50 ευνοϊκές παρεμβάσεις βελτίωσαν τη Διεθνή Φορολογική Ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας. Τα δυνατά σημεία της φορολογικής πολιτικής

30 έκτακτοι φόροι ταράζουν τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες στην Ευρώπη

Η βελτίωση (κατά τέσσερις θέσεις μέσα σε ένα έτος) της Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας  της Ελλάδας, ανάμεσα στα 38 μέλη του ΟΟΣΑ, οδήγησε την κυβέρνηση σε απολογισμό της φορολογικής της πολιτικής,έναντι της αντίστοιχης των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ.

Κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες στην έρευνα που δημοσιεύει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ), σε συνεργασία με το ίδρυμα Tax Foundation (με στοιχεία του ΟΟΣΑ), επισημαίνουν ότι η Ελλάδα συγκεντρώνει συνολική βαθμολογία 59,2 στον Δείκτη Διεθνούς Ανταγωνιστικότητας, έναντι 58,6 πέρσι.

Τα δυνατά σημεία της φορολογικής πολιτικής

Ως ιδιαίτερα δυνατά σημεία της Ελλάδας αναφέρονται ο καθαρός φορολογικός συντελεστής 5% επί μερισμάτων, ο οποίος είναι σημαντικά κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (24,2%), ο συντελεστής φορολόγησης εταιρικού εισοδήματος στο 22%, που επίσης είναι κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (23,6%), και οι κανονισμοί Ελεγχόμενων Αλλοδαπών Εταιρειών στην Ελλάδα, οι οποίοι είναι μετριοπαθείς και εφαρμόζονται μόνο στο παθητικό εισόδημα.

Υπενθυμίζεται ότι -σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ- η Ελλάδα καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στη φορολογική επιβάρυνση των αποδοχών των μισθωτών ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ κατά την περίοδο 2019-2021. Ο μέσος φορολογικός συντελεστής στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 22,4% το 2021, χαμηλότερα από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, που ήταν 24,6%.

Οι σημαντικές φορολογικές παρεμβάσεις της τελευταίας τριετίας

Οι κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι “σε αντίθεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που επέβαλε 29 επιπλέον φόρους, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει προχωρήσει την τελευταία τριετία σε περισσότερες από 50 μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών” Και καταγράφουν τις σημαντικές φορολογικές παρεμβάσεις της τελευταίας τριετίας:

  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35% την περίοδο 2018-2022. Η προεκλογική δέσμευση ήταν για μεσοσταθμική μείωση κατά 30%
  • Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9%.
  • Μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από 29% στο 22%.
  • Μείωση του συντελεστή παρακράτησης φόρου για τα μερίσματα από 10% στο 5%.
  • Μείωση της προκαταβολής φόρου για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα από το 100% στο 55% και για τα νομικά πρόσωπα από το 100% στο 80%
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
  • Χαμηλός φορολογικός συντελεστής για όλα τα αγροτικά σχήματα (10%)
  • Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, στα γυμναστήρια, μέχρι 30 Ιουνίου 2023.
  • Μόνιμη μείωση του ΦΠΑ.στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές από το 13% στο 6%
  • Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για το εισόδημα από μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα, που από την την 1η Ιανουαρίου 2023 θα ισχύει για όλους
  • Μείωση, κατά 50%, του φορολογικού συντελεστή για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, για τα 3 πρώτα έτη λειτουργίας τους
  • Αναστολή Φ.Π.Α. στις νέες οικοδομές
  • Φορολογικά κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών (έκπτωση φόρου εισοδήματος ύψους 30% για 9 χρόνια στη νέα εταιρική σχέση, που ανέρχεται στο 50% για τους αγρότες)

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή