Αλλαγές στην πάγια ρύθμιση οφειλών στην εφορία – 24 δόσεις σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών

Αλλαγές στην πάγια ρύθμιση οφειλών στην εφορία, σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ νέα αναβολή παίρνει σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο της σταδιακής αποδέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών για τους συνεπείς οφειλέτες, με επιδίωξη να διασφαλιστεί η  θετική στάση των θεσμών στη διαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Το αρχικό φιλόδοξο σχέδιο μιας γενναιόδωρης πάγιας ρύθμισης  δεν αποκλείεται να τροποποιηθεί. Δεύτερες σκέψεις έχουν ήδη αρχίσει να καλλιεργούνται στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου και το τοπίο αναμένεται να αρχίσει να ξεκαθαρίζει από τις 23 Σεπτεμβρίου όταν θα βρεθούν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 30 Σεπτεμβρίου, εκπνέει η προθεσμία για την υπαγωγή ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία σε 120 δόσεις και δεν αποκλείεται στο πλαίσιο τήρησης των συμφωνηθέντων με τους θεσμούς να μη δοθεί τελικά παράταση

Σε ό,τι αφορά την πάγια ρύθμιση οφειλών για χρέη στην εφορία:

  • η κυβέρνηση εξετάζει να αυξήσει τον αριθμό των δόσεων εξόφλησης οφειλών, σε 24 από 12 δόσεις για τακτικές οφειλές και σε 36 από 24 δόσεις για έκτακτους φόρους.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος χρωστάει σήμερα στην εφορία 10.000 ευρώ, εάν ακολουθήσει τη σημερινή πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων θα πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα 875 ευρώ, ενώ με 24 δόσεις η μηνιαία δόση θα διαμορφώνεται στα 437 ευρώ.

Η τρέχουσα ρύθμιση των 120 δόσεων είναι «η τελευταία»

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε δηλώσει ότι η τρέχουσα ρύθμιση των 120 δόσεων είναι «η τελευταία» και είχε προαναγγείλει για τη συνέχεια ένα σχήμα εξόφλησης οφειλών «μόνιμο, οικονομικά εύλογο και δίκαιο το οποίο παράλληλα θα αποτρέπει την ανάγκη καταφυγής σε έκτακτες ρυθμίσεις».

Επιπλέον, το σύστημα της σταδιακής αποδέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών που θα ισχύσει από 1η Οκτωβρίου θα εξεταστεί εκ νέου και αν αποφασισθεί να προχωρήσει θα ενεργοποιηθεί αργότερα με την εφαρμογή της νέας ρύθμισης.

Η ρύθμιση των δόσεων ωστόσο μπαίνει σε δεύτερη προτεραιότητα στο «τραπέζι» των συζητήσεων με τους θεσμούς – οι οποίοι επισκέπτονται την Αθήνα στις 23 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης – καθώς πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι η επαναδιαπραγμάτευση και μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2020 και μετά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σταϊκούρας, δέχεται εισηγήσεις να μην υπάρξει παράταση της προθεσμίας υπαγωγής ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 120 δόσεις η οποία εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Καμία δημοσίευση για προβολή