Αμήχανη “πρώτη” για τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τί στίγμα θα δώσει

Eνα πρώτο στίγμα της αντιπολιτευτικής του γραμμής, θα δώσει από του βήματος της ΔΕΘ ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας.

Με δεδομένο, ωστόσο, ότι η λαϊκή εντολή προς την κυβέρνηση του κ. Κυρ. Μητσοτάκη είναι νωπή και οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν ακόμα και ψηφοφόρους του πρώην κυβερνητικού κόμματος ικανοποιημένους από τα πρώτα βήματα του διάδοχου σχήματος, τα περιθώρια για ουσιαστική κριτική είναι στενά και η συγκυρία μάλλον αμήχανη για τον κ. Τσίπρα.

Όπως προκύπτει από πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο στο οποίο θα επικεντρώσει την ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η υπεράσπιση του έργου της κυβέρνησής του, με παράλληλη δέσευση ότι θα ελέγχει την κυβέρνηση με ουσιαστικά επιχειρήματα.

Συνεργάτες του, πάντως, αφήνουν να εννοηθεί ότι η περίοδος ανοχής έχει μικρό ορίζοντα και ότι ο χειμώνας θα είναι θερμός. «Αν χρειαστεί, θα βγούμε και στους δρόμους» λένε χαρακτηριστικά. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι ακριβώς επειδή η λαϊκή εντολή είναι νωπή, τα όσα θα καταλογίσει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ο κ. Τσίπρας «θα πρέπει να είναι άριστα τεκμηριωμένα προκειμένου να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των πολιτών».

Από όσα συζητήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα με τους επιτελείς της Κουμουνδούρου, το κεντρικό αντιπολιτευτικό αφήγημα που θα αναπτύξει ο κ. Τσίπρας θα είναι ότι η κυβέρνηση «τρώει από τα έτοιμα». Τόσο στο οικονομικό πεδίο, όπου οι πρώτες παρεμβάσεις του πχ για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στηρίζονται σε πολιτικές που είχε προεπιλέξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ως προς το τελευταίο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει να αναδείξει τις θετικές επιπτώσεις της συμφωνίας των Πρεσπών, τις οποίες σήμερα , όπως θα πει, αναγνωρίζει και η κυβέρνηση, η οποία από τους αγώνες στους δρόμους, σήμερα διαβεβαιώσει ότι θα τηρήσει κατά γράμμα τη Συμφωνία.

Πρόθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι να παρουσιάσει το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων «το οποίο η ΝΔ είχε σημαία προεκλογικά και το οποίο εγκατέλειψε – παραπέμποντας το στο ’21- μόλις κατέκτησε την εξουσία». Θα επισημάνει μάλιστα τις κινήσεις που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην κυβέρνηση για την διασφάλιση του στόχου 2,5% αντί του 3,5% μέσω του καταπιστευτικού λογαριασμού.

Θα αντικρούσει τη λογική των μεταρρυθμίσεων η οποία σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει εφαρμογή δύσκολων μέτρων που αφορούν τα εργασιακά. Ακόμα θα αναφέρει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εξυπηρετεί την ατζέντα του ΣΕΒ και του ΔΝΤ.
Φυσικά ξεχωριστό κεφάλαιο θα αποτελέσει ο αναπτυξιακός νόμος που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να πει ότι με τις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος η χώρα επανέρχεται στα εργασιακά στο καθεστώς που επικρατούσε την εποχή των μνημονίων.

Συγκεκριμένα αναμένεται να υποστηρίξει ότι ο νέος νόμος:
– Καταργεί το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που επανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.
– Καταργεί επί της ουσίας την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης:
– Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συμβάσεις και να μειώνουν μισθούς και δικαιώματα, επικαλούμενες οικονομικές δυσλειτουργίες.
– Ταυτόχρονα δημιουργεί αντικίνητρο στους εργοδότες να υπογράφουν κλαδική συλλογική σύμβαση, όταν οι ανταγωνιστές τους θα μπορούν να πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους με χαμηλότερους μισθούς.
Χαμηλότεροι μισθοί και λιγότερα δικαιώματα απ’ ότι στις εθνικές κλαδικές συμβάσεις θα μπορούν να ορίζονται και με τοπικές κλαδικές συμβάσεις, δημιουργώντας έτσι ειδικές οικονομικές ζώνες.
– Καταργεί επί της ουσίας την επεκτασιμότητα: Η επέκταση και η υποχρεωτικότητα των κλαδικών συμβάσεων αναιρούνται.
– Μια επιχείρηση θα μπορεί να αποκλίνει και από κλαδική συλλογική σύμβαση που έχει επεκταθεί.
– Συγχρόνως, ο υπουργός θα μπορεί να μην επεκτείνει μια κλαδική συλλογική σύμβαση, παρότι καλύπτει το 51% των εργαζόμενων του κλάδου, αν θεωρεί ότι μπορεί να βλάψει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας
– Δημιουργείται, έτσι, ένας μηχανισμός συμπίεσης μισθών και δικαιωμάτων.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ ο Αλέξης Τσίπρας θα τονίσει ότι ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε την μείωση του τον Δεκέμβριο του 2018 ενώ το ίδιο θα υποστηρίξει και για τις 120 δόσεις.

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται από χθες στη συμπρωτεύουσα έχει διαδοχικές συναντήσεις από το πρωί με τον πρώην Δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Μπουτάρη, με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα και με παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας.

Αύριο , ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΗELEXPO ΔΕΘ και στη συνέχεια με το Σωματείο Εργαζομένων στην ΔΕΘ (Γραφεία Διοίκησης HELEXPO), στις 10:30, ενώ για τις 11:30 έχει προγραμματιστεί περιοδεία του στα περίπτερα της 84ης ΔΕΘ.

Στις 19:30 ο κ. Τσίπρας θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης». Η τριήμερη επίσκεψη του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώνεται την Κυριακή, με τη συνέντευξη Τύπου που θα παραθέσει, στις 12:30 στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή