Φόβοι πως η Ρωσία ετοιμάζει χτύπημα σε πυρηνικό σταθμό – «Μην την υποτιμάτε», προειδοποιεί αξιωματούχος του ΝΑΤΟ

«Καμπανάκι» προειδοποίησης χτυπούν Ουκρανοί αξιωματούχοι και αξιωματικοί μυστικών υπηρεσιών πως η Μόσχα μπορεί να προετοιμάζεται να ανατινάξει έναν πυρηνικό σταθμό, οδηγώντας σε ραδιενεργό περιβαλλοντική καταστροφή.

Σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών, οι Ρώσοι εργαζόμενοι της περιοχής κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής έως τις 5 Ιουλίου.

Μετά την καταστροφή του φράγματος Kakhovka τον περασμένο μήνα, το Κίεβο φοβάται ότι το Κρεμλίνο σχεδιάζει να οργανώσει μια έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia – το μεγαλύτερο στην Ευρώπη – που βρίσκεται στην κατεχόμενη από τη Ρωσία πόλη Enerhodar.

“Υπάρχει σοβαρή απειλή. Η Ρωσία είναι τεχνικά έτοιμη να προκαλέσει μια τοπική έκρηξη στο εργοστάσιο, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην απελευθέρωση επικίνδυνων ουσιών στον αέρα”, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy σε Ισπανούς δημοσιογράφους στο Κίεβο το Σαββατοκύριακο. Τα συζητάμε όλα αυτά με τους εταίρους μας, ώστε να καταλάβουν όλοι γιατί το κάνει αυτό η Ρωσία και να ασκήσουν πολιτική πίεση στη Ρωσική Ομοσπονδία, ώστε να μην σκέφτονται καν κάτι τέτοιο».

Την περασμένη εβδομάδα, καθώς η Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας διεξήγαγε ασκήσεις ραδιενεργού ασφάλειας στην περιοχή της Ζαπορίζια, η Ουκρανική Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών ανέφερε ότι ρωσικό στρατιωτικό σώμα, καθώς και εργαζόμενοι σε πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που υποστηρίζονταν από τη Ρωσία, εγκατέλειπαν σταδιακά το εργοστάσιο.

«Μεταξύ των πρώτων που εγκατέλειψαν τον σταθμό ήταν τρεις υπάλληλοι της Rosatom, οι οποίοι διαχειρίζονταν τις ενέργειες των Ρώσων», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών. Τους συμβούλεψαν να φύγουν μέχρι τις 5 Ιουλίου. «Το προσωπικό που παρέμενε στο σταθμό έλαβε οδηγίες να κατηγορήσει την Ουκρανία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σε δήλωσή ανέφερε ότι το γεγονός ότι οι Ουκρανοί αξιωματούχοι διεξήγαγαν ασκήσεις ραδιενεργούς ασφάλειας και έστησαν πρόσθετες συσκευές μέτρησης ακτινοβολίας σε πολλές πόλεις σημαίνει ότι «το Κίεβο ετοιμάζει μια false flag». Ωστόσο, η Ζαχάροβα δεν παρείχε στοιχεία για τον ισχυρισμό της. Το εργοστάσιο αυτή τη στιγμή ελέγχεται από τη Ρωσία.

Νωρίτερα τον περασμένο μήνα, ο Ουκρανός επικεφαλής κατασκοπείας Kyrylo Budanov δήλωσε ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να ενορχηστρώσει μια τεχνολογική καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhzhia. Το μέρος που είναι πιο πιθανό να ανατιναχτεί θα είναι η τεχνητή λίμνη που απαιτείται για την ψύξη του σταθμού παραγωγής ενέργειας, είπε ο Βudanov.

Δεν επιβεβαιώνει ο ΔΟΑΕ

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της Ουκρανίας ότι η λίμνη ψύξης έχει εξορυχθεί, αν και είπε επίσης ότι δεν είχε πλήρη πρόσβαση σε όλες τις τοποθεσίες του εργοστασίου.

Σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ, οι ειδικοί του μπόρεσαν να επιθεωρήσουν τμήματα του συστήματος ψύξης του εργοστασίου, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τμημάτων της περιμέτρου της μεγάλης λίμνης ψύξης, η οποία εξακολουθεί να έχει ένα σταθερό επίπεδο νερού που απαιτείται για την ψύξη των αντιδραστήρων. Οι εμπειρογνώμονες του ΔΟΑΕ πραγματοποιούν επίσης τακτικές επισκέψεις σε μονάδες αντιδραστήρα και σε άλλες περιοχές γύρω από την τοποθεσία. Ο ΔΟΑΕ είπε ότι αναμένεται ακόμη να αποκτήσει πρόσβαση σε άλλα μέρη του χώρου, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος ψύξης.

