47% των ψηφοφόρων επιθυμούν κυβέρνηση Μητσοτάκη – Συγκροτείται νέα ισχυρή κοινωνική συμμαχία

 

Το 36% των πολιτών επιθυμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και το 11% κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση της PULSE για το ΣΚΑΪ. Αντίστοιχα, το 15% επιθυμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και 17% κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. Το 10% θα επιθυμούσε κύβέρνηση συνασπισμού με ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και “άλλα κόμματα”.

Αυτό το εύρημα της έρευνας που πραγματοποίησε η PULSE είναι σημαντικότερο από “ποιοτικής άποψης” από την εκδήλωση της πρόθεσης ψήφου των πολιτών (όλες οι χθεσινές δημοσκοπήσεις :εδώ).

Γιατί αποτυπώνει το ρεύμα ανατροπής που κυριαρχεί σήμερα στην κοινωνία και ορίζει το εύρος της επιρροής της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Αποτυπώνει επίσης ότι οι ψηφοφόροι που δηλώνουν ότι είναι αποφασισσμένοι να δώσουν αυτοδυναμία είναι ένα ισχυρό μπλοκ της τάξης του 36%, το οποίο επιτρέπει την εκτίμηση ότι το κόμμα του κ. Μητσοτάκη έχει σοβαρά περιθώρια να κερδίσει “πάνω στην κάλπη” ψήφους αυτοδυναμίας και από το 11% των πολιτών που επιθυμούν “κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ”, αν και δεν ανήκουν στην πολιτική “οικογένεια” της.

Νέα ισχυρή κοινωνική συμμαχία

Με άλλα λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση,  έχει καταφέρει να συγκινήσει ή να κερδίσει την αποδοχή του 47% των πολιτών, που αποτελεί τη νέα ισχυρή κοινωνική συμμαχία συντηρητικών και κεντρώων δυνάμεων.

Αντίθετα το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ συγκινεί πλέον μόνο 15 στους 100 Έλληνες, ενώ η αποδοχή του από συγγενείς αριστερούς και κεντροαριστερούς πολιτικούς χώρους είναι της τάξης του 17%. Αυτό το  32% είναι ό,τι απέμεινε από το 62% της κοινωνικής συμμαχίας του “ΟΧΙ” του δημοψηφίσματος, που αποδείχτηκε εντελώς συγκυριακή. Είναι ένα ποσοστό που συνιστά την “αριστερόστροφη” (αν και όχι συμπαγή) αντίληψη που εξακολουθεί να διαπνέει ένα καθόλου ευκαταφρόνητο, τμήμα της κοινωνίας.

Υπάρχει και ένα 10% πολιτών που θέλουν κυβέρνηση “ευρείας συνεργασίας”, οι οποίοι όμως προφανώς επιμένουν να αγνοούν τις πραγματικές συνθήκες και προτεραιότητες της στιγμής.

Όλα δείχνουν ότι η μεγάλη συσπείρωση παλαιών και νέων φίλων της ΝΔ, βοηθούντων και πολλών κεντρώων “νοικοκυραίων” – που αναζητούν τη θεσμική ηρεμία και την προοπτική του αυτονόητου από μια σταθερή κυβέρνηση – θα επιτρέψουν στον κ. Μητσοτάκη να κυβερνήσει με μεγάλο εκλογικό ποσοστό, σίγουρη αυτοδυναμία και αρκετή πίστωση χρόνου από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Από εκεί και πέρα η “μπάλα” είναι στα πόδια του – όπως και το αποτέλεσμα του αγώνα …

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

 

 

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή