EΛΠΕ: Φοβερά τα αποτελέσματα α’3μηνου -Τι έγινε; Η αγορά διύλισης δεν διαβάζει GOLDMAN Sachs?

Το θυμόσαστε το τραγούδι του Νίκου Νομικού; « Πάλι χτυπάνε οι καμπάνες για εμάς…» Και μπορεί για τον Νομικό οι καμπάνες να ήταν λύπης, για εμάς όμως είναι χαράς. 

Αφού λοιπόν αγαπητά μου Καρβουνοπουλάκια σας φλομώσανε με τις αρνητικές ειδήσεις (μέχρι και η Goldman βγήκε να μιλήσει για πρόβλημα στα περιθώρια διύλισης) για τα δύο διυλιστήρια μας και σας πήραν τα χαρτάκια 15% πιο χαμηλά από τα υψηλά τους (ξέχασα να αναφέρω και τον στροφέα που πήρε λάθος στροφή) έβγαλε η ΕΛΠΕ τα αποτελέσματα τριμήνου. Πτώση 50% του EBITDA…  Και μετά ξυπνήσανε. 

Τα ΕΛΠΕ λοιπόν… χαζούλικα με 2,2 δισ. αποτίμηση, έβγαλαν 155 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο. Με μια απλή αναγωγή, στο έτος θα έβγαζαν 600 εκατ., δηλαδή με απλά Ελληνικά σε 4 τέτοια χρονάκια έχετε πάρει πίσω την επένδυση σας και σας μένει και το διυλιστήριο. 

  • Όμως η πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Είναι καλύτερη. 

Τα ΕΛΠΕ και η ΜΟΗ διακρατούν στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου η αξία των οποίων ανεβαίνει ή κατεβαίνει ανάλογα με την τιμή του. Επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι, απλά αλλάζει το πόσο αξίζει η αποθήκη τους. Αυτό το τρίμηνο λοιπόν τα ΕΛΠΕ έβγαλαν 252 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη αλλά η αποθήκη τους αξίζει 100 εκατ. λιγότερα από πέρυσι οπότε λογιστικά και μόνο τα 252 έγιναν 155.   

  • Πέρυσι την ίδια εποχή τα ΕΛΠΕ έβγαλαν Καθαρά κέρδη 4 εκατ. Ευρώ και επειδή η αποθήκη τους αποτιμήθηκε παραπάνω κατά 343 εκατ. τα Λογιστικά καθαρά κέρδη το 2022 (πρώτο τρίμηνο πάντα) ήταν 347 Εκατ. ευρώ.

Αν λοιπόν διαγράψουμε τις αυξομειώσεις της αξίας του πετρελαίου της αποθήκης τα ΕΛΠΕ στο 1ο Τρίμηνο έβγαλαν το 2021,  5 ( ΝΑΙ ΠΕΝΤΕ ) εκατ.!!!, το 2022 εβγαλαν 4 ( ΝΑΙ ΤΕΣΣΕΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ) εκατ.!!! και το 2023 έβγαλαν 252!!! εκατομμύρια.

  • Καταλάβατε, γιατί φωνάζουν ο Καρβουνιάρης και ο Πειραιώτης; Ξεχάστε λιγάκι τις τιμές της αποθήκης που αυξομειώνονται άνευ ουσίας μιας και δεν πουλιέται ούτε αλλάζει την λειτουργία της επιχείρησης, και εστιάστε στο ότι  η εταιρία από την λειτουργία της έβγαλε ένα μυθικό κέρδος.

Τι άλλο μας είπε η διοίκηση;

« Οι πωλήσεις πετρελαιοειδών διαμορφώθηκαν στους 3,7 εκατ. τόνους (+12%)» Και γιατί εστιάζω στον όγκο και όχι στον Τζίρο; Γιατί ο όγκος δείχνει τις πραγματικές πωλήσεις των διυλιστηρίων και πως πάνε. Ο όγκος δεν αυξομειώνεται βάση των τιμών. 

  • Αν στείλεις 1000 βυτία είναι 100 παραπάνω από τα 900 πέρυσι. Και τι σημαίνει αυτό; Νέοι πελάτες, νέες αγορές, αυξημένες εξαγωγές. 27% λοιπόν η αύξηση των εξαγωγών με το 60% πλέον των προϊόντων των ΕΛΠΕ να βγαίνει εξωτερικό!!

Και συνεχίζουν τις δηλώσεις και τι μαρτυράει η μαρτυριάρα διοίκηση;

Ότι η  μειωμένη διϋλιστική ικανότητα στην Ευρώπη, λόγω των απεργιών στα Γαλλικά διυλιστήρια βοήθησε στα ΥΨΗΛΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ.  Τα περιθώρια διύλισης, κατά το Α’ Τρίμηνο 2023, ήταν σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 δήλωσαν οι κύριοι. 

  • Τι έγινε; Η αγορά διύλισης δεν διαβάζει GOLDMAN;  

Δεν τους είπε κανείς να πέσουν μιας και το είπαν τα χρυσά παιδιά; (γέλια, πολλά γέλια) 

Εδώ στο Ελλαδιστάν δεν βρέθηκε ένας να μας πει ότι τα Γαλλικά διυλιστήρια είναι κλειστά; Λέτε μόνο τα ΕΛΠΕ να εξάγουν ή μήπως η ΜΟΗ θα ακολουθήσει; 

Τι άλλο να σας γράψω; Ότι μείωσαν τον καθαρό τους δανεισμό μέσα σε ένα τρίμηνο κατά ΜΙΣΟ ΔΙΣ; 

Α,ρε Καρβουνοπουλάκια. Οι μίζεροι σας καρβούνιασαν πάλι χωρίς λόγο και αιτία. 

Αν συνεχίσει η χρονιά καλά τα ΕΛΠΕ και η ΜΟΗ θα γράψουν νέα υψηλά, να μου το θυμηθείτε. Οι τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις δεν έχουν υπολογίσει μέσα τους ούτε καν τα περσυνά κέρδη. 

Φιλικά 

ΟΑΚ 

ΥΓ: Τα έχουμε ξαναπεί, μετοχές έχω των ΕΛΠΕ και της ΜΟΗ, οπότε δεν με λέτε… αντικειμενικό. Ερασιτέχνης είμαι, προτροπές δεν κάνω. Καλή συνέχεια.

***

ΣΣ1 economico: Με το μπαμπάκι, που λέμε… 

**

ΣΣ2: Αμα δείτε γραμμένη αλλού τέτοια ξεκάθαρη εξήγηση, να μας γράψετε… Φανταστείτε να μην ήταν και… ερασιτέχνης.

**************

  • ΤΙΜΗ: 7,4400 ευρώ
  • Κ/φση: 2,27 δισ. ευρώ
  • ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ Μετ. %
7 ημερών 7,170 7,500 0,95
30 ημερών 7,080 7,830 -4,62
3 μηνών 7,070 8,680 -12,16
6 μηνών 6,700 8,680 10,06
12 μηνών 5,810 8,680 8,45

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

Καμία δημοσίευση για προβολή