Χ.Α.Α: Αυτό που παρακολουθούμε καθημερινά είναι ένα μοντέλο Frankenstein!

    Λένε ότι τα χρηματιστήρια είναι ψυχολογία. Για έναν αναλυτή θεμελιωδών στοιχείων, το να λες ότι η ψυχολογία διαμορφώνει τιμές είναι σαν να του μηδενίζεις την δουλειά.

    Οποιος σοβαρός αναλυτής όμως εκφράζει αντίθετη άποψη, μόνο σοβαρός δεν είναι. Η ψυχολογία όχι μόνο επηρεάζει τιμές, αλλά τις διαμορφώνει κιόλας σε βαθμό που δεν φανταζόμαστε.

    • Προφανώς η ψυχολογία δεν μπορεί να διαμορφώσει τιμές για τεράστιο διάστημα, αλλά βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον ίσως είναι και πιο σπουδαία από τα ίδια τα εταιρικά αποτελέσματα.

    Σε μια μελέτη* του 2016 των Júlio Lobão και του Cristiano Pereira από το Πανεπιστήμιο του Porto, που αφορούσε την επίδραση της ψυχολογίας στα διάφορα επίπεδα των δεικτών των χρηματιστηρίων της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας βασισμένα σε στοιχεία από το 1987 έως και το 2013 διαπιστώθηκε το εξής: 

    Ειδικότερα για την αγορά της Ελλάδας, τα επίπεδα του δείκτη επηρεάζουν έντονα τις επενδυτικές αποφάσεις του κοινού και ορθώνονται τεράστια ψυχολογικά εμπόδια, ειδικά στα σημεία όπου ο δείκτης στρογγυλοποιείται. Κοινώς, η διάσπαση πχ των 1000 μονάδων αποτελούσε μεγάλο εμπόδιο για ψυχολογικούς λόγους. Αντιστοίχως η διάσπαση του και το ξεπέρασμα των ψυχολογικών εμποδίων θα οδηγούσε σε μεγάλες ανόδους.

    • Άλλο σημείο της μελέτης διαπίστωσε έντονες διακυμάνσεις σε περιόδους κοντά στα επίπεδα στρογγυλών σημείων. Τα παραπάνω αφορούσαν τον FSTE Large Cap. Σε αντίθεση με την Ελλάδα οι άλλες τρείς χώρες διέθεταν επενδυτική ωριμότητα και δεν επηρεάζονταν τόσο από τα ψυχολογικά εμπόδια.

    Τούτων λεχθέντων κι πλέον γραφέντων, θα σταθούμε στο παράλογο του ΓΔ κυρίως. Ο ΓΔ με ιστορικό υψηλό πάνω από τις 6500 μονάδες παλεύει να σπάσει τις 1200 ή τις 2000 αν θέλετε, σημάδι αδυναμίας την ίδια ώρα που ο Dax φιγουράρει στα υψηλά του. 

    Μήπως τελικά όμως ο ΓΔ δεν είναι τόσο αδύναμος όσο θέλουν να μας τον παρουσιάσουν ? 

    Και αν φυσικά ισχύει το παραπάνω, το δεύτερο ερώτημα είναι ποιες είναι οι μυστικές αυτές δυνάμεις που κρατάνε την χώρα και το χρηματιστήριο στα χαμηλά του; Γιατί αντί να αυτοδιαφημιζόμαστε ως ένα Success story και να πουλάμε τις επιτυχίες έστω και του Χρηματιστηρίου προσελκύοντας νέο χρήμα και κατακτώντας νέα υψηλά, παλεύουμε να παρουσιάζουμε την εικόνα του μίζερου συγγενή των ευρωπαίων;

    • Τελικά ποιόν εξυπηρετεί πάνω από 50 εταιρίες του ΧΑΑ να αποτιμώνται σε επίπεδα κατάρρευσης ενώ είναι διαμάντια και διαμαντάκια? Γιατί είναι προφανές ότι η ψυχολογία ειδικά στην Ελλάδα ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΙ τις τιμές και μερικοί κερδίζουν από αυτό.

    Επειδή μερικούς σας έχουμε χάσει (λόγω μετακόμισης) θα πάμε σε ένα από τα αγαπημένα μας παραδείγματα:-

    • Μια εισηγμένη εταιρία με ιστορία 30 ετών στο ΧΑΑ με τιμές από 5 έως 20 ευρώ στην Ιστορία της παράγει Πλαστικά.
    • Το 2020 το εργοστάσιο καίγεται ολοσχερώς, η εταιρία πτωχεύει γιατί δεν μερίμνησε να έχει ασφάλεια, οι πελάτες χάνονται και το προσωπικό απολύεται.
    • Το 2022 και ενώ η χώρα εισάγει τα αντίστοιχά προϊόντα από εταιρίες του εξωτερικού και καλύπτει την τοπική ζήτηση, ένας νέος επιχειρηματίας αγοράζει το κουφάρι, χτίζει νέο εργοστάσιο, προσλαμβάνει νέο προσωπικό και αρχίζει να παράγει και να πουλάει πλαστικά έχοντας φυσικά το παλαιό όνομα που εξαγόρασε.
    • Η εταιρία κάνει αίτηση στο ΧΑΑ και η αναστολή αίρεται και ξαναδιαπραγματεύεται στο ταμπλό.

