Αλλάζει το κράτος και αυτό δεν αρέσει στον Τσίπρα – Ο πρωθυπουργός θα κυβερνά υπό αυστηρές διαδικασίες

Ολοκληρώνεται απόψε (06/08) στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος.

Με το υπό ψήφιση νόμο αλλάζει το κράτος. Και πρώτα απ’ όλα αλλάζει ο τρόπος που κυβερνά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος πλέον δεν θα είναι ανεξέλεγκτος για μία τετραετία,αλλά θα κυβερνά υπό τις αυστηρές διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα και ουδέποτε εφαρμόστηκαν κατά γράμμα, γιατί δεν υπήρξαν σαφώς προσδιορισμένοι εφαρμοστικοί νόμοι.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, ένας πρωθυπουργός, αξιοποιώντας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που του έδωσε το εκλογικό σώμα, συνήθως κινείται ανεξέλεγκτα, ως μονάρχης, στα όρια της συνταγματικότητας. Ένας πρωθυπουργός όμως, ο οποίος θα κινείται μέσα σε ένα εξαιρετικά αυστηρό πλαίσιο που καθορίζει ο νόμος, έχει πολύ λιγότερα περιθώρια να μπορέσει να αυθαιρετήσει και να δημιουργήσει συγκεντρωτικές δομές.

Αυτό αποτελεί, μεταξύ άλλων, μία κρίσιμη εκσυγχρονιστική τομή του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, που επιπλέον συγκεντρώνει όλες τις διάσπαρτες διατάξεις των τελευταίων 40 ετών για την  οργάνωση της Κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης, δημιουργεί νέους θεσμούς και θέτει νέους κανόνες για τη λειτουργία της κυβέρνησης και  του δημοσίου.

Οι τέσσερις μεγάλες τομές του “επιτελικού κράτους”

Οι τέσσερις μεγάλες τομές του νομοσχεδίου μεταξύ άλλων, είναι:

  • Παύει η πεπατημένη των ελαστικών διαδικασιών και ο πρωθυπουργός θα πρέπει στο εξής να κινηθεί μέσα σε ένα εξαιρετικά αυστηρό πλαίσιο, με συγκεκριμένους κανόνες.
  • Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνέρχεται τακτικά, όχι για να νομιμοποιεί ειλημμένες
    αποφάσεις, αλλά για να καταρτίζει ένα συνεκτικό κυβερνητικό σχέδιο το οποίο θα
    υλοποιούν τα αρμόδια υπουργεία.Το υπουργικό συμβούλιο δεν ήταν όργανο παραγωγής πολιτικής. Ο κάθε υπουργός δημιουργούσε μικρούς πυλώνες πολιτικής και αυτοί στο τέλος αθροίζονταν και δημιουργούσαν μια πολιτική της κυβέρνησης, η οποία, πολλές φορές ήταν ετερόκλητη.
  • Η πορεία του κυβερνητικού έργου θαπαρακολουθείται -μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα «Μαζί»- από την Προεδρία της Κυβέρνησης, όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλα τα προηγμένα διοικητικά συστήματα. Έτσι, θα αντιμετωπίζονται άμεσα και ριζικά, τα προβλήματα που προκαλούν οι πολλαπλές συναρμοδιότητες και θα αποτρέπονται καθυστερήσεις στις κυβερνητικές δράσεις.
  • Διασφαλίζεται ότι το Δημόσιο δεν θα λειτουργεί ως λάφυρο του κυβερνώντος κόμματος.

Καθιερώνεται υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας σε κάθε υπουργείο

Για το σκοπό αυτό: Καθιερώνεται υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας σε κάθε υπουργείο, που θα επιλέγεται με διαδικασίες ΑΣΕΠ, θα προέρχεται από τα στελέχη του Δημοσίου και θα είναι αρμόδιος για τις δαπάνες και το προσωπικό του υπουργείου, ενώ θα έχει και
τον συντονισμό των δημοσίων πολιτικών.

Παράλληλα, καταργείται η θέση του Γενικού Γραμματέα στο ΣΔΟΕ, το ΣΕΠΕ και τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και ανατίθεται η σχετική ευθύνη/αρμοδιότητα στο Γενικό Διευθυντή, που είναι υπηρεσιακό στέλεχος και δεν τοποθετείται από την εκάστοτε κυβέρνηση. (Ενδεικτικό της βούλησης της Κυβέρνησης για την αποκομματικοποίηση είναι και το γεγονός ότι διατηρούνται οι γενικοί διευθυντές που τοποθετήθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση).

Με το ίδιο νομοσχέδιο θεσμοθετείται Εθνική Αρχή Διαφάνειας, που θα ενσωματώνει
τις διάσπαρτες σήμερα δομές ελέγχου για την αντιμετώπιση της δημόσιας και
ιδιωτικής διαφθοράς, όπως το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης,
τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, τους Επιθεωρητές Υγείας και τους
Επιθεωρητές Δημοσίων Έργων.

Το “επιτελικό κράτος” δεν αρέσει στον Αλέξη Τσίπρα

Αυτές οι αλλαγές δεν αρέσουν στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος χθες στη Βουλή κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το μόνο σχέδιο που έχει είναι η άλωση του κράτους και πως αντί για αξιοκρατική στελέχωση του δημοσίου από το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών, θα στελεχώσει το δημόσιο από μητρώο στελεχών της ΝΔ.

Ο κ. Τσίπρας είπε  ότι “δεν συμπληρώθηκε ένας μήνας από τη νίκη της ΝΔ και γινόμαστε μάρτυρες μιας ευθείας επίθεσης κατά των δημοκρατικών θεσμών και της κοινής λογικής”, θεωρώντας προφανώς πως ο τρόπος που κυβέρνησε τη χώρα και στελέχωσε το επιτελείο του και το δημόσιο ήταν υποδειγματικός. Και τόνισε ότι ο νόμος για το επιτελικό κράτος δεν θα πετύχει.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σχολίασε την πρόβλεψη του κ. Τσίπρα ότι ο νόμος για το επιτελικό κράτος δεν θα πετύχει. “Κρατώ τη δήλωσή σας ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δεν πρόκειται να πετύχει. Εύχομαι και ελπίζω να είναι ανάλογης επιτυχίας πρόβλεψη, με το ότι ούτε μια στο εκατομμύριο, δεν θα χάνατε τις εκλογές”, είπε ο υπουργός.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ανακοινώσει ότι καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για σειρά διατάξεων του σχεδίου νόμου. Το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας υποβάλλεται στα άρθρα για τον υπηρεσιακό Γραμματέα, τα άρθρα για τους Γενικούς και τους Ειδικούς Γραμματείς, για τη μεταβατική διάταξη που καταργεί το μητρώο για τα επιτελικά στελέχη και τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη στο ΑΣΕΠ. Ονομαστική ψηφοφορία καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και για το σύνολο του κεφαλαίου του νομοσχεδίου για τη νέα Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε σήμερα 6/8 ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπίας. Δείτε την ομιλία του ΕΔΩ

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή