Η προσωπική γωνιά μας με τους φίλους αναγνώστες (9.5.2023)

    SPREADS

    ΧΩΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗ % Spread vs BUND
    ΕΛΛΑΔΑ 4,04 +1,71
    ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 3,15 +0,82
    ΙΣΠΑΝΙΑ 3,41 +1,08
    ΙΤΑΛΙΑ 4,23 +1,91

    ***

    Ε, ΡΕ ΚΑΤΙ ΠΛΑΚΕΣ 

    Με P/e 452,6 και αποτιμάται σχεδόν δύο φορές ολόκληρο το ελληνικό χρηματιστήριο! Που να σας γράψω και για αυτές που έχουν αρνητικά P/e – χρωστάνε τα… άντερα τους και δεν θα βγάλουν ποτέ κέρδη!!

    • Κι έχουν αυτή την Αγορά σαν πρότυπο σύγκρισης με τις άλλες… Μία αγορά γεμάτη σκάνδαλα – απάτες και σκέτη καταστροφή για τις κοινωνίες μας… Με τα ΠΑΡΑΓΩΓΑ της και την ΜΟΧΛΕΥΣΗ της βραδυφλεγή βόμβα που κάποτε θα εκραγεί. Και τι θα (απο)μείνει;

    ****

    Στην επιλογή των αναδόχων που θα αναλάβουν την κατασκευή του εμπορικού κέντρου Vouliagmenis Mall καθώς και την κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ελληνικού, προχώρησε η Lamda Development.

    • Σύμφωνα με πληροφορίες της κας Ελένης Μπότα στο Capital.gr, ανάδοχος για το εμπορικό κέντρο (Early Contractor Involvement) προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ αναδείχτηκε η κοινοπραξία Άβαξ – Rizzani de Eccher,
    • Eνώ για τις αθλητικές εγκαταστάσεις εντός της έκτασης του Ελληνικού, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, ανάδοχος αναδείχτηκε το σχήμα Ιntrakat- Mυτιληναίος.
    Η επίσημη ανακοίνωση των αναδόχων για τους δύο μεγάλους διαγωνισμούς αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες.

    ****

    Από σήμερα Τρίτη, οι μετοχές της Σαράντης θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα χρήσης 2022 (0,143 ευρώ/μετοχή), ενώ η ΟΛΘ έχει συγκαλέσει τακτική γ.σ.

    • Την Τετάρτη η Alpha Trust Ανδρομέδα ΑΕΕΧ αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2023, οι Intercontinental International ΑΕΕΑΠ και B&F έχουν συγκαλέσει έκτακτη γ.σ., ενώ η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τον πληθωρισμό για τον Απρίλιο, καθώς και τη βιομηχανική παραγωγή.

    Την Πέμπτη η Τιτάν ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2023, ενώ έχει συγκαλέσει και τακτική γ.σ. και, τέλος, οι μετοχές της ΟΛΘ θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα χρήσης 2022 (1,45 ευρώ/μετοχή).

    • Την ίδια ημέρα αργά το βράδυ αναμένονται οι ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI της εξαμηνιαίας αναθεώρησης. Οι ενδεχόμενες αλλαγές θα εφαρμοστούν την 1η Ιουνίου 2023, ενώ την προηγούμενη συνεδρίαση της εφαρμογής η συναλλακτική δραστηριότητα εμφανίζεται αυξημένη, καθώς οι επενδυτές που ακολουθούν τους δείκτες λαμβάνουν τις θέσεις τους τόσο όσον αφορά τις μεταβολές στις μετοχές όσο και στις σταθμίσεις. H επόμενη ανακοίνωση της αναθεώρησης έχει οριστεί για τις 10 Αυγούστου 2023.

    Την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τη χορήγηση αδειών κυκλοφορίας οχημάτων για τον Απρίλιο.

    ****

    AYTA τα σχόλια λίγοι επαγγελματίες του χώρου θα μπορούσαν να καταθέσουν εγγράφως…

    Ο συγκεκριμένος ιδιώτης επενδυτής -και πάνω από όλα φυσικά ο ΟΑΚ- ξεχωρίζει ιδιαίτερα από τους συνδαιτημόνες του ΕΚΗΒΟΛΟΥ και του εξαιρετικού Forum που έχει δημιουργηθεί. Φυσικά, διακρίνονται με την ευρυμάθεια τους και αρκετοί ακόμη, αλλά αυτοί οι δύο είναι η αδυναμία μου.

    ΙΝΤΕΚ: Και επί τη ευκαιρία, θυμάμαι τις ειρωνείες και τα σχόλια ορισμένων ειδημόνων (sic) του ιντερνετικού δικτύου, όταν την πρωτοεμφάνισα στο ένα ευρώ και λίγο πιο πάνω καταθέτοντας ό,τι ακριβώς επρόκειτο να ακολουθήσει… Εννοείται, τις θυμάμαι και κρατάω την κοιλιά μου από τα γέλια. Και +400% έκτοτε… Και αφήστε τους να μου γράφουν για τις μικρές εταιρείες που δεν κάνουν κομμάτια και εγκλωβίζουν όπως τότε η ΙΝΤΕΚ…

      • Τα ίδια μου έγραφαν για τις ΠΠΑΚ (και είκοσι φορές πάνω μέχρι που την εξαγόρασαν), ΠΡΟΦ στα 10 σεντς (Εχει κάνει R.spl), ΟΤΟΕΛ (30 εκατ. κ/φση τότε), ΚΟΥΕΣ (ούτε καν 30 εκατ.ευρώ), ΚΑΡΑΤΖΗ (και +1000%) SPACE (και 1000% στη σημερινή τιμή της), ΕΠΣΙΛ, ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ (σε αυτές τις 2 χάνεται το τόπι) μου τα χαλάει λίγο η ΠΕΡΦ, πρόσφατα οι 2 ΜΕΖΖ και πόσες ακόμη…

    ***

    ΡΕΣΤΑ ΕΔΩΣΕ ΞΑΝΑ ΧΘΕΣ Ο ΟΑΚ 

    ΙΔΟΥ δύο από τα νέα… αραβουργήματα του…

    • ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΤΟ ΕΧΩ… Και την γράφω για να καταλάβετε.

