Ξεκάθαρα λόγια θέλει το ΚΙΝ.ΑΛ. για να πετύχει διψήφιο ποσοστό στις εκλογές

Στο ότι η ηγεσία και τα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ. “κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί” αποδίδει το γεγονός ότι το κόμμα συγκεντρώνει μονοψήφια ποσοστά ο Παντελής Καψής, σε άρθρο – παρέμβαση που δημοσιεύει το politisonline.com.

Ο γνωστός δημοσιογράφος, τ. διευθυντής της εφημερίδας “Τα Νέα” και σχολιαστής σήμερα στο ΣΚΑΙ, ήταν υποψήφιος της “Ελιας” (μετωπικός σχηματισμός του ΠΑΣΟΚ) στις προηγούμενες Ευρωεκλογές και από τους πρωταγωνιστές στις διεργασίες για την ενότητα της κεντροαριστεράς.

“Η δυναμική που είχε αναπτυχθεί (στο Κίνημα Αλλαγής) μοιάζει να έχει εξαερωθεί και η τρίτη θέση που φαινόταν σίγουρη δεν είναι καθόλου βέβαιη,επισημαίνει ο Παντελής Καψής. Και αναφέρεται στη “διάγνωση” (σύμφωνα με το ρεπορτάζ) της Φώφης Γεννηματά ότι “δεν στηρίζουν όλα τα στελέχη τις θέσεις του κόμματος και πάντως όχι με τον ίδιο ζήλο, δημιουργώντας σκιές στο κεντρικό αφήγημα”. Ωστόσο ο Π.Καψής επισημαίνει πως αυτή η “διάγνωση”  είναι το σύμπτωμα και όχι η αιτία της κακοδαιμονίας του ΚΙΝΑΛ.

Δύο παραδείγματα

Το πρώτο αφορά τις συνεργασίας. Ο κ. Καψής  αναφέρεται σε πρόσφατο άρθρο του  Γιώργου Καμίνη που υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να περάσει «ένα ικανό διάστημα» στα έδρανα της αντιπολίτευσης.(…)Κι αν πιστεύεις – λέει ο κ. Καμίνης – ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μείνει στην αντιπολίτευση, τότε δια της λογικής επαγωγής υποστηρίζεις ότι η Νέα Δημοκρατία, είτε αυτοδύναμη είτε σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να είναι στην κυβέρνηση. Δεν λες δηλαδή αυτό που εμφανίζεται ως επίσημη θέση του ΚΙΝΑΛ, ότι αν πάρει την τρίτη εντολή θα καλέσει σε συνεργασία όσους, δηλαδή και τον ΣΥΡΙΖΑ, θα αποδεχθούν το πρόγραμμα του. Ο κ. Καμίνης βέβαια αποφεύγει να πει καθαρά τις απόψεις του επειδή γνωρίζει ότι θα προκαλέσουν αντιδράσεις.

Οι θέσεις για το Μακεδονικό

Το δεύτερο παράδειγμα, που επικαλείται ο Παντελής καψής, σχετίζεται με το Μακεδονικό και στις απόψεις του Ευάγγελου Βενιζέλου:

“Σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη του ο κ. Βενιζέλος διατύπωσε τις συνήθεις ενστάσεις της αντιπολίτευσης για την ιθαγένεια και την γλώσσα. Προχώρησε ωστόσο πάρα πέρα, επισημαίνοντας το σοβαρό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η χώρα αν η FYROM ικανοποιήσει όλους τους όρους της συμφωνίας και εν συνεχεία η Ελλάδα αρνηθεί να την κυρώσει. Πρόβλημα το οποίο, όπως τονίζει, δεν αφορά τις σχέσεις με τα Σκόπια αλλά συνολικά την διεθνή θέση της χώρας, τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ και τις νατοϊκές πρακτικές στο Αιγαίο, τα Ελληνοτουρκικά, και το Κυπριακό.

Ο κ. Βενιζέλος δεν το λέει ρητά, επειδή κι αυτός γνωρίζει ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις. Είναι φανερό ωστόσο, πάλι δια της λογικής επαγωγής, ότι υποστηρίζει την κύρωση της συμφωνίας από την Βουλή στην οποία είναι δυνατόν να υπάρξει τέτοια πλειοψηφία. Γιατί βέβαια αν είναι να απορριφθεί η συμφωνία δεν έχει καμία σημασία από το ποια Βουλή θα γίνει”.

“Τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Καμίνης εκφράζουν σε δύο κορυφαία ζητήματα, μια διαφορετική αντίληψη από τις επίσημες θέσεις του ΚΙΝΑΛ”, γράφει ο Παντελής Καψής. Και καταλήγει:

“Αν θέλουν στο ΚΙΝΑΛ να αποκτήσουν την πολιτική ενότητα που αποζητούν, οι διαφωνίες πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ανοιχτού διαλόγου μεταξύ των μελών. Τώρα βέβαια είναι αργά. Όταν όμως κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί δεν θα πρέπει να απορούν γιατί το κόμμα συγκεντρώνει μονοψήφια ποσοστά”.

Ολόκληρο το άρθρο στο politisonline.com