Βυθίζεται η Wall Street μαζί με τις τιμές του πετρελαίου – Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας είναι μακρόσυρτος και έντονος

Mε oριακές διακυμάνσεις έκλεισε η Wall Street, Με μικρές απώλειες οι ευρωπαϊκές αγορές

Η “βύθιση” του αμερικανικού αργού στη Νέα Υόρκη έρριξε και τη Wall Street, με τους δείκτες να κλείνουν στο βαθύ κόκκινο. Οι ακραίες κινήσεις των τιμών του πετρελαίου έχουν πυροδοτήσει έντονες ανησυχίες για τον κίνδυνο να εκδηλωθεί ένα μπαράζ χρεοκοπιών και καταταρεύσων στον κλάδο της ενέργειας με σοβαρές συνέπειες στην αγορά εργασίας και την οικονομία.

Ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 592,05 μονάδες ή 2,44% και υποχώρησε στις 23.650,44 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 51,40 μονάδες ή 1,79% στις 2.823,16 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε 89,41 μονάδες ή 1,03% στις 8.560,73 μονάδες.

Ο ενεργειακός κλάδος και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ήταν οι τομείς με τη χειρότερη απόδοση στον S&P 500, με πτώση περισσότερο από 3%.

Από τις 30 μετοχές του δείκτη Dow Jones μόλις δύο έκλεισαν σε ανοδικό έδαφος η IBM με κέρδη 0,24% στα 120,41 δολ. και η Cisco Systems με άνοδο 0,14% στα 42,54 δολ.  Η μετοχή της Boeing έχασε περισσότερο από 7% οδηγώντας τον Dow χαμηλότερα, ενώ οι πετρελαϊκές Chevron και Exxon Mobil έπεσαν περισσότερο από 4%.

Σε μία πρωτοφανή κίνηση τα futures του πετρελαίου κατέρρευσαν σήμερα κάτω από το μηδέν στη Νέα Υόρκη, κλείνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία με αρνητικές τιμές καθώς η άνευ προηγουμένου οικονομική αναταραχή που έχει προκαλέσει η παγκόσμια κρίση του κοροναϊού οδήγησε ουσιαστικά τους traders σε μια απελπισμένη προσπάθεια να αποφύγουν με κάθε τρόπο την παραλαβή φορτίων φυσικού αργού.

Σε αυτό το κλίμα, το αργό παραδόσεως Μαΐου υποχώρησε 55,90 δολ. ή 306% κλείνοντας τις συναλλαγές στο -37,63 δολ. το βαρέλι. Το συμβόλαιο του Ιουνίου, το πιο ενεργό συμβόλαιο πλέον, υποχώρησε 4,60 δολ. ή 18,3% και έκλεισε στα 20,03 δολ. το βαρέλι.

Ανησυχίες για ύφεση στην εταιρική κερδοφορία

Οι ανησυχίες για ύφεση στην εταιρική κερδοφορία ενισχύουν τους φόβους στα χρηματιστήρια, καθώς όλες οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία δείχνουν κατρακύλα. Προς το παρόν, πάντως, λένε ορισμένοι αναλυτές, δεν θα δείξουν ακόμα την πλήρη έκταση της ζημιάς που έχει προκαλέσει πανδημία στις παγκόσμιες οικονομίες.

Σημερινή έκθεση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P αναφέρει πως ο οικονομικός αντίκτυπος της COVID-19 είναι μακρόσυρτος και πιο έντονος από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, με αποτέλεσμα η εταιρεία να μειώσει και πάλι τις μακροοικονομικές προβλέψεις της.

Τώρα η S&P βλέπει το παγκόσμιο ΑΕΠ να μειώνεται 2,4% φέτος, με τις ΗΠΑ και τη ζώνη του ευρώ να συρρικνώνονται κατά 5,2% και 7,3%, αντίστοιχα. Αναμένει η παγκόσμια οικονομία να ανακάμψει κατά 5,9% το 2021.

Για περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή