“Βρέχει” πρόστιμα για αισχροκέρδεια από τη ΔΙΜΕΑ – Στα 2 εκατ. Ευρώ για Ελαΐς Unilever και Procter & Gamble Ελλάς

Υπάρχει έλεγχος σε εξέλιξη για αισχροκέρδεια σε τουλάχιστον επτά πολυεθνικές εταιρείες από τη ΔΙΜΕΑ, η οποία μελετά εξονυχιστικά τα περιθώρια κέρδους των αγαθών που διαθέτουν στην εγχώρια αγορά.

Πρόστιμα από ΔΙΜΕΑ

“Βρέχει” πρόστιμα για αθέμιτη κερδοφορία στην αγορά από τη ΔΙΜΕΑ, ακόμα και σε πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση να κλιμακώνει τους ελέγχους και τους… συμβολισμούς, ότι κανείς δεν γλιτώνει όταν αισχροκερδεί, επιμένοντας στη μάχη κατά της αδικαιολόγητης ακρίβειας προς τιθάσσευση του επίμονου πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, επέβαλε το ανώτατο προβλεπόμενο πρόστιμο 1 εκατ. Ευρώ σε δύο πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση σχετικών ελέγχων από την αρμόδια Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) και διαπίστωση παραβάσεων που σχετίζονται με την αθέμιτη κερδοφορία, ως εξής: α) Πρόστιμο 1 εκατ. Ευρώ στην “Πρόκτερ & Γκαμπλ Ελλάς Μ.Ε.Π.Ε.” και 2) Πρόστιμο 1 εκατ. Ευρώ στην “Ελαΐς Unilever Hellas Α.Ε.“.

Σε αυστηρές δηλώσεις-προτροπές του, ο υπουργός προειδοποίησε την αγορά μεταξύ άλλων, ότι “Έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους και προς κάθε κατεύθυνση ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τον νόμο ώστε να αποτρέψουμε την αισχροκέρδεια και να τονώσουμε τον υγιή ανταγωνισμό, προς όφελος της ελληνικής οικογένειας. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και τη δυσκολία των νοικοκυριών να έχουν πρόσβαση σε βασικά καταναλωτικά είδη. Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού και, ιδιαίτερα του πληθωρισμού της απληστίας, είναι πρωτίστως θέμα κοινωνικής ευθύνης αλλά και διασφάλισης της συνοχής της κοινωνίας. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τα πρόστιμα θα επιβάλλονται χωρίς δισταγμό. Η μάχη με την ακρίβεια είναι συνεχής και διαρκής. Δεν εφησυχάζουμε”.

Όπως έχει γνωστοποιηθεί, υπάρχει έλεγχος σε εξέλιξη για αισχροκέρδεια σε τουλάχιστον επτά πολυεθνικές εταιρείες από τη ΔΙΜΕΑ, η οποία μελετά εξονυχιστικά τα περιθώρια κέρδους των αγαθών που διαθέτουν στην εγχώρια αγορά. Σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, ο ανταγωνισμός έχει περιοριστεί μέσω διαχρονικών εξαγορών σημάτων από πολυεθνικές εταιρείες, οδηγώντας σε άκαμπτες αυξήσεις τιμών, ενώ στην αδικαιολόγητη ακρίβεια συμβάλλει και το γενικότερο φαινόμενο των επίπλαστων-παράτυπων ενδο-ομιλικών συναλλαγών, δια μέσου των οποίων μεταφέρονται κέρδη σε φορολογικές δικαιοδοσίες με ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση.

Καμία δημοσίευση για προβολή