Αγριεύει η Μόσχα: Ως «πυρηνική απειλή» χαρακτηρίζει ο Λαβρόφ το ενδεχόμενο παράδοσης F-16 στην Ουκρανία

Για άλλη μια φορά, μετά από κάποια πρωτοβουλία της Δύσης που σχετίζεται με την ενίσχυση της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία, η Μόσχα επαναφέρει στο προσκήνιο την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων, μια απειλή που φαίνεται ότι το Κρεμλίνο έχει… πολή πρόχειρη.

Έτσι, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Δύση ότι δημιουργεί «πυρηνική απειλή» για τη χώρα του με τους σχεδιασμούς της όσον αφορά την παράδοση αμερικανικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών F-16 στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Κίνδυνος απευθείας σύγκρουσης

«Οι ΗΠΑ και οι δορυφόροι τους στο NATO δημιουργούν κίνδυνο απευθείας στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία κι αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ρωσικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Lenta, σχολιάζοντας τη Σύνοδο Κορυφής της συμμαχίας.

Η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοήσει πως τα F-16, που κάποιες χώρες του ΝΑΤΟ σκέφτονται να παραχωρήσουν στην Ουκρανία, έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνικά όπλα, είπε, προσθέτοντας ότι «το γεγονός και μόνο ότι θα εμφανιστούν τέτοια συστήματα στα χέρια των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων θα το θεωρήσουμε πυρηνική απειλή από τη Δύση».

Η εκπαίδευση ουκρανών πιλότων στα F-16 θα αρχίσει τον Αύγουστο στη Ρουμανία, δήλωσαν αξιωματούχοι στο περιθώριο της συνόδου του NATO στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Η εκπαίδευση πάντως δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα παραδοθούν τέτοια μαχητικά, ενώ δεν είναι σαφές ούτε πόσα θα μπορούσαν να σταλούν, ούτε πότε.

Δεν θα χρησιμοποιήσουμε τακτικά πυρηνικά

Από την άλλη, πάντως, ο Λαβρόφ απέρριψε σενάρια κατά τα οποία η Μόσχα σχεδιάζει χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στο πλαίσιο αυτής που το Κρεμλίνο βάφτισε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Οι όροι στο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας για τη χρήση πυρηνικών όπλων είναι καλώς εγνωσμένοι, ανέφερε.

Υπενθυμιζεται ότι ο ρωσικό δόγμα για τη χρήση πυρηνικών όπλων προβλέπει πως η Μόσχα θα τα χρησιμοποιήσει μόνο σε δύο περιπτώσεις: αν δεχθεί επίθεση με πυρηνικά όπλα ή αν η Ρωσία δεχθεί επίθεση που απειλεί την ύπαρξη της χώρας. Ωστόσο, η ερμηνεία των δύο αυτών περιπτώσεων θεωρείται αρκετά… διευρυμένη από δυτικούς αναλυτές.

Επίσης, ερωτηματικό αποτελεί και το τι ισχύει για τις τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα) που η Ρωσία έχει προσαρτήσει, δηλαδή, αν η Μόσχα θεωρεί ότι οι περιοχές αυτές, όπου επικεντρώνεται και η ουκρανική αντεπίθεση, καλύπτονται από το ρωσικό πυρηνικό δόγμα.

Καμία δημοσίευση για προβολή