Αίμα και δισεκατομμύρια: Το Reuters αναλύει το κόστος του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία

Μεγάλη ρωσική επίθεση αναμένει η Ουκρανία

 

Ο πόλεμος (μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία) έχει προκαλέσει τόσους θανάτους όσους δεν έχει δει η Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο:

  • Περισσότεροι από 9.000 άμαχοι είχαν καταγραφεί ως νεκροί και περισσότεροι από 16.000 τραυματίες μέχρι τα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR), η οποία δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι πραγματικοί αριθμοί ήταν σημαντικά υψηλότεροι.
  • Ο πόλεμος έχει αφήσει πίσω του σχεδόν 500.000 στρατιώτες είτε νεκρούς είτε τραυματίες, σύμφωνα με τους New York Times.

Η εφημερίδα επικαλείται αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες υποστηρίζουν την Ουκρανία, λέγοντας ότι έχουν σκοτωθεί έως και 120.000 Ρώσοι στρατιώτες και έχουν τραυματιστεί 170.000 έως 180.000, ενώ ο στρατιωτικός απολογισμός της Ουκρανίας ανέρχεται σε 70.000 νεκρούς και 100.000 έως 120.000 τραυματίες.

Ρώσοι αξιωματούχοι λένε ότι οι εκτιμήσεις των ΗΠΑ για τις ρωσικές απώλειες είναι πολύ υψηλές – και προπαγανδιστικές. Δεν έχουν δοθεί περαιτέρω ενημερώσεις και οι απώλειες αποτελούν κρατικό μυστικό. Η Ουκρανία δεν έχει πει πόσοι στρατιώτες της έχουν σκοτωθεί και λέει ότι οι στρατιωτικές απώλειες της είναι κρατικό μυστικό, καθώς επηρεάζουν την τακτική στο πεδίο της μάχης. Το Reuters δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τον απολογισμό από τις δύο πλευρές.

Πότε άρχισε η σύγκρουση

Η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία ξεκίνησε το 2014 μετά την ανατροπή ενός φιλορώσου προέδρου στην ουκρανική επανάσταση του Μαϊντάν και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, με τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις να πολεμούν τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Περίπου 14.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν εκεί μεταξύ του 2014 και του τέλους του 2021, σύμφωνα με το OHCHR, συμπεριλαμβανομένων 3.106 αμάχων.

Η εισβολή του 2022

Από την εισβολή του 2022, εκατομμύρια Ουκρανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με την υπηρεσία προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών. Η Ουκρανία έχει πληθυσμό άνω των 41 εκατομμυρίων κατοίκων.

Εκτιμάται ότι 17,6 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ουκρανία χρειάζονται επείγουσα ανθρωπιστική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 5 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά από τον πόλεμο, ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Σε όλη την Ευρώπη έχουν καταγραφεί πάνω από 5,9 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας.

Η Ρωσία κατέλαβε το 17,5% της Ουκρανίας

Η Ρωσία έχει καταλάβει το 11% του εδάφους της Ουκρανίας από την έναρξη του πολέμου, μια έκταση που αντιστοιχεί στη Μασαχουσέτη, το Νιου Χαμσάιρ και το Κονέκτικατ μαζί, σύμφωνα με το Κέντρο Μπέλφερ της Σχολής Κένεντι του Χάρβαρντ.

Αν προστεθεί και η Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014, η Ρωσία ελέγχει τώρα περίπου το 17,5% της Ουκρανίας, μια έκταση περίπου 41.000 τετραγωνικών μιλίων (106.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων).

Μετά την απώθηση των ρωσικών δυνάμεων το 2022, δεν έχει καταφέρει να κάνει σημαντικές επιδρομές εναντίον των καλά οχυρωμένων ρωσικών στρατευμάτων από τότε που ξεκίνησε μια νέα αντεπίθεση στις αρχές Ιουνίου.

Η Ουκρανία έχει χάσει ένα κομμάτι της ακτογραμμής της, η οικονομία της έχει παραλύσει και ορισμένες πόλεις έχουν μετατραπεί σε ερημιά από τις μάχες.

Η οικονομία της Ουκρανίας συρρικνώθηκε κατά 30% το 2022 και προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 1% έως 3% φέτος, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν είναι σαφές πόσα έχει δαπανήσει η Ουκρανία για τις μάχες.

