Πολεμικό πλοίο στέλνει η Βρετανία στη Γουιάνα, ενώ η Βενεζούλα την απειλεί με επέμβαση

Ο στρατός της Γουιάνας αριθμεί μόλις 4.070 μόνιμους στρατιωτικούς και εφέδρους και σε περίπτωση πολέμου με τη Βενεζουέλα θα χρειαζόταν να αντιμετωπίσει... 351 χιλιάδες στρατιώτες.

HMS Trent

Πολεμικό της πλοίο ναυτικής περιπολίας στέλνει εσπευσμένα στην Γουιάνα η Βρετανία, εις ένδειξη έμπρακτης υποστήριξης της πρώην αποικίας της έναντι των απίστευτων αιφνίδιων εδαφικών διεκδικήσεων της Βενεζουέλας στην επαρχία Εσεκίμπο, που τα τελευταία χρόνια στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ) απεδείχθη εξαιρετικά πλούσια σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Η Γουιάνα, μια μικρή χώρα στο Βόρειο άκρο της Νοτίου Αμερικής, αντιμετωπίζει πρωτοφανή επιθετικότητα από τη γειτονική της Βενεζουέλα με πρωτεργάτη τον πρόεδρο της, Νίκολας Μαδούρο, που επιχειρεί να αποσπάσει από τη Γουιάνα ολόκληρη την επαρχία Εσεκίμπο, η οποία όμως αποτελεί μέρος της επικράτειας της Γουιάνας – συνιστά μάλιστα τα 2/3 αυτής – για περισσότερο από έναν αιώνα. Προς επίρρωση των διεκδικήσεών του, ο κ.Μαδούρο διοργάνωσε δημοψήφισμα στη Βενεζουέλα νωρίτερα τον τρέχοντα μήνα, στο οποίο υποτίθεται πως το 95% του πληθυσμού ψήφισε υπέρ της υφαρπαγής του Εσεκίμπο από τη Γουινέα.

Γουιάνα - Επαρχία Εσεκίμπο

Σε απάντηση όλων αυτών, η Βρετανία αποστέλλει στην περιοχή το πλοίο HMS Trent του Πολεμικού Ναυτικού της, που αναμένεται να καταφθάσει σε λίγες ημέρες κοντά στα χωρικά ύδατα της Γουιάνας εις ένδειξη συμπαράστασης και υποστήριξης της κυβέρνησης της χώρας με έδρα την πρωτεύουσα Τζόρτζτάουν. Το συγκεκριμένο πλοίο ναυτικής περιπολίας διαθέτει κανόνι και πολυβόλα, πλήρωμα 65 ανδρών και ένα απόσπασμα ειδικών δυνάμεων της Βρετανίας, ενώ μπορεί να αναπτύξει ελικόπτερα Merlin.

Το Trent συνήθως περιπολεί στη Μεσόγειο και χρησιμοποιείται κυρίως σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και ασκήσεις, καθώς και στην αντιμετώπιση της πειρατείας και του λαθρεμπορίου. Ωστόσο, νωρίτερα τον Δεκέμβριο, “όλως τυχαίως” απεστάλη Δυτικά, στο Μπαρμπέιντος – Βόρεια της Γουιάνας – με αποστολή υποτίθεται την αντιμετώπιση του εμπορίου ναρκωτικών. Επισημαίνεται, ότι η Γουιάνα αποτελεί μέρος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας και είναι η μοναδική χώρα στην Νότια Αμερική με επίσημη γλώσσα την Αγγλική.

Προ ημερών, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιν Κάμερον – Λόρδος, πλέον – δήλωσε πως “η Βρετανία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με εταίρους στην περιοχή [σ.σ.: της Γουιάνας] για να διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα της Γουιάνας και να αποτρέψει την κλιμάκωση”. Σε αυτό το πλαίσιο και κατόπιν της απόφασης αποστολής του HMS Trent στην περιοχή, φαίνεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι διατεθειμένο να αναλάβει ακόμα και στρατιωτική δράση αν αυτό καταστεί απαραίτητο, για την προστασία της σημερινής επικράτειας της Γουιάνας.

Από την πλευρά της, η Βενεζουέλα επικρίνει δημοσίως κάθε παρέμβαση στο ζήτημα από τη Βρετανία, την οποία κατηγορεί για ιμπεριαλιστικές πρακτικές μιας πρώην αποικιοκρατικής δύναμης στην περιοχή. Κατόπιν του δημοψηφίσματος, το Καράκας εξουσιοδότησε τις κρατικές πετρελαϊκές εταιρείες της Βενεζουέλας να απονείμουν άδειες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Εσεκίμπο (!), δίνοντας εντολή να εκδωθούν και νέοι επίσημοι χάρτες της Βενεζουέλας στους οποίους θα περιλαμβάνεται πλέον και το Εσεκίμπο. Απίστευτα πράγματα και μάλιστα παρά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών μόλις στις 15 Δεκεμβρίου περί μη χρήσης βίας στην επίλυση του ζητήματος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, το Βρετανικό πλοίο Trent θα αγκυροβολήσει κοντά στο Τζόρτζτάουν και θα πραγματοποιήσει “ασκήσεις εκπαίδευσης και προετοιμασίας” από κοινού με το Πολεμικό Ναυτικό της Γουιάνας. Σε απόλυτους αριθμούς, ο στρατός της Γουιάνας αριθμεί μόλις 4.070 μόνιμους στρατιωτικούς και εφέδρους και σε περίπτωση πολέμου με τη Βενεζουέλα θα χρειαζόταν να αντιμετωπίσει… 351 χιλιάδες στρατιώτες.

Καμία δημοσίευση για προβολή