Γιατί οι Βρυξέλλες θέλουν τα Βαλκάνια στο ευρωπαϊκό κλαμπ. Το φλερτ και τα εμπόδια

Η Ευρώπη (πάλι) δοκιμάζεται… αλλά (ξανά) αντέχει και προχωρεί
Το φλερτ με τα Βαλκάνια

Στις 17 Μαΐου  θα γίνει η σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με τις χώρες των Βαλκανίων για να συζητήσουν σοβαρά την ένταξή τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Οι Βαλκανικές χώρες θεωρούνται ισχυρός γεωπολιτικός σύμμαχος για τους ευρωπαίους αλλά, αν θέλουν να μπουν στην Ένωση, πρέπει να μάθουν να παίζουν σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Γιατί θέλει η Ευρώπη τα Βαλκάνια;

Γιατί Ρωσία, Κίνα και Τουρκία επιδιώκουν ισχυρή παρουσία και επιρροή στην περιοχή.

Η Ρωσία. Η επιρροή της Ρωσίας σε χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας είναι δεδομένη και δεν είναι κάτι που μας ξενίζει. Όσο αυτή όμως αυξάνεται, τόσο η Ρωσία θα μπορεί να αποκτά ρόλους  στα πολιτικά και ενεργειακά ζητήματα της ΕΕ.

Η Τουρκία. Κι αν η Ρωσία μεταχειρίζεται καθεστωτική ιδεολογία και είναι προσφιλής στις χριστιανικές ορθόδοξες χώρες, η Τουρκία, από την πλευρά της, προσεγγίζει επιδέξια τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, των Σκοπίων, της Βουλγαρίας και του Κοσσυφοπεδίου. Ας μην ξεχνάμε την πρόσφατη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν : «Η Τουρκία είναι το Κόσοβο και το Κόσοβο η Τουρκία».

Η Κίνα. Κι αν ακόμη δεν έχουν βουδιστικές ανησυχίες τα Βαλκάνια, οι κινεζικές επενδύσεις στις χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου είναι καλοδεχούμενες. Εδώ είναι στην Ελλάδα.  Έχουν όμως οι επενδύσεις αυτές ξεκάθαρα εμπορικοοικονομικό χαρακτήρα; Γιατί να πενδύσει η Κίνα σε μία περιοχή που δεν έχει μεγάλη αγοραστική δύναμη; Οι ευρωπαίοι θεωρούν πως η Κίνα επιδιώκει να δημιουργήσει  την κατάλληλη υποδομή στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια για να αποκτήσει πολιτικές διόδους και να ασκήσει πολιτικές και οικονομικές πιέσεις  στην ΕΕ (π.χ. χαλάρωση δασμών).

Ποιες είναι οι δυσκολίες ένταξης

Παρά τα οικονομικά και πολιτικά πλεονεκτήματα της ένταξης, οι βαλκανικές χώρες υποφέρουν από την  προσφυγική μάστιγα των τελευταίων ετών. Είναι σαφές ότι προσδοκούν  και στον τομέα αυτόν την απαραίτητη οικονομική και τεχνική βοήθεια από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Όμως για να συζητήσουν σοβαρά την ένταξή τους στην ΕΕ  έχουν να λύσουν πρώτα κάποιες … λεπτομέρειες: Κυριότερη η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τα Σκόπια για το όνομα και το Σύνταγμα. Επίσης τα ζητήματα μεταξύ  Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου για την ανεξαρτησία του τελευταίο, Ρουμανίας-Μολδαβίας για την επανένωση , αλλά και ορισμένα ανοικτά θέματα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Με δυο λόγια

Οι Βρυξέλλες καλούν  (και πιέζουν) τα Βαλκάνια να λύσουν τις αντιπαραθέσεις τους εδώ και τώρα, προκειμένου να προχωρήσουν σε μία διεύρυνση προς τον υπόλοιπο βαλκανικό νότο. Η εξέλιξη αυτή θεωρούν πως  θα συμβάλει στην ευρωπαϊκή σταθερότητα. Αντιλαμβάνεστε έτσι και την σπουδή των Βρυξελών όσο και του ΝΑΤΟ να τα βρει η Ελλάδα με τα Σκόπια…

Καμία δημοσίευση για προβολή