Αλέξης, ο σύγχρονος παλαιοκομματικός, γιατί ο Ερντογάν φωνάζει “πυ-πυ-πύραυλος”, ο Νετανιάχου και η Ελλάδα και το μήνυμα της Λιβύης στην Αθήνα

    Το σχόλιο της ημέρας: Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο σύγχρονος παλαιοκομματικός που αντιπροσωπεύει πλήρως τον ειδικό ορισμό της πολιτικής προπαγάνδας: Αντιπολιτεύεται συχνά χρησιμοποιώντας ένα σύνολο πληροφοριών οι οποίες είναι παραπλανητικές ή ψευδείς, προκειμένου να υποστηρίξει τις πολιτικές σκοπιμότητές του.

    Τελευταίο του “κατόρθωμα” είναι η επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με θέμα «εκλογές με ενεργό το κέντρο που διενεργεί παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων».

    Ο κ. Τσίπρας ακολουθεί εδώ (με την πεποίθηση ότι θα γίνει πιστευτό από όσους έχουν ελλιπείς πληροφοφορίες) την εξής τακτική: Αξιοποιεί ένα πραγματικό περιστατικό (τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ) και πάνω του χτίζει ένα “μύθο”, ένα χοντρό ψέμμα,  το οποίο το “αναβαθμίζει” προπαγανδιστικά σε… αληθινό “γεγονός”. Έτσι – και παρά τη σωρεία διαψεύσεων των αρμοδίων και ενώ στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, δεν προέκυψε κανένα τέτοιο στοιχείο – διαλαλεί ότι «το παράνομο λογισμικό Predator ήρθε στη χώρα μας για λογαριασμό της κυβέρνησης».

    Ο κ. Τσίπρας, με αυτή τη μέθοδο, εν γνώσει του δημιουργεί μια ψεύτικη λογική βάση και αναρωτιέται: “πώς θα οδηγηθεί η χώρα σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση με ανοιχτό το ενδεχόμενο να λειτουργεί το Predator“. Και στη συνέχεια δίνει πανηγυρικό πολιτικό χαρακτήρα στην προπαγάνδα του, καλώντας τον πρωθυπουργό στη Βουλή να … δώσει εξηγήσεις. Η πολιτική προπαγάνδα στο “μεγαλείο” της!

    (Άλλο θέμα είναι η “διαβεβαίωσή” του ότι θα κερδίσει τις εκλογές… γιατί, όπως λέει, οι δημοσκοπήσεις ”πέφτουν έξω”. Αυτό δεν είναι προπαγάνδα, είναι εσφαλμένη αντίληψη της πραγματικότητας. Ή ηθελημένη απόπειρα παραπλάνησης. Αυτά όμως δεν έχουν κόστος, πλην της εκ των υστέρων γελοιοποίησης. Στην πολιτική, βλέπετε, δεν ισχύουν οι ποινικές κυρώσεις “περί ψευδούς βεβαιώσεως”. Ούτε αφορούν στους επαγγελματίες ψεύτες που απαλλάσονται λόγω… επαγγέλματος )

    ***

    “Πυ-πυ-πύραυλος”. Νέες απειλές εναντίον της Ελλάδας εκτόξευσε την Τετάρτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Αθήνα βρίσκεται στην εμβέλεια του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun (ο οποίος μεταξύ μας “υπάρχει – δεν υπάρχει”… Διαβάστε επ’αυτού :“Πυραυλος γιοκ”: Παιχνίδι εντυπώσεων από την Άγκυρα η υπόθεση του βαλλιστικού Tayfun. Η αλήθεια και το παρασκήνιο) Και πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η αύξηση της εμβέλειάς του (Σ.Σ. νάχαμε να λέγαμε…).

    «To τελευταίο μας τεστ έγινε με τον Tayfun (Σ.Σ. αλλά δεν ανακοινώθηκε ποτέ επισήμως…) που ξετρέλανε τους Έλληνες. Στο επόμενο βήμα θα αυξήσoυν την εμβέλεια του. Δηλαδή περισσότερο από 561 χιλιόμετρα. Βέβαια οι Έλληνες φοβήθηκαν για την εμβέλεια καθώς και η Αθήνα είναι μέσα στην εμβέλεια του. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την στάση της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα.

    Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς και σιωπηλοί σε αυτήν την επιθετική και εχθρική στάση. Κι εμείς απαντάμε με τα έργα μας (κάνει αναφορά στον Τayfun) αντί να παράγουμε λόγια, παράγουμε έργα. Η Ελλάδα πρέπει να συμμαζέψει τα μυαλά της. Πρέπει να μάθει πως δεν μπορεί να φτάσει πουθενά με προβοκάτσιες και προκλήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber. (Άντε να γίνουν οι εκλογές στην Τουρκία να ησυχάσουμε μια στάλα…)

    ***

    Τη στιγμή που ο Χαλίφα Χαφτάρ επιτίθεται στην Τουρκία και απειλεί με… πόλεμο, μία “βόμβα μεγατόνων” ήρθε από τον επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης Φαρχάτ Μπενγκντάρα (που ελέγχεται από τη Βουλή και τον στρατηγό Χαφτάρ και όχι από την φιλοτουρκική κυβέρνηση της Τρίπολης), ο οποίος προανήγγειλε τη δημιουργία δύο αγωγών φυσικού αερίου προς Ελλάδα και Αίγυπτο

    Όπως ανέφερε, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό του Ντουμπάι CNBC Arabiya,  εξετάζεται η δημιουργία δύο νέων αγωγών φυσικού αερίου. Ο ένας θα κατευθύνεται στην αιγυπτιακή πόλη Νταμιέτα και ο άλλος στην Ελλάδα.

    Φυσικά, το όλο project βρίσκεται σε βρεφικά στάδια, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και την πολιτική αστάθεια της Λιβύης, η οποία πριν λίγα χρόνια σπαραζόταν από εμφύλιο πόλεμο και σήμερα είναι de facto διαιρεμένη. Αλλά και ως δήλωση προθέσεων δεν είναι κακή…

    ***

    “Οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις αποτελούν εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια βασική πτυχή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας. Αν υπάρχει ένας πολιτικός, ο οποίος θεωρείται αρχιτέκτων της ελληνοϊσραηλινής προσέγγισης, και πλέον φιλίας, δεν είναι άλλος από τον Μπένζαμιν Νετανιάχου.

    Ο Νετανιάχου ήταν αυτός, ο οποίος αναζήτησε εναλλακτικές ύστερα από την επιδείνωση των σχέσεων ΙσραήλΤουρκίας το 2008, και ακολούθως διερεύνησε τη δυνατότητα συνεργασίας με την Ελλάδα. Ως πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει συνεργαστεί επιτυχώς με διαφορετικές ελληνικές κυβερνήσεις – με αυτή του ΠΑΣΟΚ τα κρίσιμα έτη 2010 και 2011, εκείνη της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ από το 2012 ως το 2015, του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ από το 2015 ως το 2019, και στη συνέχεια της Νέας Δημοκρατίας από το 2019 μέχρι πέρυσι που ο ίδιος έφυγε από την εξουσία.

    Παρά τη διαφορετική απόχρωση των ελληνικών κυβερνήσεων το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο: διαρκής πρόοδος στις διμερείς σχέσεις”. (Γιώργος Ν. Τζογόπουλος, Καθημερινή)
    ***

    Σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης, όπως είχε ήδη προεξοφληθεί από την αγορά προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve), καθώς συνεχίζει τη μάχη κατά του πληθωρισμού που βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια 40 ετών.

    Με τη νέα αύξηση των 75 μονάδων βάσης, το βασικό επιτόκιο της Fed διαμορφώνεται στο εύρος διακύμανσης 3,75% έως 4%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2008. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει τα επιτόκιά της στις τελευταίες έξι τελευταίες συνεδριάσεις της αρχής γενομένης το Μάρτιο, πραγματοποιώντας τις πιο γρήγορες επιτοκιακές αυξήσεις από τη δεκαετία του 1970 και 1980 επί θητείας Πολ Βόλκερ, ο οποίος προσπάθησε να δαμάσει τον πληθωρισμό που βρισκόταν σε δυσθεώρητα ύψη.

    • Η Federal Reserve έχει ακόμη “κάποια απόσταση να διανύσει” προτού ολοκληρωθεί ο τρέχων κύκλος αύξησης των επιτοκίων, τόνισε ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς

    “Ένας πιο αργός ρυθμός αύξησης των επιτοκίων ( με τη νέα να αναμένεται μόλις τον Δεκέμβριο) και μια υψηλότερη κορυφή είναι αυτό που έρχεται”, εκτιμά το Bloomberg.

    ***

    Μπορεί ως τώρα και παρά τις κυρώσεις της Δύσης, η ρωσική οικονομία όχι μόνο να αντέχει, αλλά να παρουσιάζει και τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα, ωστόσο, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι το παράδοξο αυτό φαινόμενο βαίνει προς το τέλος του.

    Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, ο προϋπολογισμός της ρωσικής κυβέρνησης για το 2023 μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη ούτε τη μερική επιστράτευση που ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, κήρυξε πριν από μερικές εβδομάδες, ούτε τα κόστη της προσάρτησης των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας (Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα), ούτε καν την πρόθεση της Δύσης να βάλει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

    ***

    “Το υψηλότερο ποσοστό παμφάγων μεταξύ 11 ευρωπαϊκών χωρών εμφανίζει η Ελλάδα”, σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα. (Τώρα εξηγείται το φαινόμενο Πάτσης)

    Θήτα Ευγενικός

    Καμία δημοσίευση για προβολή