«Αφρίζει» η Τουρκία: Η Ινδία εγκατέστησε τους πρώτους S-400 στα σύνορα με το Πακιστάν και οι ΗΠΑ δεν αντιδρούν

F-35: «Σκωτζέζικο ντουζ» από την Ουάσινγκτον στην Άγκυρα

Την ώρα που η Τουρκία βρίσκεται σε πραγματικό αδιέξοδο, όσον αφορά στην αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος S-400, η Ινδία σταδιακά αναπτύσσει το ρωσικό οπλικό σύστημα στα σύνορά της με το Πακιστάν.

Αναπτύσσονται οι πρώτοι S-400

Συγκεκριμένα, Ινδική Πολεμική Αεροπορία (IAF) φέρεται να έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη της πρώτης πυροβολαρχίας του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας τύπου S-400 Triumf στη δυτική περιφέρεια της Παντζάμπ, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν εναέριες απειλές τόσο από το Πακιστάν όσο και από την Κίνα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η συμφωνία των 4,5 δισ.

Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα ένα μήνα αφότου ανακοινώθηκε ότι η Ρωσία ξεκίνησε τις παραδόσεις του πυραυλικού συστήματος εδάφους – αέρος S-400 στην Ινδία, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2021. Αρχικά, η Ινδία υπέγραψε συμφωνία αγοράς, ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το 2015 για την προμήθεια του συστήματος S-400 και ολοκληρώθηκε το 2018 παρά τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι ΗΠΑ.

Εντυπωσιακά χαρακτηριστικά

Το S-400 είναι η αναβαθμισμένη έκδοση της οικογένειας πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος S-300 και έχει σχεδιαστεί για να εμπλέκει εχθρικά αεροσκάφη, βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτόξευση τεσσάρων διαφορετικών τύπων πυραύλων με βεληνεκές 40 χιλιομέτρων, 120 χιλιομέτρων, 250 χιλιομέτρων και 400 χιλιομέτρων αντίστοιχα.

Άμεση ενεργοποίηση

Η συμφωνία Ρωσίας-Ινδίας προβλέπει την παραλαβή από το Νέο Δελχί πέντε συστοιχιών του συστήματος, ενώ αξιωματικοί της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας έχουν ήδη μεταβεί στη Ρωσία για να εκπαιδευτούν στη λειτουργία τους. Οι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι τα συστήματα θα ενεργοποιηθούν αμέσως μετά την παραλαβή και εγκατάστασή τους στην Ινδία, καθώς η χώρα τα θεωρεί σημαντική προσθήκη στο αμυντικό δίκτυό της.

Η… σιωπή των ΗΠΑ

Το εντυπωσιακό είναι ότι η αγορά αυτή έχει γίνει δεκτή με… σιωπή από τις ΗΠΑ. Για την ακρίβεια, μετά από κάποιες πρώτες αντιδράσεις, η Ουάσινγκτον σχεδόν «έθαψε» το ζήτημα, ενώ οι αρμόδιοι πολιτικοί για τις αμερικανοϊνδικές σχέσεις έχουν ξεκαθαρίσει ότι η οιαδήποτε συζήτηση για επιβολή κυρώσεωςν στο Νέο Δελχί, στο πλαίσιο του νόμου CAATSA, δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, καθώς οι S-400 θεωρείται ότι αποτελούν ένα ισχυρό… αντικίνητρο για την Κίνα.

Οργή στην Τουρκία

Όλα αυτά, όπως είναι φυσικό, έχουν προκαλέσει σιωπηλή οργή στην Άγκυρα, η οποία βλέπει ότι για την αγορά του ίδιου οπλικού συστήματος η Ουάσινγκτον χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά, ανάλογα με τα γεωπολιτικά της συμφέροντα. Πάντως, ακόμα δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από την Τουρκία, στην οποία, ως γνωστόν, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει σοβαρές κυρώσεις για την αγορά των S-400 και την πιέζουν ασφυκτικά να αποσύρει οριστικά το κόστους 2,5 δισ. δολαρίων οπλικό σύστημα.

Το βαθύτερο πρόβλημα

Το πρόβλημα, βέβαια, είναι πιο σύνθετο: πέραν της γεωπολιτικής θέσης της Ινδίας, όσον αφορά στα συμφέροντα των ΗΠΑ, η αγορά των S-400 από την Τουρκία προκάλεσε ανησυχία στο ΝΑΤΟ, από τη μία για το ζήτημα της ασυμβατότητας των οπλικών συστημάτων και από την άλλη, λόγω του ότι υπάρχει φόβος τα ραντάρ του συστήματος να «μάθουν» να αναγνωρίζουν τα stealth μαχητικά 5ης γενιάς F-35, με τα οποία εφοδιάζονται αρκετές χώρες της συμμαχίας, κάτι που ενδεχομένως θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί η Ρωσία.

Καμία δημοσίευση για προβολή