Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Πληθώρα έργων στη διαχείριση αποβλήτων και αστικών λυμάτων την τετραετία 2019-2023

Eνεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων και ο εξέχων ρόλος του προγράμματος «Life»

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία 4 χρόνια, επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Αποβλήτων, κάλυψε σημαντικά το χαμένο έδαφος στη διαχείριση των αποβλήτων, λειτουργώντας πάντα με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Πάνω από 30 Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων δημοπρατήθηκαν σε μια τετραετία

Αναφορικά με τις Μονάδες Επεξεργασίας Αστικών αποβλήτων, ο κ. Γραφάκος σημειώνει τη σημασία τους για τη διαχείριση των αποβλήτων. «Τα απόβλητα θα οδηγούνται εκεί σε διαφορετικά ρεύματα και θα γίνεται ανάκτηση υλικών σε μεγάλο βαθμό, ενώ το υπόλειμμα θα μετατρέπεται σε δευτερογενές καύσιμο. Οι μονάδες αυτές έχουν καταλυτικό ρόλο στη μείωση της ταφής αποβλήτων στη χώρα». Σε ότι αφορά την πορεία κατασκευής τους, έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος από το 2019. Από 3 μονάδες σε λειτουργία το 2019, σήμερα υπάρχουν σε λειτουργία 10, ενώ από 5 μονάδες σε κατασκευή, έχουμε σήμερα κατασκευάζονται 15. Αυτό επετεύχθη γιατί έγιναν μέσα σε αυτή την τετραετία πάνω από 30 δημοπρατήσεις έργων διαχείρισης αποβλήτων, έναντι μόλις 3 κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης των 4,5 χρόνων.

Την τελευταία τετραετία έχουν απαλειφθεί τα 2/3 των προστίμων για παράνομες χωματερές, από 65 περιπτώσεις προστίμων το 2019, σήμερα υπάρχουν μόλις 23

Εντυπωσιακή είναι και η μείωση των προστίμων που η χώρα μας πλήρωνε στην ΕΕ για τις παράνομες χωματερές. Από τις συνολικά 65 περιπτώσεις προστίμων που υπήρχαν το 2019, σήμερα η χώρα έχει απαλλαγεί από περίπου τα 2/3 αυτών και πλέον οι περιπτώσεις έχουν μειωθεί στις 23. Απαλλάχθηκε έτσι ο Έλληνας φορολογούμενος από καταβολές σε πρόστιμα στην ΕΕ, ύψους 3.360.000 ευρώ το χρόνο. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2023 οι περιπτώσεις προστίμων να έχουν περιοριστεί σε μονοψήφιο αριθμό και να έχουν εξαλειφθεί το 2024.

Πράσινη ενέργεια από την αξιοποίηση των υπολειμμάτων από τις μονάδες διαχείρισης αποβλήτων, οδηγεί την ταφή αποβλήτων σε ποσοστό κάτω του 10%

Πέρα από τη δημοπράτηση άνω των 30 μονάδων διαχείρισης αποβλήτων, έχει ανοίξει με ένα θεσμικό και καθαρό τρόπο ο διάλογος για την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων των μονάδων διαχείρισης αποβλήτων, κάτι το οποίο θα ολοκληρώσει πλήρως τον κύκλο διαχείρισης αποβλήτων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο πλαίσιο των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Αντί η ενεργοβόρος βιομηχανία της χώρας να χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα που προκαλούν σημαντική επιβάρυνση στο περιβάλλον ή να εισάγει υπολείμματα αποβλήτων από το εξωτερικό, θα μπορεί να αξιοποιεί ενεργειακά το κατάλληλο επεξεργασμένο υπόλειμμα των μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων. Έτσι και θα παράγουμε πράσινη ενέργεια και θα πετύχουμε να μειώσουμε το ποσοστό ταφής αποβλήτων σε κάτω από το ευρωπαϊκό στόχο του 10% το 2030, πέντε χρόνια νωρίτερα, προσθέτει με έμφαση ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων.

Πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην ανακύκλωση και τη διαλογή στη πηγή

«Δουλεύουμε ώστε να δημιουργήσουμε τις αντίστοιχες υποδομές συλλογής για τους ΟΤΑ, στο ζήτημα αυτό. Δεν έχουμε φέρει ακόμα τα αποτελέσματα που θα θέλαμε, αλλά νομίζω ότι σε λίγο χρονικό διάστημα θα έχουμε καλύψει και αυτό το κενό. Σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε υποδομές διαλογής στην πηγή, δηλαδή, κάδους, απορριμματοφόρα και άλλα συστήματα ανακύκλωσης, ενώ για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές εξετάζουμε να βοηθήσουμε τους συγκεκριμένους Δήμους με λύσεις όπως πχ αντίστοιχη της Τήλου, ώστε να αντιμετωπιστεί και η εποχικότητα που παρατηρείται. Θυμίζω ότι η Τήλος είναι το πρώτο νησί με σχεδόν μηδενικά απόβλητα και μπορεί να αποτελέσει καλό παράδειγμα, καλή πρακτική για την εφαρμογή του και σε άλλες περιοχές με ανάλογα χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα, εμείς σαν Υπουργείο Περιβάλλοντος υλοποιούμε και ένα άλλο πιλοτικό πρόγραμμα, το πρόγραμμα «Life», το οποίο έχει πιλοτική εφαρμογή διαχείρισης αποβλήτων σε έξι νησιά, σε μία περιφέρεια για τα επικίνδυνα οικιακά απόβλητα, στο Δήμο της Αθήνας, στο Δήμο της Θεσσαλονίκης, στο Δήμο Βάρης – Βουλιαγμένης, ούτως ώστε μέσα από έξυπνες λύσεις διαλογής στην πηγή να δούμε πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε την καλύτερη δυνατή λύση για τη διαχείριση των αποβλήτων και στα μεγάλα αστικά κέντρα, έχοντας κατά νου και τη μεγάλη αλλαγή που σχεδιάζουμε που είναι η εφαρμογή του πληρώνω όσο πετάω σταδιακά σε όλη τη χώρα», τονίζει ο κύριος Γραφάκος.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή