Αμετάβλητα τα παρεμβατικά επιτόκια της ΕΚΤ εκτός απροόπτου – “Ψήφος εμπιστοσύνης” στην Ελλάδα

Η προοπτική της έναρξης ενός κύκλου αποκλιμάκωσης των παρεμβατικών επιτοκίων της ΕΚΤ μετατίθεται για την Άνοιξη ή το Καλοκαίρι του 2024, ceteris paribus.

Tέσσερις μειώσεις επιτοκίων βλέπουν αναλυτές για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)

Σταθερά αναμένεται να διατηρήσει τα παρεμβατικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ) την ερχόμενη Πέμπτη 26/10 το Συμβούλιο Διακυβέρνησής της (Governing Council), το οποίο μάλιστα συνέρχεται εξαιρετικά στην Αθήνα προσφέροντας τον επιπλέον συμβολισμό, ότι η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωζώνη για να μείνει και οι δημοσιονομικές της “αμαρτίες” αποτελούν παρελθόν.

Αν επιβεβαιωθεί το αμετάβλητο – προς το παρόν – των παρεμβατικών επιτοκίων της ΕΚΤ, αυτό θα συμβεί για πρώτη φορά μετά από δέκα συνεχόμενες αυξήσεις τους από τον Ιούλιο του 2022, αθροιστικά κατά 450 μονάδες βάσης (4,5 εκατοστιαίες μονάδες). Η ΕΚΤ – μέσω κεντρικών τραπεζιτών της, μεταξύ άλλων του Έλληνα Γιάννη Στουρνάρα της ΤτΕ – έχει προϊδεάσει την τελευταία περίοδο για την εκτίμησή της, ότι το τρέχον επίπεδο παρεμβατικών επιτοκίων της κεντρικής τραπέζης του Ευρώ είναι ικανό να επαναφέρει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη στην τιμή-στόχο του 2%, στον οποίο επιτυγχάνεται “σταθερότητα των τιμών” με ανάπτυξη.

Αυτό δεν σημαίνει, ότι η “μάχη” κατά του Ευρωπαϊκού πληθωρισμού έχει τελειώσει, καθώς διάφορες πολυπλοκότητες στις οποίες περιλαμβάνεται η κλιμακούμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς, είναι ικανές να εκτροχιάσουν την πορεία υποχώρησης του πληθωρισμού με ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Για την ώρα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) της Eurostat περιορίστηκε σε 4,3% τον περασμένο μήνα, έναντι 5,2% τον Αύγουστο, ενώ και ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού – κατέγραψε αντίστοιχα αξιόλογη υποχώρηση σε 4,5%, από 5,3%.

Η προοπτική της έναρξης ενός κύκλου αποκλιμάκωσης των παρεμβατικών επιτοκίων της ΕΚΤ μετατίθεται για την Άνοιξη ή το Καλοκαίρι του 2024, υπό την προϋπόθεση, ότι ποικίλοι εξωγενείς γεωστρατηγικοί και άλλοι κίνδυνοι – π.χ. αύξησης του κόστους ενέργειας – δεν θα υλοποιηθούν. Πάντως, πέρα από τον κίνδυνο εξωγενών “πληγμάτων”, μία άλλη σημαντική αβεβαιότητα για την ΕΚΤ είναι αυτή που αφορά στις αυξήσεις των μισθών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωσυστήματος, οι αποδοχές των εργαζομένων στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν στο πρώτο εφετινό εξάμηνο κατά περίπου 5,5% προκειμένου να καλυφθεί μέρος της απώλειας που είχαν στην αγοραστική δύναμή τους από το φθινόπωρο του 2021, όταν άρχισε το πρώτο κύμα αυξήσεων στις τιμές.

Αρκετά στελέχη της ΕΚΤ, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής οικονομολόγος της, Φίλιπ Λέιν, θεωρούν πιθανό οι μισθολογικές αυξήσεις να είναι αρκετά μεγαλύτερες το 2024, κάτι που θα μπορούσε να δυσχεράνει τη μείωση του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%, δεδομένου ότι οι μισθοί αποτελούν σημαντικό παράγοντα κόστους για πολλές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα αυτών του τομέα των υπηρεσιών.

Για τον λόγο αυτό, ο κ. Λέιν δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να έχει πριν την άνοιξη του 2024 – όταν θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τις μισθολογικές αυξήσεις που θα έχουν συμφωνηθεί με τις κλαδικές ή εθνικές συμβάσεις εργασίας – μία ασφαλή εκτίμηση για το αν ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2% το 2025. Επιπλέον, ο Λέιν είπε ότι δεν αναμένεται τα επιτόκια να επανέλθουν στα μηδενικά ή αρνητικά επίπεδα που είχαν καθηλωθεί την περασμένη δεκαετία, αλλά είναι πιο πιθανό να κυμανθούν περί το 2% μακροπρόθεσμα.

Καμία δημοσίευση για προβολή