«Βήμα βήμα» οι νέες σχέσεις με τους δανειστές – Ευφορία στην κυβέρνηση από τις πρώτες επαφές της με τους Θεσμούς

Οι πρώτες επαφές της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τους Θεσμούς, σε συνδυασμό με την επιτυχή έξοδο στις αγορές, όπου η χώρα κατέγραψε ρεκόρ χαμηλού επιτοκίου σε έκδοση ελληνικού ομολόγου (1,9%), δημιουργεί κλίμα ευφορίας στο οικονομικό επιτελείο.

  • Η νέα κυβέρνηση «σαν έτοιμη από καιρό», μέσα σε ένα μόλις 48ωρο επαφών με τους θεσμούς, τους «βομβαρδίζει» με θετικά μηνύματα και στοιχεία.
  • Ο Θεσμοί, δια των εκπροσώπων τους που παρακολουθούν το συνέδριο του Economist, εμφανίστηκαν θετικοί στο προχωρήσουν οι αλλαγές στο φορολογικό και οι μειώσεις φόρων που προωθεί η κυβέρνηση
  • Οι αγορές, υπερκαλύπτοντας την έκδοση του νέου 7ετούς ομολόγου, με επιτόκιο δανεισμού μόλις 1,9% δημιουργούν νέα δεδομένα για την επιδίωξη της κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευτεί τον στόχο για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ) πιθανότατα το 2020.

“Πρόωρη η συζήτηση για μείωση των πλεονασμάτων”

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των Θεσμών, κατά την παρουσία τους από χθές στην Αθήνα, θεωρούν (επισήμως τουλάχιστον) «πρόωρη» τη συζήτηση για τη χαλάρωση του βραχνά των υψηλών πλεονασμάτων.:

  • Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Νικολά Τζαμαριόλι, υποστήριξε ότι «είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουμε τους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα, αφού άλλωστε τους ξεπεράσαμε τα προηγούμενα χρόνια».
  • Ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο, δήλωσε ότι «πολιτικά είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει το 3,5% στα πλεονάσματα», υπογραμμίζοντας όμως ότι υπάρχουν περιθώρια για φίλο-αναπτυξιακές πολιτικές.
  • Ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Χανς Φάιλμπριφ, παραδέχτηκε όμως ότι «τίποτα δεν είναι για πάντα» και με «υψηλή ανάπτυξη μπορεί να αλλάξει η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και ο στόχος για τα πλεονάσματα», διευκρινίζοντας πάντως ότι αυτό δεν μπορεί να ισχύσει τώρα.

Η κυβέρνηση επενδύει στην πολιτική “βήμα – βήμα”

H κυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει υιοθετήσει τη γραμμή «βήμα-βήμα». Το σχέδιο της όπως το συνόψισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, είναι να ενισχύσει «μέσω της υψηλότερης ανάπτυξης και του χαμηλότερου κόστους δανεισμού, τη βιωσιμότητα του χρέους, οδηγώντας στη δυνατότητα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων». Και θεωρεί ότι αυτό θα αποδώσει σύντομα καρπούς.

Ο υπουργός Οικονομικλών«διαισθάνεται» τη θετική στάση των εκπροσώπων των δανειστών για το «σήμα ανάπτυξης» που εκπέμπει. «Εμείς ποτέ δεν ζητήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση να κόψει τις δημόσιες επενδύσεις, για παράδειγμα», του ανέφερε χαρακτηριστικά συνομιλητής του εκπρόσωπος των Θεσμών, ο οποίος του «υπέδειξε» ότι ένα μέρος από το «μαξιλάρι» των αποθεμάτων μπορεί να πάει στην οικονομία για να υποστηρίξει την ανάπτυξη.

Στο μεταξύ χθες ο  Κλάους Ρέγκλινγκ ενημερώθηκε και από τον Πρωθυπουργό για το σχέδιό του με μεταρρυθμίσεις για λιγότερους φόρους με μεγαλύτερη ανάπτυξη. Ο κ. Μητσοτάκης  επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τους δημοσιονομικούς στόχους, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ταχεία υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα ανοίξει τον δρόμο για υψηλότερη ανάπτυξη και πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

 

 

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή