Βόρεια Κορέα: Πώς η Κίνα «το έπαιξε δίπορτο» με τις κυρώσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ

Για τη Δύση, η Κίνα αποτελεί ένα είδος “κηδεμόνα” της Βόρειας Κορέας, ο οποίος, όταν η ηγεσία της Πιονγκγιάνγκ “τραβάει το σχοινί”, παρεμβαίνει και μειώνει τις εντάσεις. Ωστόσο, φαίνεται ότι το Πεκίνο “το έπαιξε δίπορτο” όσον αφορά στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Βόρεια Κορέα από τη Δύση για το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΡ, Κινέζοι μεσάζοντες ξεπλένουν τα έσοδα από τις ληστείες στον κυβερνοχώρο των βορειοκορεατών χάκερ, ενώ κινεζικά πλοία παραδίδουν τα βορειοκορεατικά αγαθά που υπόκεινται σε κυρώσεις σε κινεζικά λιμάνια. Κινεζικές εταιρείες βοηθούν Βορειοκορεάτες εργάτες – από φτηνούς εργάτες έως καλοπληρωμένους ειδικούς πληροφορικής – να βρουν εργασία στο εξωτερικό. Μια γκαλερί τέχνης στο Πεκίνο μπορεί να υπερηφανεύεται ακόμη και για τους Βορειοκορεάτες καλλιτέχνες που εργάζονται 12 ώρες την ημέρα στο αυστηρά επιτηρούμενο συγκρότημά της, δημιουργώντας πίνακες με ειδυλλιακά οράματα της ζωής υπό τον κομμουνισμό που πωλούνται για χιλιάδες δολάρια ο καθένας.

Βοήθεια

Όλα αυτά είναι μέρος αυτού που οι διεθνείς αρχές λένε ότι είναι ένα αυξανόμενο βουνό αποδείξεων που δείχνουν ότι το Πεκίνο βοηθάει την ταμειακά ταλαιπωρημένη Βόρεια Κορέα να αποφύγει ένα ευρύ φάσμα διεθνών κυρώσεων που έχουν σχεδιαστεί για να παρεμποδίσουν το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του ΑΡ σε εκθέσεις των Ηνωμένων Εθνών, δικαστικά αρχεία και συνεντεύξεις με εμπειρογνώμονες. “Σε ξεπερνάει”, δήλωσε ο Άαρον Άρνολντ, πρώην μέλος μιας επιτροπής του ΟΗΕ για τη Βόρεια Κορέα και εμπειρογνώμονας σε θέματα κυρώσεων στο Royal United Services Institute, σχετικά με τους δεσμούς μεταξύ της Κίνας και της παράκαμψης των κυρώσεων. “Σε αυτό το σημείο, είναι πολύ δύσκολο να πούμε ότι δεν είναι σκόπιμο“.

Η Κίνα έχει μια περίπλοκη σχέση με την Πιονγκγιάνγκ από τον πόλεμο της Κορέας του 1950-53. Αν και ανήσυχη με μια πυρηνική απειλή στο κατώφλι της, η Κίνα δεν θέλει να καταρρεύσει η κυβέρνηση του γείτονά της, λένε οι ειδικοί. Η Κίνα βλέπει τη Βόρεια Κορέα ως ρυθμιστικό παράγοντα έναντι των ΗΠΑ, οι οποίες διατηρούν σημαντική στρατιωτική παρουσία στη Νότια Κορέα. Το Πεκίνο υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι εφαρμόζει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τότε που η Βόρεια Κορέα άρχισε να δοκιμάζει πυρηνικά όπλα. “Η Κίνα εφαρμόζει πλήρως και αυστηρά τα ψηφίσματα (σ.σ. του ΣΑ του ΟΗΕ)“, ανέφερε ένας Κινέζος πρεσβευτής σε πρόσφατη επιστολή του προς τον ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι η χώρα του έχει “υποστεί μεγάλες απώλειες” κατά τον τρόπο αυτό.

Δίπλα-δίπλα

Αλλά τα τελευταία χρόνια, το Πεκίνο έχει επιδιώξει να υποσκάψει αυτές ακριβώς τις κυρώσεις και πέρυσι άσκησε βέτο σε νέους περιορισμούς για την Πιονγκγιάνγκ μετά τη διεξαγωγή πυρηνικής δοκιμής. Το καλοκαίρι ένας κορυφαίος αξιωματούχος του κυβερνώντος κινεζικού κόμματος παρείχε ένα ζωντανό παράδειγμα της ασάφειας της Κίνας όσον αφορά τις κυρώσεις, καθώς στεκόταν χειροκροτώντας δίπλα στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής παρέλασης στην Πιονγκγιάνγκ. Δίπλα από τους δύο άνδρες περνούσαν φορτηγά που μετέφεραν πυραύλους με πυρηνικές δυνατότητες και άλλα όπλα που το καθεστώς δεν πρέπει να διαθέτει.

