Βελτίωση στους πιστωτικούς δείκτες της Ελλάδας βλέπει η Moody’s με την αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ

Ως παράγοντα που βελτιώνει τους πιστωτικούς δείκτες της Ελλάδας βλέπει η Moody’s την απόφαση των Ευρωπαίων να εγκρίνουν την πρόωρη αποπληρωμή ακριβών δανείων του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης ακόμη πιο σημαντική για τη μελλοντική πορεία της χώρας είναι η επιτυχία του σχεδίου «Ηρακλής» για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Σήμερα τα NPLs λειτουργούν ως βαρίδι τόσο για το τραπεζικό σύστημα όσο και για την πραγματική οικονομία.

Επίσης η αποπληρωμή θα μειώσει τις δαπάνες της ελληνικής κυβέρνησης για τόκους και επιμηκύνει τη διάρκεια ωρίμανσης των δανείων, βελτιώνοντας τη βιωσιμότητα του χρέους. Η πρόωρη αποπληρωμή, τονίζει η Moody’s, έρχεται μετά την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων, την έγκριση του σχεδίου της κυβέρνησης για τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών και της γενικής βελτίωσης του οικονομικού κλίματος.

Η πρόωρη αποπληρωμή των 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ θα οδηγήσει σε εξόφληση των πληρωμών για το 2019 και το 2020 (Γράφημα 1). Αν και το ΔΝΤ είναι ένας σχετικά μικρός πιστωτής για την Ελλάδα (με τα δάνεια προς το ΔΝΤ να αντιστοιχούν στο 2,3% του συνολικού χρέους της κεντρικής κυβέρνησης), η πρόωρη αποπληρωμή είναι «πιστωτικά θετικό γεγονός» (credit positive) επειδή το μέσο επιτόκιο των δανείων που έχει πάρει η χώρα από το ΔΝΤ είναι 4,9%, που είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό που η Ελλάδα πληρώνει για τα δάνειά της στον EFSF-ESM, των οποίων τα επιτόκια είναι κατά μέσο όρο 1,4%.

[more]

Το επιτόκιο των δανείων του ΔΝΤ είναι επίσης πολύ υψηλότερο από το επιτόκιο το οποίο πέτυχε η χώρα στην επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου τον Οκτώβριο (1,5%) και την έκδοση του επταετούς ομολόγου (1,9%) τον Ιούλιο, τονίζει η Moody’s.

Με την αποπληρωμή μέρος των δανείων του ΔΝΤ, η χώρα θα εξοικονομήσει περίπου 70 εκατ. ευρώ από την κίνηση ή περίπου 1,2% από τα κόστη για τόκους. Η κυβέρνηση πρέπει ακόμα να αποπληρώσει 1,9-2 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ για κάθε χρόνο την περίοδο 2021-23 και περίπου 300 εκατ. ευρώ το 2024. Ωστόσο το προφίλ πληρωμών τα επόμενα χρόνια είναι εύκολα διαχειρίσιμο.

Ταυτόχρονα η πρόωρη αποπληρωμή ακολουθεί άλλες πρόσφατες θετικές εξελίξεις, όπως η πλήρης κατάργηση των ελέγχων κεφαλαίου την 1η Σεπτεμβρίου και την επιτυχία της κυβέρνησης στην έκδοση ομολόγων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Από το τέλος του τελευταίου προγράμματος διάσωσης της χώρας τον Αύγουστο του 2018, η κυβέρνηση συγκέντρωσε 9 δισ. ευρώ με την έκδοση ομολόγων με διαδοχικά χαμηλότερα επιτόκια (Γράφημα 2).

Η Moody’s αναφέρει επίσης ότι η έγκριση του σχεδίου «Ηρακλής» για τις τράπεζες από την Κομισιόν, δυνητικά, είναι πιο σημαντική από την πρόωρη αποπληρωμή του Ταμείου, καθώς μπορεί να βοηθήσει τη μείωση των κόκκινων δανείων. Αν και ο σχηματισμός NPEs μειώνεται, οι ελληνικές τράπεζες έχουν τους χειρότερους δείκτες σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια απ’ όλες όσες παρακολουθεί ο οίκος αξιολόγησης.

Από το newsroom του economico.gr με πληροφορίες από τη naftemporiki

[/more]

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή