Άλμα στην τιμή του πετρελαίου – Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να συνεχίσει τη μείωση της παραγωγής έως τον Σεπτέμβριο

Ο παραγωγός βαρέων βαρών Σαουδική Αραβία θα επεκτείνει την εθελοντική μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως έως τον Σεπτέμβριο, για τρίτο μήνα σερί μειώσεων, ανακοίνωσε την Πέμπτη το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας.

«Στην πραγματικότητα, η παραγωγή του Βασιλείου για τον μήνα Σεπτέμβριο του 2023 θα είναι περίπου 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα», ανέφερε, επικαλούμενη πηγή από το Υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε ότι και η Μόσχα θα μειώσει επίσης τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως τον Σεπτέμβριο.

Η μείωση κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, η οποία εφαρμόστηκε επίσης τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, «μπορεί να παραταθεί ή να παραταθεί και να εμβαθύνει», ανέφερε η SPA. Προσθέτει σε 1,66 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα άλλες εθελοντικές μειώσεις της παραγωγής που πραγματοποιούν ορισμένα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών μέχρι το τέλος του 2024.

Οι εθελοντικές περικοπές δεν εμπίπτουν στην πολιτική παραγωγής που συμφωνήθηκε από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του, γνωστούς ως OΠΕΚ+. Μία από τις τεχνικές επιτροπές του ομίλου – η Μικτή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης – συνεδριάζει ουσιαστικά την Παρασκευή για να επανεξετάσει τα βασικά στοιχεία της αγοράς. Η JMMC δεν μπορεί να αποφασίσει ανεξάρτητα την πολιτική, αλλά μπορεί να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών του ΟΠΕΚ για να το πράξει.

Οι τιμές του πετρελαίου άλλαξαν ελάχιστα λίγο μετά την ανακοίνωση της εθελοντικής παράτασης της μείωσης της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent διαπραγματεύονταν χθες Πέμπτη (3/8) στα 83,65 δολάρια το βαρέλι στις 2:30 μ.μ. ώρα Λονδίνου (9:30 π.μ. ET), αυξημένα κατά 45 σεντς ανά βαρέλι από τον διακανονισμό της Τετάρτης. Το συμβόλαιο WTI
με παράδοση Σεπτεμβρίου ήταν στα 79,97 δολάρια το βαρέλι, υψηλότερα κατά 48 σεντς το βαρέλι από το προηγούμενο κλείσιμο.

Οι τιμές ήταν υπό πίεση το πρώτο εξάμηνο του έτους, δεδομένων των μακροοικονομικών ανησυχιών, των πληθωριστικών πιέσεων, της αναταραχής στον τραπεζικό τομέα και της αργής ανάκαμψης της κινεζικής ζήτησης.

Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας με έδρα το Παρίσι προβλέπουν αύξηση της ζήτησης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμό της προσφοράς το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ+ αναμένεται να συνεδριάσουν σήμερα Παρασκευή για να επανεκτιμήσουν την κατάσταση της αγοράς.

Με πληροφορίες από CNBC

Καμία δημοσίευση για προβολή