20 δισ. κόκκινα δάνεια αναζητούν parking – Νέα κρατική ενίσχυση των τραπεζών σχεδιάζει η κυβέρνηση

H κυβέρνηση (διαρρέει ότι) αναζητά “σχήμα” για να “παρκάρει” προβληματικά δάνεια ύψους 20 δισ. ευρώ από το 88 δισ. που είναι το σύνολο των “κόκκινων δανείων” των τραπεζών.

Με τον τρόπο αυτό επιδιώκει να ανακουφίσει προσωρινά τις 4 συστημικές τράπεζες, αφαιρώντας  το ένα τέταρτο των  προβληματικών δανείων από τους ισολογισμούς τους και μεταθέτοντας έτσι στο μέλλον  την ανάγκη για αύξηση κεφαλαίου τους, η οποία τη στιγμή αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Από κυβερνητικές πηγές έγινε γνωστό ότι το θέμα απασχολεί σοβαρά και τon Ευρωπαϊκό Μηχανισμό σταθερότητας (ESM) ο οποίος εξετάζει λύσεις ελάφρυνσης των ελληνικών τραπεζών από το 20 – 25% των προβληματικών δανείων τους, με την εγγύηση του δημοσίου, χωρίς αυτό να θεωρηθεί “κρατική ενίσχυση”.

Αυτό μπορεί να γίνει με την τιτλοποίηση μέρους των προβληματικών δανείων σε μια εταιρέια ειδικού σκοπού (SPV) για κάθε τράπεζα, όπου εκεί θα “απομονωθεί” ο χρηματοοικονομικός κίνδυνος μέρους των κόκκινων δανείων της. Η εταιρία αυτή θα λειτουργεί σε συνδυασμό με την “ασφάλεια” που θα της προσφέρει ένας μηχανισμός εγγυοδοσίας του δημοσίου (Asset Protect Scheme-APS).

Ανάλογα σχήματα χρησιμοποιήθηκαν στην Ισπανία, την Ιταλία και την Αγγλία και είναι μοντέλα που μπορούν να συνδυαστούν και στην ελληνική περίπτωση όπου τα προβληματικά ανοίγματα φθάνουν τα 88,6 δισεκ. ευρώ. 

Αρμόδιες πηγές θεωρούν πως είναι αδύνατο να τιτλοποιηθούν τέτοιας κλίμακας προβληματικά δάνεια χωρίς να υπάρχει μέριμνα για νέα κεφάλαια. Υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν 5 δισεκ. ευρώ και επισημαίνουν το πρόβλημα ότι το δημόσιο δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει για το σκοπό αυτό κεφάλαια από τα 30 δισεκ. αποθεματικού που έχει στο “μαξιλάρι” του προκειμένου να αντιμετωπίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του.

Τα 24,1 δισεκ. από το “μαξιλάρι” αυτό προέρχονται από τον ESM και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν δεν αλλάξει η παρούσα “σύμβαση” με τους δανειστές. Τα 6 δισεκ. που είναι ελληνικά κεφάλαια επίσης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν γιατί αμέσως θα θεωρηθούν “state aid”, δηλαδή κρατική βοήθεια που δεν επιτρέπεται πλέον. Στο σημείο αυτό εντοπίζεται και η όλη διαπραγματευτική προσπάθεια που θα πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές. 

Δεν είναι βέβαιο ότι οι λύσεις αυτές θα σβήσουν τις φωτιές που έχουν ανάψει στις τράπεζες και το Χρηματιστήριο. Για να μη επακολουθήσει νέα αναταραχη σε περίπτωση «ναυαγίου» και του σχεδίου αυτού, κυβερνητικές πηγές έσπευδαν χθές να τονίσουν ότι αυτοί οι σχεδιασμοί αποτελούν «ένα μικρό μέρος μόνον της συνολικής στρατηγικής της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων». Με το σκεπτικό αυτό, και αν δεν λειτουργήσει το σχέδιο, η ζημιά θα θεωρηθεί “μικρή”.

Οι ελληνικές τράπεζες ακόμη δεν έχουν πείσει τους ξένους επενδυτές να συμμετάσχουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Αλλά στελέχη τους θεωρούν πως, εάν υπάρχει ένας μηχανισμός εγγυοδοσίας, τότε είναι πολύ πιθανό να καταφέρουν να πωλήσουν τα τιτλοποιημένα προβληματικά τους δάνεια και ταυτόχρονα να μεταθέσουν για το μέλλον την ανάγκη για άμεσες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. 

Ειδικά το θέμα αυτό, της μετάθεσης των αυξήσεων κεφαλαίου, λογικά θα επιδράσει, λένε, θετικά στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι είναι το APS με το οποίο σχεδιάζει η κυβέρνηση να στηρίξει τις τράπεζες και πως λειτουργεί

Καμία δημοσίευση για προβολή