Υπό το μηδέν οι σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ, η Μόσχα απελαύνει τον αναπληρωτή πρέσβη της Ουάσινγκτον, πιθανή εισβολή βλέπει ο Μπάιντεν

Σε… παγετώνα έχουν μπει και επισήμως οι σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ, εν μέσω ουκρανικής κρίσης, με τις δύο χώρες να τεντώνουν επικίνδυνα το σχοινί.

Το απόγευμα της Πέμπτης έγινε γνωστό ότι η Μόσχα προχωρεί στην απέλαση του αναπληρωτή πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα, Μπαρτ Γκόρμαν, επικαλούμενη «τεχνικούς» λόγους σχετιζόμενους με την άδεια παραμονής του στη Ρωσλια, με την αμερικανική πρεσβεία να δηλώνει τη δέσμευση της Ουάσινγκτον, ότι θα απαντήσει στην απέλαση του διπλωμάτη της.

«Παράλογη» η απέλαση

«Η Ρωσία απέλασε τον Αναπληρωτή Επικεφαλής Διπλωματικής Αποστολής (DCM) στη Ρωσία Μπαρτ Γκόρμαν. Ο Γκόρμαν ήταν ο δεύτερος σημαντικότερος αξιωματούχος στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα μετά τον πρεσβευτή και βασικό μέλος της ανώτερης ηγεσίας της πρεσβείας», δήλωσε ο Τζέισον Ρέμπχολτζ, εκπρόσωπος Τύπου της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα, η απέλαση είναι παράλογη, καθώς η βίζα του Γκόρμαν δεν έχει λήξει και ο χρόνος παραμονής του στη χώρα δεν έχει υπερβεί τα τρία χρόνια. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες νωρίτερα ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα, Τζον Σάλιβαν, πραγματοποίησε ολιγόλεπτη επίσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και ακολούθησε η απέλαση Γκόρμαν.

Επιμένει ο Μπάιντεν στο σενάριο εισβολής

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, φαίνεται ότι επιμένει στο σενάριο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Κάθε ένδειξη που έχουμε είναι ότι (σ.σ. οι Ρώσοι) έχουν ετοιμαστεί να εισχωρήσουν στην Ουκρανία, να επιτεθούν στην Ουκρανία», είπε ο Μπάιντεν, μιλώντας την Πέμπτη σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους του Λευκού Οίκο. Μάλιστα, φέρεται να συμπλήρωσε ότι η εισβολή «αισθάνομαι ότι θα συμβεί μέσα στις επόμενες μέρες» και ότι δεν πρόκειται να συνομιλήσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πάντως, στην 11σέλιδη γραπτή απάντησή της στις προτάσεις των ΗΠΑ, η Ρωσία αποκρούει τα σενάρια αυτά, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «καμία “ρωσική εισβολή” στην Ουκρανία, για την οποία μιλούν από το φθινόπωρο του προηγούμενου έτους σε επίσημο επίπεδο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους, δεν υφίσταται και δεν σχεδιάζεται, ως εκ τούτου οι ισχυρισμοί περί “ευθύνης της Ρωσίας για την κλιμάκωση” δεν μπορεί να αξιολογηθούν διαφορετικά, παρά σαν απόπειρα να ασκηθούν πιέσεις και να υποτιμηθούν οι προτάσεις τις Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας».

Θα βάλουμε πυρηνικά, αν…

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις, ο σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να φιλοξενήσει «πυρηνικά όπλα» σε περίπτωση απειλής εκ μέρους της Δύσης. «Αν χρειαστεί, θα αναπτύξουμε όχι μόνο πυρηνικά όπλα, αλλά και υπερπυρηνικά όπλα, προκειμένου να υπερασπιστούμε το έδαφός μας», δήλωσε ο Λουκασένκο.

Αυτό μπορεί να συμβεί αν ληφθούν «ανόητα μέτρα» από τους «αντιπάλους» της Λευκορωσίας, συμμάχου της Ρωσίας στην κρίση με τη Δύση για το θέμα της Ουκρανίας, δήλωσε ο Λουκασένκο. «Αν δεν υπάρξουν απειλές από μη φιλικές χώρες εναντίον της Λευκορωσίας, δεν θα υπάρχει ανάγκη για πυρηνικά όπλα εδώ για εκατό χρόνια», πρόσθεσε. Επίσης, είπε ότι η Λευκορωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει S-400 για την άμυνα της πρωτεύουσας, Μινσκ.

Καμία δημοσίευση για προβολή