Χάνεται το μέτρο: Η Πολωνία ζητά ΝΑΤΟϊκά πυρηνικά στο έδαφός της ως απάντηση στα ρωσικά πυρηνικά στη Λευκορωσία

Αν κανείς ρωτούσε κάποιον από τους αναλυτές των παγκοσμίων γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών τάσεων πριν από περίπου δύο χρόνια ποιοι είναι οι μεγάλοι κίνδυνοι και αβεβαιότητες για τον πλανήτη, υπάρχει ένα «σιγουράκι»: ουδείς θα μιλούσε για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου, καθώς οι περισσότεροι είχαν εκτιμήσει ότι οι πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου είχαν αντιληφθεί ότι σε μια τέτοια περίπτωση όλοι θα ήταν χαμένοι.

Κι όμως. Μόλις 16 μήνες μετά την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία και για πρώτη φορά μετά την πτώση του ανατολικού μπλοκ και το «τέλος της Ιστορίας», που με περισσή αλαζονεία είχε κηρύξει ο Φράνσις Φουκουγιάμα, η πιθανότητα χρήσης τακτικού πυρηνικού όπλου συζητείται σοβαρά και πλέον οι υπερδυνάμεις του κόσμου κάνουν διαρκή καταγραφή του πυρηνικού οπλοστασίου τους, ενώ οι μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι η πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων αυξάνει κατακόρυφα, μαζί με τις εντάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Θέλει πυρηνικά η Πολωνία

Σε αυτό το πλαίσιο, και σε μια κίνηση που προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες, η Πολωνία, διά στόματος του πρωθυπουργού της, Ματέους Μοραβιέτσκι ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα ανταλλαγής πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ ως απάντηση στα σχέδια της Ρωσίας να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία. «Δεδομένου ότι η Ρωσία σκοπεύει να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, καλούμε και πάλι όλο το ΝΑΤΟ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα Nuclear Sharing», είπε ο Μοραβιέτσκι.

«Δεν θέλουμε να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια ενώ ο Πούτιν κλιμακώνει κάθε είδους απειλές», είπε ο Μοραβιέτσκι, επισημαίνοντας ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί από τις ΗΠΑ. Η κοινή χρήση πυρηνικών είναι μέρος της πυρηνικής αποτροπής του ΝΑΤΟ, όπου τα μη πυρηνικά μέλη επιτρέπεται να φιλοξενούν πυρηνικά όπλα των συμμάχων τους στο έδαφός τους. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Τουρκία και η Ολλανδία.

Στην κορυφή η Ρωσία

Η Πολωνία εξέφρασε ήδη ενδιαφέρον για ένταξη τον Οκτώβριο του 2022 ως απάντηση στις πυρηνικές απειλές της Ρωσίας. Στις 13 Ιουνίου, ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο ισχυρίστηκε ότι η χώρα του είχε ήδη λάβει την πρώτη παρτίδα όπλων από τη Ρωσία. Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας διέψευσε αυτούς τους ισχυρισμούς στις 20 Ιουνίου, λέγοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παραδοθεί ούτε μία πυρηνική κεφαλή.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο, με σχεδόν 6.300 πυρηνικές κεφαλές, έναντι 5.550 των ΗΠΑ, 350 της Κίνας και 290 της Γαλλίας. Ωστόσο, το «πάγωμα» της συμφωνίας New START, αλλά και οι διαρκείς αναφορές της Ρωσίας στο πυρηνικό της οπλοστάσιο και το ενδεχόμενο χρήσης τακτικού πυρηνικού όπλου στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες για την πιθανότητα να συμβεί το αδιανόητο.

Καμία δημοσίευση για προβολή