψηλά με ελικόπτερο, ενώ είχαν ακουστεί και ισχυρά εγχώρια ονόματα, όπως η ΤΕΜΕΣ που διαχειρίζεται την Costa Navarino (σ.σ.: η εξαγορά της Ιονικής Ξενοδοχειακής για το «Χίλτον» Aθηνών από την ΤΕΜΕΣ από κοινού με την τουρκική Dogus πραγματοποιήθηκε αργότερα, το 2016).

Τώρα, η φημολογία περιλαμβάνει και πάλι ισχυρά ονόματα από τις ΗΠΑ, όπως για παράδειγμα αυτό της Lone Star, αν και ο δρόμος, όπως αναφέρουν πηγές που παρακολουθούν τη διαδικασία, είναι ακόμη μακρύς και «πάσα προσφορά δεκτή».

Εν έτει 2019 το νέο πωλητήριο έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, με τους ιδιοκτήτες να θέλουν να αξιοποιήσουν, σε πρώτη φάση, ένα από τα ατού του συγκροτήματος, που δεν είναι άλλο από το οικιστικό κομμάτι και μπορεί να δώσει πιο γρήγορα μαζεμένα κεφάλαια βελτιώνοντας τη ρευστότητα για το ιστορικό συγκρότημα και ανοίγοντας τον δρόμο, σε δεύτερη φάση, ώστε να βρεθεί επενδυτής και για το ξενοδοχειακό κομμάτι.

Η συγκυρία φαίνεται να είναι καλύτερη τώρα, με δεδομένα αφενός το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, διεθνές και εγχώριο, στο τουριστικό real estate, αφετέρου το γεγονός ότι, κατά κοινή παραδοχή, το «Πόρτο Καρράς» διαθέτει το πλήρες πακέτο και αποτελεί έναν από τους ελάχιστους πλήρεις προορισμούς για τον τουρισμό της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, διαθέτοντας, πέραν του φυσικού κάλλους και των ξενοδοχείων, εγκαταστάσεις γκολφ, μαρίνα, άδεια για καζίνο, ιππικό όμιλο, οινοποιείο και φυσικά τις εκτάσεις για την κατασκευή πολυτελών κατοικιών.

Επιπλέον, η οικογένεια Στέγγου φαίνεται ότι θέλει να αξιοποιήσει τώρα και τη θετική συγκυρία για το εγχώριο real estate, ειδικά στο κομμάτι της πολυτελούς κατοικίας, ένας κλάδος που προσελκύει αυτή τη στιγμή μεγάλο αριθμό ξένων αγοραστών, έχοντας βάλει στο παιχνίδι και άλλα μεγάλα ονόματα – με πιο χαρακτηριστική την ΤΕΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου, που βλέπει τις πολυτελείς κατοικίες εντός των πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων ως μια μεγάλη ευκαιρία.

Σημειώνεται ότι την περασμένη άνοιξη η Τεχνική Ολυμπιακή, ως βασικός μέτοχος του συγκροτήματος, είχε γνωστοποιήσει την (θετική γι’ αυτήν) απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, με την οποία απορρίφθηκε αίτηση ακύρωσης που άσκησε ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κατά προηγούμενης απόφασης του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής «σχετικά με την εκδοθείσα οικοδομική άδεια για ανέγερση 526 κτιρίων με χρήση κατοικίας στο συγκρότημα “Πόρτο Καρράς”», ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για το οικιστικό τμήμα της επένδυσης.

Ακριβώς το κομμάτι των κατοικιών, σε συνδυασμό με τις νέες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις δίπλα στη μαρίνα, θα μπορούσαν τώρα να αποτελέσουν αντικείμενο συμφωνίας με κάποιο από τα διεθνή -και όχι μόνο- ονόματα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την επέκτασή τους στο εγχώριο τουριστικό real estate.

Θετικό για τους πωλητές όσον αφορά ειδικά στην ξενοδοχειακή δραστηριότητα αποτελεί και το γεγονός ότι οι δύο τελευταίες τουριστικές σεζόν (2017- 2018) ήταν σαφώς καλύτερες από πλευράς επισκεψιμότητας και πληροτήτων για το ξενοδοχειακό συγκρότημα, το οποίο, όπως προαναφέρθηκε, είχε υποστεί τα προηγούμενα χρόνια σημαντικές απώλειες.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