“Ζεστό χρήμα” 2,8 δισ στην αγορά σε επιχορηγήσεις, ενισχύσεις και δάνεια σε πληττόμενες επιχειρήσεις

ενισχύσεις σε επιχειρήσεις εστίασης

“Ζεστό χρήμα” θα λάβουν οι επιχειρήσεις μέσα στον Μάιο, κάτι που αναμένεται να δώσει «ανάσα» σε όσες έχουν πληγεί από την κρίση που έφερε η πανδημία. Η ρευστότητα που θα πέσει στην αγορά υπολογίζεται στα 2,8 δισ ευρώ.

Από τη Δευτέρα ή Τρίτη αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τον 7ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7, που αφορά ενισχύσεις ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ. Οι οπληρωμές υπολογίζεται να γίνουν στις επόμενες δύο εβδομάδες,. Οι επιχειρήσεις που δικαιούνται της ενίσχυσης αυτής είναι περίπου 300.000. Ουσιαστικά, θα ενισχυθούν όσες επιχειρήσεις κατέγραψαν  ζημιές μέσα στο α’ τρίμηνο του έτους.

  • Το ύψος της ενίσχυσης για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή που πληρούν τα κριτήρια θα είναι ίσο με 1.000 ευρώ, ενώ για τα νομικά πρόσωπα και τις λοιπές ατομικές επιχειρήσεις, θα είναι κατ’ ελάχιστο 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τις 100.000 ευρώ.

Παράλληλα, υπάρχει «κατώφλι» για επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα: 1.000 ευρώ χωρίς εργαζομένους, 2.000 ευρώ με έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ με έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για άνω των 20 εργαζομένων.

130 εκατ. ευρώ μη επιστρεπτέες αποζημιώσεις ειδικού σκοπού

Μέσα στον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η καταβολή 130 εκατ. ευρώ σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις των κλάδων στους οποίους εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τον Απρίλιο. Οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου.

  • Η αποζημίωση διαμορφώνεται ως εξής:
    -1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.
    -2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.
    -4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.

Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών, δηλαδή θα κυμαίνονται από 500 έως 2.000 ευρώ.

Ορισμένοι κλάδοι που εντάσσονται στην ενίσχυση είναι: τουρισμός, ξενοδοχεία, θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλιακοί χώροι, γυμναστήρια, καταστήματα ΟΠΑΠ, παιδότοποι, οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η αποζημίωση είναι μη επιστρεπτέα, είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Επιδοτήσεις για πάγιες δαπάνες 

Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, θα ξεκινήσει και η επιδότηση επιχειρήσεων με εργαζομένους, μέσω πιστωτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Η ενίσχυση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των παγίων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος. Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση τη πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%.

Οι επιχειρήσεις που θα είναι επιλέξιμες θα πρέπει να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους, να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης, να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται, να παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020, να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.

Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα, δίνοντας έμφαση στο κριτήριο της ζημιάς, και όχι σε αυτό της πτώσης τζίρου.

330 εκατ. ενίσχυση σε επιχειρήσεις εστίασης και 500 εκατ. δάνεια σε ΜμΕ

Αρχές Μαΐου αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα για την ειδική ενίσχυση της εστίασης με 330 εκατ. ευρώ, από την οποία υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν περίπου 33.000 επιχειρήσεις του κλάδου. Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει και το αντίστοιχο πακέτο επιδότησης για τον Τουρισμό με περίπου 350 εκατ. ευρώ.

Από την Παρασκευή είναι ενεργό και το δικαίωμα υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων εγγυημένων από το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επενδύσεων, κάτι το οποίο αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επενδύσεων έχει προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ από πόρους ΕΣΠΑ και μέσω πέντε χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Αttica Bank και ProCredit Bank) θα χορηγηθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ συνολικά σε εγγυημένα επενδυτικά δάνεια και δάνεια κεφαλαίου κίνησης αναπτυξιακού σκοπού, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να προβούν σε επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν την ανταγωνιστικότητά τους στις σύγχρονες οικονομικές συνθήκες.

Με την εγγύηση του Ταμείου, οι συνεργαζόμενες τράπεζες θα παρέχουν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαμηλότοκα δάνεια, μειωμένων εξασφαλίσεων και μεγαλύτερης περιόδου αποπληρωμής. Η εγγύηση θα καλύπτει έως και το 80% των ζημιών κάθε δανείου.

Συνεπώς, ακόμη και από την Μεγάλη Δευτέρα μια επιχείρηση θα μπορεί να απευθύνεται (εφόσον έχει κάνει αίτηση) σε κάποια τράπεζα, ούτως ώστε να εκκινήσουν οι συνήθεις τραπεζικές διαδικασίες για την έγκριση του δανείου.

“Οι επιχειρηματίες της εστίασης μέχρι το Μάϊο θα πάρουν τα λεφτά τους”

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι «οι επιχειρηματίες της εστίασης μέχρι το τέλος Μαΐου θα πάρουν τα λεφτά τους. Αν μπει κάποιος στην πλατφόρμα στις 10 Μαΐου που ανοίγει, μπορεί μετά να κάνει το κουμάντο του με βάση αυτό».

«Για τις πάγιες δαπάνες προχωράει κανονικά το πρόγραμμα, και εντός του Μαΐου θα ξεκινήσει η πληρωμή των πάγιων δαπανών του 2020», είπε ακόμα ο κ. Γεωργιάδης, ενώ πρόσθεσε ότι «για τα χαμηλότοκα δάνεια ξεκίνησε χθες το πρόγραμμα από το υπουργείο Ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν επενδύσεις. Την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει και το πρόγραμμα για τα δάνεια έως 50.000 ευρώ που θα δοθούν ως κεφάλαιο κίνησης για την επανέναρξη της οικονομίας».

Ο συνολικός προϋπολογισμός αναμένεται στα 330 εκατ. ευρώ και περίπου 34.000 επιχειρήσεις απ’ τις 77.000 συνολικά που έχει ο κλάδος αναμένεται να λάβουν μία σημαντική ενίσχυση που θα φτάνει το 7% του ετήσιου τζίρου τους και ως το ποσό των 100.000 ευρώ προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν ως κεφάλαιο κίνησης για τα πρώτα έξοδα που απαιτούνται κατά την επαναλειτουργία τους.

Οι απώλειες του κλάδου που ξεπερνούν τα 2,5 δισ.

Οι αριθμοί δείχνουν τις απώλειες του κλάδου που ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ. Μόνο τις 182 ημέρες του τελευταίου lockdown, δηλαδή από τις 3 Νοεμβρίου, ο χαμένος τζίρος υπολογίζεται σε 0,5 δισ. ευρώ.

Για το 4μηνο από τον Νοέμβριο του 2020 έως και τον Φεβρουάριο του 2021, διάστημα για το οποίο η ΕΛΣΤΑΤ έχει δημοσιοποιήσει στοιχεία, οι απώλειες στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων ξεπερνά τα 283 εκατ. Ευρώ.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ εννέα στις δέκα επιχειρήσεις εστίασης (ποσοστό 91,2%) δήλωσαν πως η κατάσταση τους επιδεινώθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2020, ενώ το 44,1% δηλώνει ότι δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα, ενώ για το 19,2% επαρκούν το πολύ για ένα μήνα.

Καμία δημοσίευση για προβολή