Μεγάλο το σοκ για τη ρωσική οικονομία

Οι δαπάνες της Ρωσίας για τον πόλεμο είναι κρατικό μυστικό, αλλά συμπίπτουν με ένα μεγάλο σοκ για τη ρωσική οικονομία από τις αυστηρότερες δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν ποτέ μετά την εισβολή.

Η οικονομία διέψευσε τις πρώτες προσδοκίες για διψήφια συρρίκνωση το 2022, αλλά η επιστροφή στην ευημερία παραμένει μακριά, καθώς η κυβέρνηση κατευθύνει περισσότερες δαπάνες προς τον στρατό.

Η οικονομία της Ρωσίας θα αναπτυχθεί κατά 1,5% φέτος, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά από συρρίκνωση 2,1% το 2022.

“Μεσοπρόθεσμα, η ρωσική οικονομία θα παρεμποδιστεί από την αποχώρηση πολυεθνικών εταιρειών, την απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου, την αποσύνδεσή της από τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, τη μείωση των πολιτικών της μαξιλαριών”, δήλωσε τον περασμένο μήνα η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζούλι Κόζακ.

“Και ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι μεσοπρόθεσμα η παραγωγή στη Ρωσία θα είναι 7% χαμηλότερη από την προπολεμική πρόβλεψη”.

Το 1/3 των κρατικών δαπανών στον πόλεμο

Η Ρωσία έχει διπλασιάσει τον στόχο της για τις αμυντικές δαπάνες του 2023 σε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια – το ένα τρίτο του συνόλου των δημόσιων δαπανών – όπως προκύπτει από κυβερνητικό έγγραφο που εξέτασε το Reuters, καθώς το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία αυξάνεται και ασκεί αυξανόμενη πίεση στα οικονομικά της Μόσχας.

Καθώς οι στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας εκτοξεύονται και οι κυρώσεις συμπιέζουν τα ενεργειακά της έσοδα, η Μόσχα αντιμετωπίζει μια μάχη για να διατηρήσει υπό έλεγχο το έλλειμμα του προϋπολογισμού της.

Η Ρωσία έχει χάσει ένα σημαντικό κομμάτι της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου, αλλά έχει καταφέρει να συνεχίσει να πουλάει το πετρέλαιό της στις παγκόσμιες αγορές, αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη και άλλες δυνάμεις έχουν περιορίσει ή τερματίσει τις αγορές τους.

Έχει αποκλειστεί από τις δυτικές χρηματοπιστωτικές αγορές, στους περισσότερους ολιγάρχες της έχουν επιβληθεί κυρώσεις και αντιμετωπίζει προβλήματα στην προμήθεια ορισμένων ειδών, όπως τα μικροτσίπ.

  • Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι ο Πούτιν κινδυνεύει να μετατρέψει τη Ρωσία σε “οικονομική αποικία της Κίνας με την πάροδο του χρόνου”.

Η Ρωσία έχει αθετήσει τα ξένα ομόλογά της για πρώτη φορά από τους ολέθριους μήνες που ακολούθησαν την επανάσταση των Μπολσεβίκων το 1917.

Κατακόρυφη αύξηση των τιμών

Η εισβολή και οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας οδήγησαν σε κατακόρυφη αύξηση των τιμών των λιπασμάτων, του σιταριού, των μετάλλων και της ενέργειας, τροφοδοτώντας ένα κύμα πληθωρισμού και μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου, σιταριού, αζωτούχων λιπασμάτων και παλλαδίου.

Λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τα ρεκόρ του 2008.

43 δισεκατομμύρια δολάρια από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία

Μετά την εισβολή, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμεύσει περισσότερα από 43 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια ασφαλείας προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων αντιαεροπορικών συστημάτων stinger, αντιαρματικών συστημάτων Javelin, οβιδοβόλων 155 χιλιοστών και εξοπλισμού για την προστασία από χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές επιθέσεις.

Οι μεγαλύτεροι συνολικοί υποστηρικτές της Ουκρανίας σε ονομαστικούς όρους είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιαπωνία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία.

Η Ρωσία λέει ότι οι προμήθειες όπλων της Δύσης κλιμακώνουν τον πόλεμο.

Καμία δημοσίευση για προβολή