Ακραίος Συνταγματικός λαϊκισμός – Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την αναθεώρηση του Συντάγματος με άκρατη κομματική ιδιοτέλεια. Και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν με απόπειρα του Μαξίμου να δεσμεύσει την επόμενη Βουλή που θα έχει νωπή λαϊκή εντολή

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ισότητα στον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Η αναθεώρηση όσων προβλέπει το Σύνταγμα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αναδεικνύεται κορυφαίο ζήτημα, με τη Βουλή να εξετάζει σήμερα (Τετάρτη 13/02) – σε «παρεμπίπτουσα συζήτηση» – αν οι αποφάσεις της δεσμεύουν την επόμενη Βουλή, που θα προκύψει με νωπή τη λαϊκή εντολή.

Η πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πει «ψηφίζω την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αποσύνδεση της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την απειλή διάλυσης της Βουλής» είχε ως αποτέλεσμα να αναδειχθεί η απόπειρα του Μαξίμου να χρησιμοποιήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος για πρόσκαιρους μικροπολιτικούς σκοπούς προφανούς πολιτικής ιδιοτέλειας.

Η πρωτοφανής κυβερνητική θεωρία ότι η επόμενη Βουλή – που θα αναδείξει τους νέους κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς μετά τις εκλογές, μετά την απόφαση του εκλογικού σώματος – δεσμεύεται από τις κατευθύνσεις της παρούσης πλειοψηφίας, αποτελεί νομικό και πραγματολογικό παραλογισμό.

Μια κορυφαία θεσμική διαδικασία, που αφορά το γενικό πλαίσιο με το οποίο λειτουργεί το Πολίτευμα στη χώρα μας – η οποία εξ ορισμού απαιτεί συναινέσεις και συγκλίσεις των πολιτικών δυνάμεων – εξελίσσεται σε φαρσοκωμωδία: Με την κυβέρνηση να επιδίδεται σε παιχνίδια με το Σύνταγμα μόνο και μόνο για να περάσει τις δικές της προτεραιότητες που αφορούν σε πρόσκαιρους εκλογικούς τακτικισμούς.

Το γεγονός ότι η ΝΔ τάχθηκε υπέρ της υπερψήφισης του άρθρου που αφορά στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αιφνιδίασε την κυβέρνηση. Η εξέλιξη αυτή δίνει πάνω από 180 ψήφους, κάτι που το καθιστά αναθεωρήσιμο από την επόμενη Βουλή ακόμη και με 151 ψήφους και κατ’ επέκταση άμεσα εφαρμόσιμο από τις επόμενες διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό αφαιρεί το όπλο της «δεξιάς παρένθεσης» από τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω μιας επανάληψης της εκλογής του 2014.

Ο αιφνιδιασμός της Νέας Δημοκρατίας αποσταθεροποίησε τους σχεδιασμούς του Μαξίμου που τώρα αναζητά σωσίβιο σε έωλες ερμηνείες και οδηγεί τα αρμόδια επί της αναθεώρησης στελέχη της, όπως ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, σε αυτοεξεφτελισμούς, με αμήχανους θεωρητικούς ακροβατισμούς και πολιτικές κωλοτούμπες.

Στο μεταξύ, αλαλούμ επικρατεί στην κυβερνητική πλειοψηφία, με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή να διαφοροποιείται στη Βουλή από τις θέσεις του Μαξίμου. Όπως δήλωσε:

«Η άποψη περι δέσμευσης της επόμενης βουλής δεν είναι σωστή γιατί δεν λαμβάνει υπ’ όψιν της ότι υπάρχει ο ενδιάμεσος κρίκος που είναι το εκλογικό σώμα. Ο λαός που κρίνει. Η επόμενη Βουλή δεν δεσμεύεται από την προηγούμενη ως προς την κατεύθυνση. Πρέπει να προχωρήσουμε με σοβαρότητα και σύνεση που επιβάλλει το συνταγματικό κείμενο. Ο λαός θα κρίνει και θα αποφασίσει για την αναθεώρηση του Συντάγματος».

Παράλληλα ο κ. Κοντονής διαφώνησε και με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με άμεση εκλογή, μιλώντας ακόμα και για αλλοίωση του πολιτεύματος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εκλέγεται από το Κοινοβούλιο, είπε. Να δούμε πως θα αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου από τη διάλυση της Βουλής, αλλά αν παρεμβληθεί το εκλογικό σώμα τότε πλέον αλλοιώνεται η μορφή του πολιτεύματος και νομίζω ότι κανένας δεν θέλει να ζήσουμε καταστάσεις που μπορεί να πυροδοτούν εντάσεις τραγικές».

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις : [home]

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή