Ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος – Τι αποκαλύπτει ο Χρήστος Σταϊκούρας

«Έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ το 2020», αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή».

«Ο προγραμματισμός του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου είναι να χτίσουμε, βήμα βήμα, όλες τις αναγκαίες συνθήκες ώστε να επιτύχουμε μέσα στο 2020 αυτό τον στόχο. Από την πλευρά μας, απαιτούνται σοβαρότητα, αξιοπιστία και υλοποίηση μεταρρυθμιστικών πολιτικών, σε πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ηδη θέτουμε προς συζήτηση το κρίσιμο αυτό ζήτημα στους εταίρους και δανειστές. Ωριμάζουν οι συνθήκες ώστε να τεθούν πιο ρεαλιστικοί στόχοι», ανέφερε χαρακτηριστικά, ο υπουργός.

Η δήλωση αυτή επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του economicο.gr στις 16 Ιουλίου , σύμφωνα με το οποίο:

«Η νέα κυβέρνηση επιμένει ότι μείωσή τους αποτελεί βασική προϋπόθεση, ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει την αναπτυξιακή της πολιτική, απελευθερώνοντας δημοσιονομικό χώρο για φοροελαφρύνσεις,

Το βασικό επιχείρημα είναι ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα «στερούν αναπτυξιακή δυναμική από τη χώρα, τη στιγμή που την έχει ανάγκη περισσότερο από οτιδήποτε άλλο και ότι μια χαλάρωση των όρων λιτότητας θα συνέφερε και την Ελλάδα και τους δανειστές».

Στη συνέντευξή του ο Χρήστος Σταϊκούρας μας ενημερώνει ότι:

  • Ο δημοσιονομικός χώρος θα κρίνει τις παρεμβάσεις στη φορολογία το 2020
  • Οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, ο αριθμός των φορολογικών κλιμακίων και οι συντελεστές τους θα προκύψουν μετά τις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους.
  • Το αφορολόγητο όριο θα συνδεθεί με επιπλέον ηλεκτρονικές συναλλαγές
  • Το μόνο μέτρο που έχει αποφασιστεί για το 2020 είναι η μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων (κερδών και μερισμάτων) από το 28%  στο 24% για τα εισοδήματα του 2019.

«Επιμένουμε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά. Και θα τις εφαρμόσουμε το συντομότερο δυνατό, συνεχίζοντας το 2020 αυτό που ξεκινήσαμε, αφού μελετήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρξει τα επόμενα έτη», λέει ο υπουργός Οικονομικών. Οι φορολογικές ελαφρύνσεις αφορούν, μεταξύ άλλων:

  • Στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος,
  • Στη μείωση φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και
  • Στη μείωση του ΦΠΑ.

“Δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό το 2019”

Για το τρέχον δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό, δηλώνει ο κ. Σταϊκούρας. Αντίθετα, κατά την εκτίμησή του, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για μείωση φόρων και το 2020. Και αυτό θα επιτευχθεί:

  • Με την αύξηση του ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομίας,
  • Την ταχεία επιστροφή στην κανονικότητα (ομαλοποίηση των σχέσεων με διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων, πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών κ.ά.)
  • Τη δημοσιονομική πειθαρχία των φορέων της γενικής κυβέρνησης
  • Την υιοθέτηση ρεαλιστικών οροφών δαπανών, την αξιολόγηση δαπανών
  • Την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών
  • Την προώθηση συμπράξεων Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και
  • Τη σωστή υλοποίηση του πλαισίου ρύθμισης για ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών

Εχει έρθει το τέλος των capital controls

Σε ό,τι αφορά στα capital controls ο υπουργός λέει ότι φτάνουν στο τέλος τους. «Πιστεύουμε ότι μετράμε πλέον αντίστροφα για την οριστική άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, ώστε να κλείσει, τέσσερα χρόνια μετά, ένα θλιβερό κεφάλαιο της ελληνικής οικονομίας».

«Εργαζόμαστε, σοβαρά και μεθοδικά, προκειμένου οι κεφαλαιακοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν το καλοκαίρι του 2015, εξαιτίας της ανεύθυνης πολιτικής της προηγούμενης διακυβέρνησης, να αποτελέσουν οριστικά και πλήρως παρελθόν για τη χώρα», αναφέρει. «Hδη έχουμε ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς. Η σχετική διάταξη νόμου είναι έτοιμη, η έκθεση αξιολόγησης των επιπτώσεων ολοκληρώνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, και το προσεχές διάστημα θα αποσταλούν προς αξιολόγηση από τους εμπλεκόμενους θεσμούς».

Για την αποπληρωμή του ακριβού δανείου του ΔΝΤ, το υφιστάμενο ύψος του οποίου ανέρχεται σήμερα περίπου στα 3 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι είναι στους άμεσους σχεδιασμούς του ελληνικού Δημοσίου.

Τέλος, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα έξοδο στις αγορές φέτος, παρά το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί το δανειακό πρόγραμμα του 2019.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις [home]

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή