Τα κινητά των εργαζομένων “κατάσχουν” εργοδότες κατά τη διάρκεια της εργασίας τους!

Το κινητό των εργαζομένων “κατάσχουν” εργοδότες στη Βρετανία κατά τη διάρκεια της εργασίας, προκειμένου, όπως επισημαίνουν, να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους.

Η νέα αυτή “πολιτική” στον εργασιακό τομέα εξόργισε τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους που προειδοποιούν ότι η τακτική αυτή παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail» υποστηρίζει ότι σε πολλές εταιρείες στη Βρετανία όπως την Tesco, σε διάφορα call centers και σε πανεπιστήμια όπως το London School of Economics, εργοδότες και καθηγητές έχουν αρχίσει να «συλλέγουν» κινητά, προκειμένου οι υπάλληλοι και οι φοιτητές να είναι συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουν.

«Τα διευθυντικά στελέχη αισθάνονται ότι πλέον δεν μπορούν να εμπιστευτούν τους υπαλλήλους τους. Οι εργαζόμενοι δύσκολα μπορούν να αντισταθούν στον πειρασμό να μην απαντήσουν σε μηνύματα φίλων που δέχονται στο κινητό ή ακόμη και να ενημερώσουν τα προφίλ τους στα social media», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Παράλληλα, σε πολλές εταιρείες οι προιστάμενοι λένε στους υφισταμένους τους να αφήνουν τις τηλεφωνικές τους συσκευές σε θυρίδες προτού καθίσουν στο γραφείο.

Από την πλευρά τους, τα συνδικάτα προειδοποιούν για ένα «νέο μέτωπο τριβής» μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «The Times».

Διευθυντής εταιρείας μάρκετινγκ, με έδρα το Δυτικό Γιορκσάιρ, πρόσφατα παραδέχτηκε ότι δεν προσλαμβάνει προσωπικό εάν δεν είναι σύμφωνο να παραδίδει το κινητό του εν ώρα εργασίας. Ο 48χρονος Τζέραλντ Σογκνέσι παραδέχεται ότι κάθε πρωί κατάσχει τα τηλέφωνα των υφισταμένων του και τους τα επιστρέφει το μεσημέρι, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η παραγωγικότητά τους.

Πριν από δύο μήνες ορισμένοι από αυτούς εξέφρασαν παράπονα για «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Ακόμα και κατά τη διάρκεια των συσκέψεων του προσωπικού, πολλοί κοίταζαν συνεχώς το κινητό τους. Είναι εντελώς εθισμένοι στο κινητό τους», επισημαίνει ο Σογκνέσι σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την πράξη του.

Στο μεταξύ, τα μέλη του προσωπικού της καφετέριας της Βρετανικής Βιβλιοθήκης είναι ήδη ενήμερα ότι δεν πρέπει να εργάζονται με τα κινητά τους.

Επιπλέον, οι γκουβερνάντες αναγκάζονται να υπογράψουν συμβάσεις εργασίες, όπου δηλώνουν ότι δεν θα χρησιμοποιούν τα κινητά «εν ώρα εργασίας».

H Aνίτα Πραζμόβσκα, καθηγήτρια Διεθνούς Ιστορίας στο London School of Economics, απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην εφημερίδα «Guardian» όταν είδε μία επόπτρια του πανεπιστημίου να «συλλέγει» τα κινητά των φοιτητών.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