Άγκυρα στα… πρόθυρα νευρικής κρίσης: Τα τουρκικά ΜΜΕ δείχνουν απώλεια ψυχραιμίας για τα F-16

Παραφράζοντας τον τίτλο της περίφημης ταινίας του Πέδρο Αλμοδόβαρ, στα πρόθυρα νευρικής κρίσης μοιάζει να βρίσκεται ο πολιτικός κόσμος στην Τουρκία, μετά την υιοθέτηση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ της τροπολογίας Πάππας-Παλόν, η οποία θέτει ασφυκτικούς όρους για την πώληση νέων μαχητικών και κιτ αναβάθμισης παλιότερων F-16 στην Τουρκία.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στη γείτονα χώρα είναι η αρθρογραφία στα τουρκικά ΜΜΕ που κινείται μεταξύ απαισιοδοξίας και οργής. Για παράδειγμα, η Τζουμχουριέτ, ένα ιστορικό φύλλο της Τουρκίας, γράφει ότι «σε λίγα χρόνια η Ελλάδα θα έχει υπεροχή στους αιθέρες» προσθέτοντας ότι «η Τουρκία πρέπει να κινηθεί γρήγορα» καθώς «οι Έλληνες προχωρούν γρήγορα με τα μαχητικά». Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η Τουρκία αγόρασε τους ρωσικούς S-400, αλλά δεν κατάφερε να τους χρησιμοποιήσει, ενώ δεν καταφέρνει –όπως φαίνεται μέχρι στιγμής– να πάρει και τα F-35. «Έτσι όπως πάει η κατάσταση, η Τουρκία σε λίγα χρόνια παίρνει το ρίσκο να χάσει την αεροπορική υπεροχή απέναντι στην Ελλάδα» τονίζει η εφημερίδα.

«Ελληνικά και εβραϊκά λόμπι κατά της Τουρκίας»

Από την πλευρά της, η εφημερίδα Ακσάμ περνά στο άκρο της οργής καθώς υποστηρίζει ότι «ελληνικά και εβραϊκά λόμπι εργάζονται εναντίον της Τουρκίας». Παράλληλα σημειώνει πως αυτοί οι δυο παράγοντες «βάζουν εμπόδια και όρους για τα F-16», αναφερόμενη στους όρους που τίθενται στο ψήφισμα του Κογκρέσου σχετικά με τις τουρκικές υπερπτήσεις και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

«Το ελληνικό και ελληνοκυπριακό λόμπι»

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και το δίκτυο Χαμπέρ Γκλόμπαλ, το οποίο αναφέρει ότι «το ελληνικό και ελληνοκυπριακό λόμπι που επιδιώκει να εμποδίσει την πώληση των F-16 από τις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής προς την Τουρκία, κινητοποιήθηκε πλέον για το επόμενο στάδιο Γνωρίζετε πως η τροπολογία που προβλέπει όρους για την πώληση των F-16, ψηφίστηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τώρα ο σκοπός του λόμπι είναι να περάσει αυτή την τροπολογία και από την Γερουσία».

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα καταβάλλει έντονη προσπάθεια για να εμποδίσει την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ για τα F-16. Το πρώτο βήμα έγινε την περασμένη εβδομάδα στο αμερικανικό Κογκρέσο, όπου ψηφίστηκε η τροπολογία που παρουσιάστηκε από το ελληνικό λόμπι και η οποία δυσκολεύει την πώληση των F-16. Σειρά έχει η Γερουσία, όπου ενεργοποιήθηκε και πάλι το ελληνικό και το ελληνοκυπριακό λόμπι, όπου ασκούνται πιέσεις ώστε να ψηφιστεί».

Η… επιθετική Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο τουρκικό CNN, o δημοσιογράφος Τζουνέϊτ Οζντεμίρ υιοθετεί πλήρως το αφήγημα περί… επιθετικής Ελλάδας, αναφέροντας ότι «το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα από τότε που ανέλαβε την διακυβέρνηση ο Μητσοτάκης, βλέπουμε πως ασκεί μια διπλή πολιτική ενάντια στην Τουρκία. Από την μια ακολουθεί μια επεκτατική και επιθετική πολιτική, ενώ από την άλλη φέρεται σαν να επιδιώκει δήθεν έναν διάλογο με την Τουρκία».

Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι «από την άλλη δεν τερματίζει τις επεκτατικές και επιθετικές της πολιτικές. Από αυτή την σκοπιά, φυσικά και υπάρχει μεγάλη αντίδραση από την Τουρκία προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη» και έκανε λόγο για… κόμπλεξ των Ελλήνων, λέγοντας ότι «η Ελλάδα, είναι δύσκολη η επιλογή των λέξεων, αλλά μοιάζει να μην σταματά να κάνει ό,τι μπορεί για να προκαλέσει ένταση. (…) Έχουν ένα μεγάλο κόμπλεξ με την Τουρκία. Φοβούνται και διστάζουν έναντι της Τουρκίας, θέλουν να πάρουν διάφορα μέτρα και διατηρούν ένα κλίμα σαν να πρόκειται αύριο να ξεσπάσει πόλεμος με την Τουρκία. Τόσο ο ελληνικός λαός όσο και τα ελληνικά ΜΜΕ» δήλωσε.

Οι μεγάλες ανησυχίες

Αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι η εξαιρετικά επιθετική ρητορική της Τουρκίας και των ομιλουσών κεφαλών του καθεστώτος Ερντογάν υποκρύπτει δύο σοβαρές ανησυχίες της Άγκυρας:

  • η πρώτη είναι ότι όντως η Ελλάδα θα αποκτήσει στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας σε τομείς όπως ο αέρας και η θάλασσα, χάρη στα εξελιγμένα οπλικά συστήματα που αγοράζει, σε μια στιγμή, μάλιστα, που η Τουρκία βιώνει τις συνέπειες των κυρώσεων των ΗΠΑ λόγω της αγοράς των S-400.
  • η δεύτερη είναι ότι το καθεστώς Ερντογάν θα υποστεί εσωτερικό πλήγμα από τις όχι και πολύ καλές επιδόσεις του στην εξωτερική πολιτική, εν μέσω προεκλογικής περιόδου και σε μια στιγμή που ήδη δέχεται «τραύματα» από την οικονομία, την κατάρρευση της λίρας και τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρεί να μεταθέσει τη συζήτηση σε ένα θέμα στο οποίο μπορεί εύκολα να κάνει προπαγάνδα και να συσπειρώσει τους απογοητευμένους από τα άλλα ζητήματα Τούρκους γύρω από τον ίδιο τον Ερντογάν. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η ακραία ρητορική κατά της Ελλάδας προκαλεί δυσφορία εντός του ΝΑΤΟ σε μια στιγμή που επιδιώκεται αρραγές μέτωπο κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Καμία δημοσίευση για προβολή