Αυτή είναι η φορολόγηση επιχειρήσεων και μερισμάτων στην Ελλάδα και τον κόσμο

Αυτή είναι η φορολόγηση επιχειρήσεων και μερισμάτων στην Ελλάδα και τον κόσμο

 

Ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι 22%, τη στιγμή που τα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ έχουν μέσο νόμιμο συντελεστή φορολογίας εταιρειών 23,73% και συντελεστή 26,16% όταν σταθμίζεται με βάση το ΑΕΠ.

Η χώρα μας διατηρεί επίσης τον χαμηλότερο συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων  5%, ακολουθούμενη από τη Σλοβακία με 7%. Οι ευρωπαϊκές χώρες του ΟΟΣΑ επιβάλλουν έναν μέσο ανώτατο φορολογικό συντελεστή μερισμάτων 24%. (Σημειώνεται ότι μέχρι το 2018 οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα φορολογούντο με συντελεστή 29%, ενώ ο φόρος επί των κερδών ήταν στο 10%).

Βέβαια, κάποιες χώρες έχουν ιδιαίτερα χαμηλούς εταιρικούς συντελεστές της τάξης του 10%-12,5%, άλλες χώρες έχουν μεγάλες υπεραποσβέσεις δαπανών, ενώ άλλες έχουν ενσωματώσει εταιρικό φόρο και φόρο μερισμάτων με στόχο να προσελκύουν επενδύσεις.

Σύμφωνα με το Tax Foundation, που παρακολουθεί τους φορολογικούς συντελεστές όλων των χωρών, η Ιρλανδία έχει τον υψηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή μερισμάτων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών του ΟΟΣΑ με 51%. Ακολουθούν η Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με 42% και 39,4% αντίστοιχα.

Ωστόσο, Ιρλανδία και Κύπρος αποτελούν πόλο έλξης για επιχειρήσεις, επιβάλλοντας τον ίδιο συντελεστή, 12,5% που είναι από τους χαμηλότερους μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης και από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Στην Κύπρο δεν παρακρατούνται φόροι σε διανομή μερισμάτων, ή πληρωμή τόκων και τα κέρδη από πώληση τίτλων (περιλαμβανομένων και μετοχών) εξαιρούνται οποιουδήποτε φόρου

Η Εσθονία και η Λετονία είναι οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που δεν επιβάλλουν φόρο στα εισοδήματα από μερίσματα. Αυτό οφείλεται στο εταιρικό τους σύστημα φορολογίας που βασίζεται σε ταμειακές ροές. Αντί να επιβάλλουν φόρο μερισμάτων, η Εσθονία και η Λετονία επιβάλλουν φόρο εισοδήματος 20% όταν μια επιχείρηση διανέμει τα κέρδη της στους μετόχους.

Ο μέσος συντελεστής φορολογίας εταιρειών διαμορφώνεται στο 22,27%

Όπως προκύπτει από τη μελέτη του Tax Foundation, που παρακολουθεί τους φορολογικούς συντελεστές όλων των χωρών από τις 225 χώρες που εξετάστηκαν, οι 141 έχουν φορολογικούς συντελεστές στο 25% ή χαμηλότερα, ενώ ο μέσος συντελεστής παγκοσμίως διαμορφώνεται στο 22,27%. Οι 20 χώρες με τους υψηλότερους θεσμοθετημένους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος εταιρειών –δηλαδή πάνω από 30%– καλύπτουν σχεδόν κάθε περιοχή και μεταξύ αυτών βρίσκονται δύο ευρωπαϊκές: η Μάλτα με 35% και η Πορτογαλία με 31,5%.

Η G7, η οποία αποτελείται από τα επτά πλουσιότερα έθνη στον κόσμο, έχει μέσο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος εταιρειών 27,18% και μέσο σταθμισμένο συντελεστή 26,68%. Η Νότια Αμερική έχει τον υψηλότερο μέσο συντελεστή φορολογίας εταιρειών μεταξύ όλων των περιφερειών, 28,38%. Αντίθετα, η Ασία έχει το χαμηλότερο μέσο συντελεστή φορολογίας εταιρειών μεταξύ όλων των περιφερειών, 19,8%.

Οι φορολογικοί συντελεστές στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 55% από το 1980 μέχρι σήμερα. Ο μέσος συντελεστής μειώθηκε, με τον μέσο όρο του 1980 από 44,6% να περιορίζεται στο 19,92%.Οι τάσεις που κυριαρχούν στις ευρωπαϊκές χώρες είναι η διατήρηση των χαμηλών συντελεστών με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων συνεπεία και των κρίσεων των τελευταίων χρόνων.

Οι φορολογικοί παράδεισοι

Υπάρχουν όμως και φορολογικοί παράδεισοι. Σε 20 χώρες συναντάμε από μηδενικούς συντελεστές έως εξαιρετικά χαμηλούς για τις επιχειρήσεις. Εννέα χώρες έχουν συντελεστές 10%, εκ των οποίων οι πέντε είναι ευρωπαϊκά κράτη (Ανδόρρα, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κοσσυφοπέδιο και ΠΓΔΜ). Τα μόνα δύο μέλη του ΟΟΣΑ που εκπροσωπούνται μεταξύ αυτών των 20 χωρών είναι η Ουγγαρία και η Ιρλανδία. Η Ουγγαρία μείωσε τον συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων από 19% σε 9% το 2017, ενώ η Ιρλανδία εφαρμόζει συντελεστή 12,5% από το 2003.

Παράλληλα, περί τις 140 χώρες έχουν συμφωνήσει σε έναν ελάχιστο παγκόσμιο φόρο 15%, στο πλαίσιο της παγκόσμιας φορολογικής συμφωνίας του 2021 που συντονίζει ο ΟΟΣΑ.

Σημειώνεται ότι σε πολλές χώρες τα εταιρικά κέρδη υπόκεινται σε δύο επίπεδα φορολογίας: τον εταιρικό φόρο εισοδήματος σε επίπεδο οικονομικής οντότητας όταν η εταιρεία κερδίζει εισόδημα και τον φόρο μερισμάτων ή τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών σε ατομικό επίπεδο όταν αυτό το εισόδημα μεταβιβάζεται στους μετόχους. Ορισμένες χώρες, ωστόσο, έχουν ενσωματώσει τη φορολόγηση των εταιρικών και μερισμάτων/κεφαλαιουχικών κερδών για την εξάλειψη αυτής της διπλής φορολογίας.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή