Τι θα γίνει με την ομάδα Βάγκνερ; Ο Πούτιν μάχεται να ανακτήσει τον έλεγχο μετά την ανταρσία Πριγκόζιν

Η πρόσφατη εξέγερση της ομάδας Βάγκνερ αποκάλυψε βαθιές διαιρέσεις εντός των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το τι σημαίνει αυτό για τους μαχητές της ομάδας μισθοφόρων και τον πόλεμο στην Ουκρανία .

Μέσα σε λίγες μόνο χαοτικές ώρες στις 24 Ιουνίου, η ομάδα Wagner εξαπέλυσε μια προφανή ένοπλη επίθεση στέλνοντας τεθωρακισμένα προς τη ρωσική πρωτεύουσα. Σηματοδότησε αυτό που πολλοί θεωρούν ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για την εξουσία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στις περισσότερες από δύο δεκαετίες στην εξουσία του.

Ωστόσο, επρόκειτο για μια βραχύβια εξέγερση που ακυρώθηκε απότομα, όταν το αφεντικό του Wagner, Yevgeny Prigozhin, συμφώνησε να αποκλιμακώσει την κατάσταση και διέταξε τους μαχητές του που προχωρούσαν στη Μόσχα να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

Οι συνέπειες άφησαν πολλούς παρατηρητές να αναρωτιούνται τι θα ακολουθήσει για το μέλλον του Ομίλου Wagner, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ, ανέφερε στην τελευταία αξιολόγηση της επιθετικής εκστρατείας για τη Ρωσία ότι το Κρεμλίνο μπορεί να επιδιώξει να αναλάβει επίσημο έλεγχο του Ομίλου Wagner και να τον μετατρέψει σε κρατική επιχείρηση, αν και δεν είναι ωστόσο είναι ξεκάθαρο αν αυτή είναι η πρόθεση του Κρεμλίνου.

«Η εθνικοποίηση της Wagner πιθανότατα θα βοηθούσε στην προσπάθεια του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας (MoD) να εντάξει το υπάρχον προσωπικό της Wagner στις τακτικές Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις μέσω συμβάσεων», δήλωσε η ISW την Πέμπτη.

«Το Κρεμλίνο δεν έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να εθνικοποιήσει τον Βάγκνερ και είναι πιθανό ο Πούτιν να μην έχει αποφασίσει ακόμη ποια πορεία δράσης θα ακολουθήσει προκειμένου να υποτάξει την ομάδα πιο σταθερά στον έλεγχο του Κρεμλίνου».

Ο Πούτιν είπε την Τρίτη ότι τα μέλη της μισθοφορικής ομάδας Wagner χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου και προμηθεύονται πλήρως από το κράτος. Ήταν η πρώτη φορά που ο επί μακρόν Ρώσος πρόεδρος αναγνωρίζει δημόσια ότι η ομάδα χρηματοδοτούνταν από το Κρεμλίνο.

Το ISW σημείωσε επίσης ότι οι πρόσφατες δορυφορικές εικόνες που συλλέχθηκαν μεταξύ 15 Ιουνίου και 27 Ιουνίου φάνηκαν να δείχνουν την ενεργό κατασκευή μιας εικαζόμενης νέας βάσης Wagner στο Asipovichi της Λευκορωσίας. Η τοποθεσία, είπε η δεξαμενή σκέψης, βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων (9,3 μίλια) από ένα μεγάλο πεδίο εκπαίδευσης συνδυασμένων όπλων της Λευκορωσίας.

Προσθέτει ότι το προσωπικό της Wagner μπορεί να αναπτυχθεί αλλού στη Λευκορωσία, ωστόσο, και «δεν υπάρχει τίποτα ιδιαίτερα μοναδικό» σχετικά με μια πιθανή βάση Wagner στο Asipovichi.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν έφτασε στη Λευκορωσία την Τρίτη λίγο μετά τη συμφωνία να εγκαταλείψει τη Ρωσία σε μια συμφωνία που μεσολάβησε ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο. Η Λευκορωσία είναι σύμμαχος της Ρωσίας στον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία.

Τι θα ακολουθήσει για τους μαχητές της Βάγκνερ;

Αναλυτές είπαν στο CNBC νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι συνέπειες της εξέγερσης Βάγκνερ θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι η πιο αποτελεσματική μονάδα της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει πλέον βγει από τον πόλεμο, αποδυναμώνοντας πιθανώς την απόδοση των δυνάμεων της Μόσχας στο πεδίο της μάχης.

