Αγωνία για την ενεργειακή θηλιά του Πούτιν στην Ιταλία. Οι κίνδυνοι για εκατομμύρια πολίτες αν ο Ντράγκι σημάνει συναγερμό

Αγωνία για την ενεργειακή θηλιά του Πούτιν στην Ιταλία

Τον ενεργειακό εκβιασμό του Πούτιν κινδυνεύουν να βιώσουν εκατομμύρια Ιταλοί αν η κυβέρνησση Ντράγκι την ερχόμενη εβδομάδα ενεργοποιήσει το σχέδιο «κατάστασης συναγερμού» της χώρας σε περίπτωση που η Ρωσία συνεχίσει να περιορίζει τις ροές φυσικού αερίου.

Η ανησυχία είναι διάχυτη αφού σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν ήδη εξεταστεί από την Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας, σε περίπτωση που η Μόσχα κλείσει τη στρόφιγγα θα υπάρξει σοβαρή επίπτωση στην ανάπτυξη και ο πληθωρισμός θα εκτοξευτεί στο 8%.

Η πιθανότητα αναβάθμισης της κατάστασης συναγερμού

Το ενδεχόμενο της αναβάθμισης της κατάστασης συναγερμού αποκάλυψε χθες το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δύο κυβερνητικές πηγές, την ώρα που η ιταλική πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Eni ανέφερε έλλειμμα στις ροές από τη Μόσχα για τρίτη συνεχή ημέρα.

Μπορεί το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες να βοηθάει- αν και η αύξηση της θερμοκρασίας αυξάνει την ζήτηση για ρεύμα, άρα και του αερίου για την παραγωγή του- και οι χώρες της Ευρώπης να διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξουν ελλείψεις, ωστόσο οι περικοπές στις ροές από τη Ρωσία παραμονεύουν.

Την ίδια στιγμή η Ευρώπη επιχειρεί να φουλάρει τα αποθέματα της. Υπενθυμίζουμε ότι στόχος της ΕΕ είναι να καλύψει τουλάχιστον το 80% μέχρι το Νοέμβριο για να είναι ενεργειακά ασφαλής τον ερχόμενο χειμώνα.

H Ιταλία βρίσκεται ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου σε κατάσταση επιφυλακής. Αν περάσει σε κατάσταση συναγερμού τότε θα ενεργοποιηθούν μια σειρά από μέτρα που στόχο θα έχουν τη μείωση της κατανάλωσης αερίου, συμπεριλαμβανομένης της περιορισμένης διανομής σε επιλεγμένες βιομηχανίες, αύξηση παραγωγής από λιγνιτικές μονάδες και αύξηση των εισαγωγών αερίου από άλλες χώρες-παρόχους.

Τα πράγματα ωστόσο θα γίνουν πολύ πιο δύσκολα στην περίπτωση που η Μόσχα σταματήσει πλήρως την τροφοδοσία.

Το “μαύρο” σενάριο της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας 

Σύμφωνα με σενάριο της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας η πλήρης διακοπή του ρωσικού αερίου που αποτελεί το 40% των συνολικών εισαγωγών στην Ιταλία, δηλαδή 29 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, θα οδηγήσει σε μείωση του ακαθάριστου εμπορικού προιόντος κατά 0,3% το 2022 και κατά 0,5% το 2023, δηλαδή 4 μονάδες πιο χαμηλά φέτος και 3 μονάδες λιγότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις τον Ιανουάριο, οδηγώντας σε παρατεταμένη ύφεση. Ο πληθωρισμός δε θα φλερτάρει με το 8%.

Σύμφωνα δε με εκτίμηση του Κέντρου Μελετών της Confindustria, πάγωμα των εισαγωγών ρωσικού αερίου θα προκαλούσε συνολικό αντίκτυπο στην Ιταλία για το 2022-2023 περίπου -2% κατά μέσο όρο τον χρόνο.

Προς το παρόν, σύμφωνα με την κρατική Rai, το ιταλικό σύστημα αερίου βρίσκεται σε ισορροπία αφού υπάρχει διαθεσιμότητα 195 εκατομμυρίων έναντι αναμενόμενης ζήτησης 155 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Τα υπολειπόμενα κυβικά μέτρα εν μέρει αποθηκεύονται και εν μέρει εξάγονται. Χθες δε, αναμενόταν περισσότερο αέριο από Αλγερία και Ρωσία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ιταλικής διαχειρίστριας εταιρείας ενεργειακών υποδομών Snam, 34,78 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου αναμενόταν να εισέλθει στη χώρα από το Ταρβίζιο (Ούντινε), από το Ματζάρα ντελ Βάλο (Τραπάνι) 63,4 εκατ. αλγερινού αερίου και από το Μελεντούνιο (Λέτσε), 28,4 εκατ. από το Αζερμπαιτζάν.

Η Gazprom θα προμηθεύσει τη μισή ποσότητα από αυτή που ζήτησε η Ιταλία

Νωρίτερα την Παρασκευή η Eni δήλωσε ότι θα λάβει μόνο το ήμισυ των όγκων προμήθειας φυσικού αερίου που είχε ζητήσει από τη ρωσική Gazprom. «Κόντρα στην ημερήσια ζήτηση φυσικού αερίου της Eni περίπου 63 εκατ. κυβικών μέτρων,

η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει μόνο το 50% του ζητούμενου, με τις πραγματικές ποσότητες να παραδίδονται σχεδόν αμετάβλητες από χθες», ανέφερε ο ενεργειακός κολοσσός.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Πέμπτη ότι οι μειώσεις στην προσφορά δεν ήταν προμελετημένες και σχετίζονταν με θέματα συντήρησης, αλλά ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δεν συμμερίστηκε την εξήγησή του.

«Τόσο η Γερμανία όσο και εμείς, και άλλοι, πιστεύουμε ότι αυτά είναι ψέματα. Στην πραγματικότητα κάνουν πολιτική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου όπως κάνουν το ίδιο με τα σιτηρά», είπε ο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κίεβο με τους Γερμανούς και Γάλλους ομολόγους του.

Η Ιταλία θέλει να έχει το σύστημα αποθήκευσης αερίου της χώρας τουλάχιστον στο 90% της χωρητικότητας εγκαίρως για τον επόμενο χειμώνα, αλλά τα αποθέματα ανέρχονται στο 54% από την Πέμπτη.

Καμία δημοσίευση για προβολή