    Και εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα;

    Έχει καμία σχέση η νέα εταιρία με το παλαιό όνομα, με την παλαιά εταιρία; Έχει κάποιο νόημα να μιλάμε για ιστορικές τιμές στο ΧΑΑ; Η νέα τιμή διαπραγμάτευσης μπορεί να έχει κάποια σχέση με την παλαιά μόνο και μόνο επειδή εξαγοράστηκε το παλαιό όνομα;

    Αν η νέα τιμή στα 20 πχ ευρώ οδηγεί σε μια κεφαλαιοποίηση των 200 εκατομμυρίων ενώ το νέο εργοστάσιο κόστισε 400 εκατ. η εταιρία είναι ακριβή επειδή ιστορικά η μετοχή έπαιζε μέχρι τα 20; Δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιστήμονας για να καταλάβει ότι οι ιστορικές τιμές της ιστορικής βιομηχανίας ουδεμία αξία δεν έχουν ως αντικείμενο μελέτης για το μέλλον. 

    Και κάπως εδώ επιστρέφουμε στον ΓΔ ο οποίος αποτελεί το σύνολο μιας σειράς μετοχών εκ των οποίων οι βασικότερες, δηλαδή οι τράπεζες, μηδένισαν, ανακεφαλαιοποιήθηκαν πολλές φορές και ξαναγύρισαν στον ταμπλό.

    Αυτό το οποίο όμως δεν λήφθηκε υπόψη είναι ότι ο σημερινός ΓΔ ουδεμία σχέση έχει με τον ΓΔ λ.χ του 2010.

    • Επί της ουσίας αυτό που παρακολουθούμε καθημερινά είναι ένα μοντέλο Frankenstein που ενώνει το παρελθόν με το παρόν μας και εσείς παλεύετε να βγάλετε συμπεράσματα από αυτόν.

    Τι συμπέρασμα ακριβώς να βγάλεις από αυτό το πράγμα; Τα γεγονότα που μεσολάβησαν ήταν τόσο ακραία που το καλύτερο που είχαν να κάνουν οι αρχές ήταν να δημιουργήσουν έναν ΓΔ – Β με την τρέχουσα κατάσταση και χωρίς ιστορικά στοιχεία που θα αποτύπωνε πλέον και τις προοπτικές των νέων τραπεζών και τα ολοένα υψηλότερα επίπεδα των εισηγμένων εταιριών μας. 

    Να σας το κάνουμε πιο απλά; Αν για κάποιον μαγικό λόγο η εισηγμένη εταιρία ΑΛΦΑ λάμβανε ως δώρο το σύνολο των μετοχών της Goldman Sachs με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση της ΑΛΦΑ να εκτινασσόταν στα 110 ΔΙΣ. και να οδηγούσε μονομιάς τον ΓΔ μας στις 10.000 μονάδες θα κάναμε πανηγύρια που σπάσαμε τα υψηλά του ΓΔ ever; Τώρα γιατί ακριβώς κάνουμε κηδεία που βρισκόμαστε στα χαμηλά μας ενώ οι εταιρίες μας πετάνε;

    Η απάντηση μία: Παίζουν με την ψυχολογία σας γιατί οι μελέτες ( δημοσιευμένες και μη ) δείχνουν ότι ο Έλληνας κατευθύνετε πολύ εύκολα. Και όσο εσείς σπάτε τα ανύπαρκτα επίπεδα του ΓΔ και ξεφορτώνετε χαρτιά κάποιοι άλλοι αγοράζουν.

    • Αλήθεια. ποσό ποσοστό των μετοχών του ΧΑΑ ανήκει πλέον σε Έλληνες;

    Με εκτίμηση 

    ΟΑΚ :

    ΒΑΠ :

    ___________________________________________

    ΥΓ: Μετά από αμέτρητες συζητήσεις με τον ΟΑΚ και με αναζήτηση της διεθνούς βιβλιογραφίας καταλήξαμε στο ανωτέρω άρθρο. Φυσικά, όχι ψάχνοντας από κοινού την μεγάλη εικόνα την οποία εδώ και χρόνια γνωρίζουμε και κοινοποιούμε σε όλους τους φίλους αναγνώστες, αλλά για να ανοίξουμε τα μάτια σε κάθε μίζερο κομπιουτεράκι που ψάχνει το 2-3% κερδών χάνοντας την μεγάλη εικόνα.

    (1) ΦΥΣΙΚΑ, εκεί κάτω στην LA110… γράψτε και συμπληρώστε ότι θέλετε εσείς…

    (2) ΦΥΣΙΚΑ και για την συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων (χρηματιστηριακών εταιρειών, θεσμικών επενδυτών, αναλυτών, τεχνικών αναλυτών, εξειδικευμένων δημοσιογράφων κλπ κλπ)…

    • α): Πέρα βρέχει…
    • β): Μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά, μαύρη σαν καλιακούδα…
    • γ): Φέξε μου και γλίστρησα…
    • δ): Κάτι τρέχει στα γύφτικα…
    • ε): Μην τον είδατε τον Παναγή…

    Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

    Καμία δημοσίευση για προβολή