Μαζί τους ήταν και ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, προφανώς στο πλαίσιο μιας νέας προσπάθειας του Κρεμλίνου, που αγωνίζεται στην εισβολή του στην Ουκρανία, να ενισχύσει τους δεσμούς με τη Βόρεια Κορέα. Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει τη Βόρεια Κορέα ότι προμηθεύει βλήματα πυροβολικού και ρουκέτες στη Ρωσία, ενώ νέα στοιχεία δείχνουν ότι μαχητές της Χαμάς πιθανόν να χρησιμοποίησαν βορειοκορεατικά όπλα κατά την επίθεσή τους στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Αλλά ενώ η Ρωσία και μια χούφτα άλλες χώρες έχουν κατηγορηθεί ότι βοήθησαν τη Βόρεια Κορέα να αποφύγει τις κυρώσεις, καμία δεν ήταν τόσο παραγωγική όσο η Κίνα, σύμφωνα με δικαστικά αρχεία και διεθνείς εκθέσεις.

Εταιρείες-βιτρίνα

Η Κίνα παραβιάζει τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας, τις οποίες ψήφισε και λέει ότι δεν θα λειτουργήσουν, επειδή φοβάται ότι θα λειτουργήσουν. Και, επίσης, λέει ότι δεν τις παραβιάζει“, δήλωσε ο Τζόσουα Στάντον, δικηγόρος με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα δικαιωμάτων που έχει βοηθήσει στη σύνταξη των νόμων των ΗΠΑ για τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας. Έρευνα του ΑΡ διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των ατόμων που έχουν τοποθετηθεί στον κατάλογο κυρώσεων της αμερικανικής κυβέρνησης που σχετίζονται με τη Βόρεια Κορέα τα τελευταία χρόνια έχουν δεσμούς με την Κίνα.

Πολλοί είναι Βορειοκορεάτες που εργάζονται για υποτιθέμενες κινεζικές εταιρείες βιτρίνα, ενώ άλλοι είναι Κινέζοι πολίτες που σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές ξεπλένουν χρήματα ή προμηθεύονται οπλικό υλικό για τη Βόρεια Κορέα. Η Βόρεια Κορέα έχει δηλώσει ότι οι κυρώσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον της πνίγουν την οικονομία της, αποκαλώντας τες απόδειξη της εχθρότητας των ΗΠΑ εναντίον της χώρας. Εκτός από τις κυρώσεις, οι αμερικανικές ποινικές διώξεις κατά φυσικών ή νομικών προσώπων που βοηθούν το καθεστώς της Βόρειας Κορέας έχουν συχνά δεσμούς με την Κίνα.

Ξέπλυμα κρυπτονομισμάτων

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για υποθέσεις που σχετίζονται με τους εξελιγμένους χάκερ της Βόρειας Κορέας, οι οποίοι, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουν κλέψει πάνω από τρία δισ. δολάρια σε ψηφιακό νόμισμα τα τελευταία χρόνια. Το ποσό αυτό συνέπεσε με την ταχεία ανάπτυξη του πυραυλικού και οπλικού προγράμματος της χώρας. Κατηγορητήριο που κατατέθηκε νωρίτερα φέτος ισχυρίζεται ότι Κινέζος μεσάζων βοήθησε στο ξέπλυμα κρυπτονομισμάτων που έκλεψαν χάκερ του καθεστώτος σε δολάρια ΗΠΑ. Και μια παρόμοια υπόθεση κατατέθηκε το 2020 που κατηγορούσε δύο Κινέζους μεσίτες για ξέπλυμα περισσότερων από 100 εκατ. δολαρίων σε ψηφιακά νομίσματα που είχαν κλαπεί από τη Βόρεια Κορέα.