Σε μια προηγούμενη ενημέρωση στις 21 Ιουνίου , ο ΔΟΑΕ είπε ότι ενώ δεν είδαν ορατές νάρκες γύρω από τη λίμνη ψύξης, οι ειδικοί γνώριζαν προηγούμενες τοποθετήσεις ναρκών έξω από την περίμετρο του εργοστασίου και επίσης σε συγκεκριμένα σημεία εντός του οποίου το ρωσικό προσωπικό ασφαλείας επιτόπου εξηγείται ότι ήταν για αμυντικούς σκοπούς.

Ο Ζελένσκι δεν υπαναχώρησε στους ισχυρισμούς του, λέγοντας ότι οι Ρώσοι μπορεί να ανατινάξουν τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό κάποια στιγμή στο μέλλον, ακόμη και όταν αυτός επανέλθει υπό ουκρανικό έλεγχο, χρησιμοποιώντας νάρκες που μπορούν να ενεργοποιηθούν από απόσταση. «Μπορεί να υπάρχουν απομακρυσμένες νάρκες — τότε για να πούμε ότι όλα ήταν καλά υπό τον έλεγχο των κατακτητών, αλλά ανατινάχτηκαν μόλις επέστρεψε στην Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι.

Ανώτατος αξιωματούχος NATO: Μην υποτιμάτε τη Ρωσία

Το ΝΑΤΟ επεξεργάζεται τα νέα του στρατιωτικά σχέδια υποθέτοντας ότι η Μόσχα θα επιστρέψει.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα, ο ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, είπε ότι αν και το μεγαλύτερο μέρος των χερσαίων δυνάμεων της Ρωσίας πολεμούν στην Ουκρανία, πιστεύει ότι οι δυνάμεις του Κρεμλίνου εξακολουθούν να αποτελούν απειλή.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι Ρώσοι πρόκειται να ανασυγκροτηθούν», είπε. «Και ως εκ τούτου, τα σχέδια βασίζονται όχι στο πραγματικό καθεστώς του ρωσικού στρατού, αλλά στο καθεστώς του ρωσικού στρατού πριν επιτεθούν στην Ουκρανία».

Η Ρωσία, είπε ο Μπάουερ, «θα πάρει μαθήματα από αυτόν τον πόλεμο» και το ΝΑΤΟ «θα συνεχίσει να τους αντιμετωπίζει ως σοβαρή απειλή». Αυτό περιλαμβάνει στις θάλασσες, στον αέρα και στο διάστημα, όπου οι ρωσικές δυνάμεις «είναι ακόμα πολύ, πολύ ικανές», εκτός από τις πυρηνικές δυνατότητες.

«Δεν πρέπει ποτέ να υποτιμούμε τους Ρώσους και την ικανότητά τους να ανακάμψουν, όπως έχουν δείξει στην ιστορία μερικές φορές», πρόσθεσε.

Την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη, οι ηγέτες της δυτικής συμμαχίας θα συγκεντρωθούν στο Βίλνιους, όπου θα υπογράψουν τα νέα περιφερειακά στρατιωτικά σχέδια και θα συζητήσουν πώς να ενισχύσουν τις επενδύσεις στην άμυνα καθώς η Ρωσία συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μιλώντας για τα νέα στρατιωτικά σχέδια του ΝΑΤΟ, ο Μπάουερ υπογράμμισε πώς η σύνοδος κορυφής θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας μακράς διαδικασίας εφαρμογής.

«Πρέπει να πάμε και να κάνουμε τη δουλειά μας – για να φτάσουμε στον μεγαλύτερο αριθμό δυνάμεων με μεγαλύτερη ετοιμότητα, πρέπει να ασκηθούμε ενάντια στα σχέδια, πρέπει να αγοράσουμε τις δυνατότητες που απαιτούμε», είπε, «και αυτό θα πάρει χρόνο».

Η εκτέλεση των σχεδίων κυμαίνεται από περισσότερη στρατολόγηση έως τη διασφάλιση της παραγωγής επαρκών όπλων και πυρομαχικών — μαζί με περισσότερους πόρους που αφιερώνονται στην άμυνα.

«Χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα, συλλογικά, για να το πληρώσουμε», είπε ο Μπάουερ. Επιπλέον, το νέο μοντέλο του ΝΑΤΟ για δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας θα απαιτήσει «να διασφαλίσουμε ότι τα έθνη έχουν έναν μηχανισμό για να αυξήσουν τον αριθμό των ανθρώπων που είναι διαθέσιμοι για τις ένοπλες δυνάμεις».

Ερωτηθείς σχετικά με το καθεστώς της αντεπίθεσης της Ουκρανίας, ο ναύαρχος απώθησε το αφήγημα πως υπάρχει απογοήτευση από τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο, αυτό το είδος επέμβασης», τόνισε. «Νομίζω ότι ο τρόπος με τον οποίο το κάνουν είναι αξιέπαινος», είπε, «και νομίζω ότι είναι —για καλούς λόγους— σε ορισμένα μέρη επιφυλακτικοί».

Με πληροφορίες από Politico

Καμία δημοσίευση για προβολή