«Βόμβες» Πομπέο κατά Ερντογάν: «Η Τουρκία υπονομεύει την συνοχή του ΝΑΤΟ”

Δώρο προς την Ρωσία οι S 400» – ‘Εξαλλος ο Τσαβούσογλου: “Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα”

Πομπέο ΝΑΤΟ
Turkey's Foreign Minister Mevlut Cavusoglu and Acting U.S. Secretary of State Mike Pompeo take part in a working dinner at the Park of the Cinquantenaire, during a NATO Summit, in central Brussels, Belgium July 11, 2018. REUTERS/Yves Herman

Σε ανοιχτή “σύρραξη” μεταξύ Μάικ Πομπέο και Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξελίσσεται η υπουργική σύνοδος του ΝΑΤΟ, με τον αμερικανικό υπουργό Εξωτερικών να προχωρά σε ευθεία, και ασυνήθιστα σκληρή, καταγγελία της Τουρκίας ως «υπονομευτή» της συμμαχίας.

Τα πυρά Πομπέο προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου που κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι στρέφονται “εναντίον της Τουρκίας” και στηρίζουν τις “μαξιμαλιστικές θέσεις” της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο Μάικ Πομπέο, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, δήλωσε ότι η Τουρκία τοποθετείται απέναντι στις αρχές και τη λειτουργία του ΝΑΤΟ, υπονομεύοντας έτσι τη συνοχή του.

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε τις προκλητικές, όπως τις χαρακτήρισε,  ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προχώρησε ακόμη περισσότερο, λέγοντας ότι η απόκτηση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400, αποτελεί «δώρο για τη Ρωσία» από ένα Νατοϊκό σύμμαχο.

Και κατέληξε τονίζοντας ότι θα πρέπει να επανεκκινήσει ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης, ο οποίος δεν λειτουργεί με υπαιτιότητα της Τουρκίας.

Έξαλλος Τσαβούσογλου: Οι ΗΠΑ στρέφονται κατά της Τουρκίας

Η τοποθέτηση Πομπέο ενόχλησε σφόδρα τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος όταν πήρε τον λόγο κατήγγειλε τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Γαλλία αλλά και την ευρωπαϊκή επιχείρηση “Ιrini” στην Λιβύη, για να καταλήξει δηλώνοντας ότι ο μόνος τίμιος διαμεσολαβητής είναι η Γερμανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε τις τουρκικές αιτιάσεις εναντίον της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ειρήνη», λέγοντας ότι το πρόσφατο περιστατικό με την γερμανική νηοψία σε τουρκικό πλοίο δεν έγινε τυχαία λίγο πριν από την σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

Στη συνέχεια στράφηκε εναντίον των ΗΠΑ, εκφράζοντας τη «λύπη» του για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι «εναντίον της Τουρκίας», υποστηρίζουν τις «μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλάδας και Κύπρου» και στηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις».

“Η Γερμανία είναι ο μόνος τίμιος διαμεσολαβητής”

Στο σημείο αυτό ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Γερμανία αποτελεί τον μόνο τίμιο διαμεσολαβητή, ενώ αναφερόμενος στην Γαλλία υποστήριξε ότι η «γαλλική θέση στη Λιβύη αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη συνοχή της Συμμαχίας».

Κατέληξε την παρέμβαση του, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, λέγοντας με σαφή εκνευρισμό ότι η ομάδα του Μινσκ για το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι προκατειλημμένη υπέρ της Αρμενίας.

Η σύγκρουση Πομπέο – Τσαβούσογλου κλιμακώνει το ήδη βαρύ κλίμα μεταξύ Στέητ Ντιπάρτμεντ και Αγκυρας.

Το βαρύ αυτό κλίμα “σφραγίστηκε” με την απαξιωτική στάση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στο πρόσφατο ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη όπου συναντήθηκε μόνον με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο αρνούμενος να δει είτε τον Ταγίπ Ερντογάν, είτε τον Τσαβούσογλου.

Στόλτενμπεργκ: Ανησυχία για την ανατολική Μεσόγειο

Πριν από την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι παραμένει ανήσυχος για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την άμβλυνση των εντάσεων».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι η επιστροφή του Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας βοηθάει στην εκτόνωση των εντάσεων και αναφέρθηκε στον μηχανισμό απεμπλοκής του ΝΑΤΟ – χωρίς να διευκρινίσει εάν ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε από τα στρατιωτικά επιτελεία της Ελλάδας και της Τουρκίας κατά τη δύσκολη περίοδο των τελευταίων εβδομάδων.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ σημείωσε επίσης ότι έχει καταθέσει προτάσεις για την ενίσχυση του εν λόγω μηχανισμού, ώστε να συμβάλλει πιο αποτελεσματικά στην αποτροπή στρατιωτικών επεισοδίων ή στον μη εκτροχιασμό της κατάστασης αν συμβούν τέτοια περιστατικά. Υπενθύμισε μάλιστα ότι σε προηγούμενες ελληνοτουρκικές κρίσεις, τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, χάθηκαν ζωές. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη συμβεί ξανά αυτό», κατέληξε.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή