Βήμα αποκλιμάκωσης; Μορατόριουμ ασκήσεων από Ελλάδα και Τουρκία ανήμερα των εθνικών επετείων

Το παρασκήνιο στο ΝΑΤΟ και ο ανοιχτός φόβος για θερμό επεισόδιο

Ασκήσεις ΝΑΤΟ

Πρώτο σήμα, μερικής έστω, αποφόρτισης της έντασης στην ελληνοτουρκική κρίση εκπέμπει το μορατόριουμ στις στρατιωτικές ασκήσεις που συμφωνήθηκε μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας ανήμερα των εθνικών επετείων των δύο χωρών, στις 28 και στις 29 Οκτωβρίου.

Η συμφωνία έκλεισε στο ΝΑΤΟ, στην Αθήνα όμως η υψηλή διπλωματική και επιχειρησιακή επαγρύπνηση διατηρείται καθώς οι κινήσεις της Τουρκίας κρατούν ανοιχτούς τους φόβους ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα επιχειρήσει να προκαλέσει θερμό επεισόδιο μέσα στο επόμενο διάστημα.

Στόλτενμπεργκ: Μια κίνηση απεμπλοκής μειώνει τον κίνδυνο

Η  ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων που είχαν προγραμματιστεί στις δύο ημέρες των εθνικών επετείων Ελλάδας και Τουρκίας (28 και 29 Οκτωβρίου) ανακοινώθηκε από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για «πολύ ευπρόσδεκτο βήμα» χαιρετίζοντας την «ευελιξία και την εποικοδομητική στάση» που επέδειξαν, όπως είπε, Αθήνα και Αγκυρα.

Ο υψηλός δείκτης έντασης στην ανατολική Μεσόγειο συζητήθηκε τόσο στην σημερινή, όσο και στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ. Όπως επιβεβαίωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ, το πλαίσιο στο οποίο επήλθε η συμφωνία βασίστηκε στην παραδοχή πως μια κίνηση απεμπλοκής, με την ακύρωση των ασκήσεων, μειώνει και τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Και, ταυτόχρονα, όπως είπε διευκολύνει την προσπάθεια που γίνεται να αντιμετωπιστούν τα υποκείμενα ζητήματα, με τη συνδρομή της γερμανικής διαμεσολάβησης.

«Δεν παίρνω θέση για τα υποκείμενα νομικά ζητήματα, αλλά είναι δεδομένο ότι η αναστολή των σεισμογραφικών ερευνών είχε θετική επίδραση στην κατάσταση», πρόσθεσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς την δραστηριότητα του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η πορεία του Oruc Reis

Με δεδομένο, άλλωστε, ότι αυτή η δραστηριότητα συνεχίζεται, καθώς και ότι η τελευταία τουρκική NAVTEX δίνει στο Oruc Reis πορεία προς τα δυτικά και τα βορειοδυτικά του συμπλέγματος του Καστελόριζου, η επιχειρησιακή επαγρύπνηση στην Αθήνα παραμένει υψηλή.

Στα ανατολικά, η περιοχή που δεσμεύει η NAVTEX φθάνει έως και 6,5 ν.μ. από το σύμπλεγμα (συγκεκριμένα τη Ρω) και στα δυτικά περί τα 12 ν.μ. από τη Ρόδο. Το υπόλοιπο μέρος της περιοχής βρίσκεται είτε σε διεθνή ύδατα είτε κοντά στις τουρκικές ακτές.

Η ισχύς της NAVTEX λήγει το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης 27 Οκτωβρίου, ως εκ τούτου την ίδια ή την προηγούμενη ημέρα θα γίνει γνωστό σε ποια περιοχή το «Oruc Reis» θα κινηθεί.

Το Yavuz και ο 28ος μεσημβρινός

Πέραν τούτου, ο προβληματισμός στο Μαξίμου και στο Πεντάγωνο εστιάζει σε βάθος τουλάχιστον διμήνου και ενισχύεται και από τις προειδοποιήσεις της Αγκυρας για πιθανή αποστολή στην περιοχή και του γεωτρύπανου Yavuz.

Είναι ένα σενάριο το οποίο, κατά τις αναλύσεις που γίνονται στην Αθήνα, θα μπορούσε να ενταχθεί στην τακτική του Ερντογάν για πρόκληση θερμού επεισοδίου.

Η πιο δυσοίωνη εκδοχή σ’ αυτό το πλαίσιο θα ήταν να δοθεί εντολή και για γεωτρήσεις από το πλωτό γεωτρύπανο Yavuz στο τριεθνές, ενώ πάντα υπάρχει στο τραπέζι και η απειλή για έναρξη ερευνών στα οικόπεδα, τα οποία η ΤΡΑΟ έχει ήδη «τεμαχίσει» στα δυτικά του 28ου μεσημβρινού, μεταξύ Ρόδου, Καρπάθου και Κρήτης.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή