Mε fake news επιχειρεί η κυβέρνηση να λύσει τα οικονομικά προβλήματα – Ψυχρολουσία από Βερολίνο και ESM

Το

Με … στερεοφωνικές διαψεύσεις, από την Καγκελαρία και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) οι δανειστές έβαλαν στη θέση της την κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί να ασκήσει οικονομική πολιτική δια της επικοινωνίας και μάλιστα διαρρέοντας fake news.

To πρωί σε γραπτή του απάντηση προς τη Deutsche Welle εκπρόσωπος τύπου της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει ελληνικά δημοσιεύματα (αποτέλεσμα επίσημων κυβερνητικών διαρροών) ότι η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει θετικά το ελληνικό αίτημα να μην περικοπούν περαιτέρω οι συντάξεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.(Δες σχετικό ρεπορτάζ)

Και επεσήμανε ότι “στο πλαίσιο του προγράμματός και της ολοκλήρωσής του η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για τη συνέχιση και εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής πορείας που έχει χαραχθεί υπό του προγράμματος του ΕΜΣ. Η εφαρμογή αυτής της δέσμευσης είναι αντικείμενο ιδίως της μεταμνημονιακής επιτήρησης από τους θεσμούς και την Ευρωζώνη”.

Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του καθ’ ύλην αρμόδιου γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Σε συνομιλία του με τη Deutsche Welle εκπρόσωπος του υπουργείου χαρακτήρισε “εικασίες” τα ελληνικά δημοσιεύματα για τη στάση του Βερολίνου αναφορικά με το ζήτημα των συντάξεων. Την απόφαση επί του θέματος δεν πρόκειται να τη λάβει η γερμανική κυβέρνηση αλλά οι θεσμοί και το Eurogroup. Πέραν αυτού, για δύο βασικούς λόγους είναι ακόμη πολύ νωρίς για την όποια συζήτηση γύρω από τον ελληνικό προϋπολογισμό του 2019 και συνεπώς για το θέμα των συντάξεων.

Το ζήτημα των τραπεζών

Μετά αυτό το ηχηρό αυτό μήνυμα που έστειλε η γερμανική κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις που δεν μπορούν να ανατραπούν – ή τουλάχιστον δεν μπορούν να ανατραπούν χωρίς εξέταση και απόφαση από τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς Θεσμούς –  ήρθε και ο ESM να βάλει «φρένο» στο οικονομικό επιτελείο που «διέρρευσε» διάφορα σενάρια για τη στήριξη των τραπεζών.

Η αλήθεια είναι ότι Κυβέρνηση, ESM και Ελληνική Ένωση Τραπεζών αναζητούν την κατάλληλη «φόρμουλα», προκειμένου να βρουν λύση και να καθησυχάσουν τους διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα των τραπεζών, επικαλούμενοι τον μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων «ανοιγμάτων».

Ανεξάρτητα από την πορεία των σχετικών  διαβουλεύσεων, η κυβέρνηση σε κλίμα πανικού μετά το κραχ της Τετάρτης, άρχισε να διακινεί σενάρια για στήριξη είτε με δημιουργία bad bank, είτε με εταιρείες ειδικού σκοπού (SPV”s) όπου θα μεταφέρονταν τα «κόκκινα» δάνεια, σε συνδυασμό με κρατικές εγγυήσεις. (Δες σχετικό ρεπορτάζ του economico.gr)

Οι κυβερνητικές διαρροές

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές, η εγγύηση εξετάζεται να δοθεί στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός φορέα που ονομάζεται Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (Asset Protection Scheme) και στην πραγματικότητα αφορά στη «δέσμευση» κεφαλαίων προκειμένου να λειτουργήσουν ως εγγυήσεις για κόκκινα δάνεια των τραπεζών αντίστοιχου ύψους. Πηγή, εξεύρεσης αυτών των κεφαλαίων μπορεί είναι ακόμη και το “μαξιλάρι”, ασφαλείας των 30 δισ. ευρώ που έχει σχηματιστεί για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

Στο σενάριο ότι θα χρησιμοποιηθούν πόροι από το «μαξιλάρι» για το χρέος – η διαχείριση του οποίου τελεί υπό την εποπτεία του ESM – υπήρξε η πρώτη επίσημη ανακοίνωση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Η παρέμβαση του ESM

Εκπρόσωπος του ESM προχώρησε στην αποσαφήνιση πως ο ESM παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά δεν μετέχει σε καμία προπαρασκευαστική διαδικασία οποιουδήποτε σχεδίου επέμβασης υπέρ των ελληνικών τραπεζών.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στον ελληνικό τραπεζικό τομέα ως μέρος των υποχρεώσεων του που απορρέουν από το γεγονός ότι είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας. Παρ’ όλα αυτά, δημοσιεύματα του τύπου που φέρουν τον ESM να είναι μέρος προπαρασκευαστικών συζητήσεων για πιθανό σχέδιο παρέμβασης προς όφελος των ελληνικών τραπεζών, είναι λάθος».

Επί της ουσίας, το μεγάλο ζήτημα έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση του «μηχανισμού εγγυήσεων» και το αν θα χρησιμοποιηθούν λεφτά από το “μαξιλάρι”. Αν θα δώσει την έγκριση ο ESM και για το αν παραβιάζεται ο κανόνας με κρατικών ενισχύσεων των τραπεζών.Αυτό το κρίσιμο θέμα απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και σοβαρές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και όχι διαρροή fake news για δημιουργία άκαιρων εντυπώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι είναι το APS με το οποίο σχεδιάζει η κυβέρνηση να στηρίξει τις τράπεζες και πως λειτουργεί

Καμία δημοσίευση για προβολή