«Όσον αφορά το μέλλον του Ομίλου Wagner, αυτό είναι πραγματικά ένα ερώτημα που αντιμετωπίζεται καλύτερα από τη Ρωσία, η οποία φυσικά … χρηματοδοτεί τον Όμιλο Wagner, και πώς θα απασχοληθούν σε όλη την υπόλοιπη σύγκρουση και αλλού σε όλο τον κόσμο, αφού… Διεξάγουν επίσης επιχειρήσεις στην Αφρική, καθώς και στη Συρία», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ταξίαρχος Πατ Ράιντερ.

Ερωτηθείς σε ένα briefing δημοσιογράφων πόσοι μαχητές της Βάγκνερ δραστηριοποιούνται επί του παρόντος στην Ουκρανία μετά την εξέγερση του περασμένου Σαββατοκύριακου, ο Ράιντερ είπε ότι ορισμένες μονάδες της ομάδας μισθοφόρων εξακολουθούν να βρίσκονται στη χώρα, αλλά αρνήθηκε να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Αυτό είναι κάτι που θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε. Είναι πολύ νωρίς για να το πούμε τώρα», είπε ο Ράιντερ.

«Η παρατήρησή μου σε όλη αυτή την ανάλυση για το τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια είναι ότι υπάρχει κίνδυνος να μην δούμε το ξύλο για τα δέντρα», δήλωσε στο CNBC μέσω τηλεφώνου ο Christopher Granville, διευθύνων σύμβουλος παγκόσμιας πολιτικής έρευνας στο TS Lombard.

Είναι σημαντικό να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στη μάχη στην Ουκρανία, είπε ο Γκράνβιλ, σημειώνοντας ότι το πολιτικό μέλλον του Πούτιν εξαρτάται από την έκβαση του πολέμου. «Σε αυτό συνοψίζεται πραγματικά», πρόσθεσε.

Στην καλύτερη περίπτωση, ο Granville είπε ότι ο όμιλος Wagner είναι πιθανό να είναι «μια σκιά του πρώην εαυτού του» στην Ουκρανία μετά την εξέγερση.

Η πολιτική κρίση της Ρωσίας

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε ερωτήσεις σχετικά με μια πολιτική κρίση.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα αναδύεται πάντα πιο δυνατή και πιο ανθεκτική από οποιεσδήποτε δυσκολίες, ανέφερε το Reuters. Πρόσθεσε ότι αν η Δύση είχε αμφιβολίες για τη σταθερότητα της Ρωσίας, αυτό ήταν το πρόβλημά τους.

Αλλού, ο Ρώσος στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, ο αναπληρωτής διοικητής των ρωσικών δυνάμεων που πολεμούν στην Ουκρανία, πιστεύεται ότι συνελήφθη μετά την εξέγερση του Βάγκνερ, ανέφερε την Πέμπτη το Associated Press, επικαλούμενο δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα και τις εκτιμήσεις των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών.

Το CNBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα την αναφορά. Έρχεται εν μέσω έντονων εικασιών για το αν ο Σουροβίκιν έπαιξε ρόλο στην εξέγερση της ομάδας Βάγκνερ.

Ο Αλεξέι Μέλνικοφ, ο γραμματέας της Επιτροπής Δημόσιας Παρακολούθησης της Ρωσίας, διέψευσε τις αναφορές ότι ο Σουροβίκιν κρατούνταν στο κέντρο κράτησης του Λεφόρτοβο της Μόσχας ή σε οποιοδήποτε άλλο χώρο προσωρινής κράτησης, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Τζέιμς Νίξεϊ από τη δεξαμενή σκέψης Chatham House του Λονδίνου είπε σε μια έκθεση που περιγράφει ένα βιώσιμο και δίκαιο τέλος του πολέμου στην Ουκρανία ότι η πιθανότητα πολιτικής αστάθειας στη Ρωσία «δεν πρέπει να είναι αποτρεπτικός παράγοντας για να πιέσουμε το πλεονέκτημα της Ουκρανίας».

«Πράγματι, η απόπειρα ανταρσίας του Ομίλου Wagner… έδειξε ότι η εγχώρια αναταραχή μπορεί να προσφέρει ένα τακτικό πλεονέκτημα στην Ουκρανία», δήλωσε ο Nixey την Πέμπτη.

Τα σχόλιά του απηχούν την προοπτική άλλων αναλυτών που παρακολουθούν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, με ορισμένους να λένε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις μπορούν να επωφεληθούν από τη σύγχυση μεταξύ της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας.

Καμία δημοσίευση για προβολή