    Οι ΜΕΖΖ για να μην εισπράξουν μέρισμα μετά την δεύτερη χρονιά θα πρέπει να αποτύχει το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ πάνω από 15%. Αν συμβεί αυτό, ξέρετε για πόσα ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ Ζημιά θα μιλάμε για τις τράπεζες;

    • Συνεπώς, τι μου αγοράζετε ( και καλά κάνετε και εγώ μέσα Long είμαι στις τράπεζες ) τράπεζες στο +4% αλλά μου αναφέρετε το ρίσκο της μελλοντικής μη είσπραξης τόκων; Αν φοβάστε το ρίσκο, δεν αγοράζετε τίποτα από τα δυο. Αν δεν το φοβάστε, αγοράστε πρώτα ΜΕΖΖ με 30% απόδοση και μετά τράπεζες με πιθανή μελλοντική μερισματική απόδοση στο 8-9% από το 2025.

    Τις ίδιες ανοησίες φέρουν και οι επενδυτές ομολόγων. Πάει ο φίλος μου και αγοράζει μετοχές ΕΥΡΩΒ και όταν τον ρώτησα αν πήρε το ομόλογο της ΕΥΡΩΒ με επιτόκιο 8% μου λέει ότι φοβάται αν πτωχεύσει η τράπεζα θα χάσει τα χρήματα από τα ομόλογα. Δηλαδή ειλικρινά, τι να γράψω;

    *****

    ΔΙΑΒΑΖΩ…“Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, οι τρέχουσες αποτιμήσεις των mezz προβλέπουν ότι θα πληρωθούν 2-3 κουπόνια ενώ η δυναμική της αγοράς δείχνει ότι θα πληρωθούν πολλά περισσότερα κουπόνια για πολλά χρόνια. ”

    • Για να διακωμωδήσω την κατάσταση… ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ – λένε – ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ!!

    Ενώ όλα τα άλλα στο χρηματιστήριο είναι εγγυημένα. Ρε ματσούκι που θέλουν μερικοί. Ψάχνουν εγγυήσεις σε προϊόντα με απόδοση 30% και δεν έχουν καμία εγγύηση, αλλά τους αρέσει να επενδύουν σε μετοχές χωρίς μέρισμα, χωρίς ανάπτυξη γιατί ο άλλος θα κάνει στα επόμενα 40 χρόνια μεγάλες δουλειές, αν και τα προηγούμενα 40 μόνο ζημίες είχε!!

    θα το ξαναγράψω: Τα ΜΕΖΖ σχεδιάστηκαν όχι ως επένδυση, αλλά ως συνταξιοδοτικά προϊόντα “μερικών”.. Γκέγκε;;

    *****

    QUALITY: Aυτό που γίνεται με την λεγάμενη στο ταμπλό σε ξεπερνάει. Στο+7,33% και στα 16 εκατ. ευρώ κ/φσης επειδή – λέει – πήρε ένα έργο 50/50 προϋπολογισμού 5,7 εκατ. ευρώ. Με δανεισμό 50% υψηλότερο των ιδίων κεφαλαίων της (ισχνά, ούτε καν 2,5 εκατ.) και με κέρδη 5 χιλ. ευρώ στο 2023(!)… 16 εκατ. ευρώ. Και γιατί να πάρει κανείς την ΚΟΥΑΛ στα 16 εκατ. και με τέτοια… προσόντα και να μην αγοράσει πχ την ΙΛΥΔΑ που είναι ένα εκατομμύριο φορές καλύτερη (με ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΣΜO, μονοψήφιο p/e etc etc)..

    ****

    ΣΤΟ ΤΑΜΠΛΟ σήμερα:-

    ****

    Ο Αντρέ Κοστολάνι, στην αρχή της καριέρας του είχε παίξει στο χρηματιστήριο σαν παίκτης· και εξαιτίας αυτής της εμπειρίας του υποστήριζε ακράδαντα ότι με βραχυπρόθεσμο παιχνίδι μπορεί κάποιος να κερδίσει από το χρηματιστήριο ένα μικρό χαρτζιλίκι και να μάθει πολλά, αλλά το πολύ χρήμα έρχεται χάρη στις σωστές ιδέες, στη φαντασία και την υπομονή. Άλλωστε, το πιο σύνηθες για τον Αντρέ Κοστολάνι, ήταν να περιμένει χρόνια μέχρι να γίνουν πραγματικότητα οι προβλέψεις του.

    • Όσον αφορά τους παίκτες και πολύ περισσότερο τους παίκτες της (μιας) ημέρας, η θέση του δεν ήταν αρνητική αλλά επικριτική. Γνώριζε πολύ καλά ότι με την παρουσία τους και το παίξιμό τους δίνουν ρευστότητα στο χρηματιστήριο. Και ένα χρηματιστήριο με ρευστό είναι εγγύηση για τον κάθε ξεχωριστό επενδυτή, γιατί όταν έχει ανάγκη από λεφτά, μπορεί αμέσως να εκποιήσει τις μετοχές του.

    *****

    STEFANOS [email protected]

    Καμία δημοσίευση για προβολή