Αυτοί οι “περίπου νόμιμοι” χρηματιστές επιτρέπουν στους βορειοκορεάτες χάκερ να παρακάμπτουν τους κανόνες “γνωρίζω τον πελάτη μου” που διέπουν τις τράπεζες και άλλες χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Η Βόρεια Κορέα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας και τις κινεζικές εταιρείες για την απόκτηση απαγορευμένης τεχνολογίας και αγαθών, καθώς και για την απόκτηση αμερικανικών δολαρίων και την πρόσβαση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως δείχνουν τα αρχεία. “Οι (σ.σ. κινεζικές) τράπεζες είναι λιγότερο αυστηρές επειδή η κινεζική κυβέρνηση δεν τις πιέζει“, δήλωσε πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Αποδείξεις

Η Βόρεια Κορέα εισήγαγε οξείδιο του αλουμινίου αξίας άνω των 250.000 δολαρίων, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην επεξεργασία καυσίμων πυρηνικών όπλων, από κινεζική εταιρεία το 2015, σύμφωνα με τελωνειακά αρχεία. Αμερικανοί εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι η ίδια εταιρεία αντιπροσώπευε σημαντικό μερίδιο του συνολικού εμπορίου μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Κίνας- στους πελάτες της περιλαμβανόταν το Υπουργείο Εμπορίου της κινεζικής κυβέρνησης, το οποίο διεκδικούσε έργα της Βόρειας Κορέας. Εικόνες από στρατιωτικές παρελάσεις έχουν δείξει τους πυρηνικούς πυραύλους της Βόρειας Κορέας να μεταφέρονται σε εκτοξευτές που έχουν κατασκευαστεί με κινεζικά πλαίσια φορτηγών βαρέως τύπου. Η Κίνα δήλωσε στον ΟΗΕ ότι η Βόρεια Κορέα είχε υποσχεθεί ότι θα χρησιμοποιούσε τα φορτηγά για τη μεταφορά ξυλείας.

Η Κίνα αγνοεί δορυφορικές εικόνες και δεδομένα παρακολούθησης πλοίων ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που δείχνουν πλοία με κινεζική σημαία να ελλιμενίζονται με πλοία της Βόρειας Κορέας και να μεταφέρουν αγαθά. Τα βορειοκορεατικά πλοία απαγορεύεται από τις κυρώσεις του ΟΗΕ να συμμετέχουν σε μεταφορές από πλοίο σε πλοίο, οι οποίες συχνά γίνονται για να συγκαλύψουν τη ροή αγαθών που υπόκεινται σε κυρώσεις, όπως οι εξαγωγές άνθρακα και οι εισαγωγές πετρελαίου. Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες έστειλαν στην Κίνα επιστολή αυτό το καλοκαίρι, στην οποία ανέφεραν ότι είναι “απογοητευμένοι” από το γεγονός ότι οι δορυφορικές φωτογραφίες συνεχίζουν να δείχνουν φορτηγά πλοία που φέρεται να έχουν καταγραφεί ότι παραβιάζουν τις κυρώσεις να δραστηριοποιούνται σε κινεζικά λιμάνια και χωρικά ύδατα.

Δικαιολογίες

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά τη δέσμευση της Κίνας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της στον ΟΗΕ“, προειδοποιεί η επιστολή. Η Κίνα απορρίπτει τέτοιες διαπιστώσεις, λέγοντας συχνά ότι οι δικές της έρευνες δεν αποκάλυψαν κανένα στοιχείο για παραβάσεις, χωρίς να παρέχει εναλλακτικές πληροφορίες ή εξηγήσεις. Το Πεκίνο δήλωσε πέρυσι ότι δεν μπορούσε να παράσχει τα αρχεία κινεζικών λιμένων προσέγγισης για αρκετά βορειοκορεατικά πλοία, επειδή η επιτροπή του ΟΗΕ δεν είχε παράσχει τον αριθμό ΙΜΟ των πλοίων, ένα μοναδικό αναγνωριστικό που είναι ζωγραφισμένο στα μεγάλα πλοία. Αυτοί οι αριθμοί μπορούν εύκολα να αναζητηθούν χρησιμοποιώντας το όνομα του πλοίου.

Πρώην συντονιστής της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, δήλωσε ότι τέτοιες δικαιολογίες είναι γελοίες υπό το πρίσμα των τεράστιων εξουσιών επιτήρησης της Κίνας και δείχνουν την περιφρόνηση του καθεστώτος για την επιβολή των κυρώσεων στις οποίες συμφώνησε. Όταν η επιτροπή του ΟΗΕ προέτρεψε το Πεκίνο να ερευνήσει κινεζικές εταιρείες ενδυμάτων που πιθανόν απασχολούσαν Βορειοκορεάτες εργάτες, η Κίνα είπε ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, επειδή η πληροφορία ήταν πολύ ασαφής. Η επιτροπή του ΟΗΕ, είπε το Πεκίνο, είχε παράσχει τα ονόματα των εταιρειών μόνο στα κορεατικά και στα αγγλικά. Η Κίνα είπε στην επιτροπή του ΟΗΕ σε επιστολή της ότι “το σύστημα καταχώρισης επιχειρήσεων χρησιμοποιεί μόνο την κινεζική γλώσσα“.

Καμία δημοσίευση για προβολή