Αν δεν είστε μισθωτός, δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τα εκκαθαριστικά του ΕΦΚΑ

Από χθες άρχισαν να αναρτώνται σταδιακά τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ, τα οποία εμπεριέχουν και τον συμψηφισμό με βάση τα εισοδήματα του 2016. Δείτε ένα μικρό οδηγό.

Ποιους αφορά η διαδικασία του ΕΦΚΑ

Η διαδικασία εκκαθάρισης αφορά  τους ελεύθερους  επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και τους αγρότες.

Ποιους δεν αφορά

Δεν αφορά ασφαλισμένους που εργάζονται παράλληλα και ως ελεύθεροι επαγγελματίες και ως μισθωτοί .ούτε και τα “μπλοκάκια” που έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις της παρ. 9 του άρθρου 39 του νόμου Κατρούγκαλου. Η εκκαθάριση για αυτές τις ομάδες θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο.

Τι γίνεται με όσους έχουν πιστωτικό υπόλοιπο.

Πιστωτικό υπόλοιπο έχουν οι ασφαλισμένοι οι οποίοι το 2016 δήλωσαν μικρότερο εισόδημα από το εισόδημα που είχαν δηλώσει δήλωσαν το 2015

Αυτοί οι ασφαλισμένοι έχουν  τις εξής επιλογές:

–  Όσοι δουν έχουν πιστωτικό υπόλοιπο άνω των 50 ευρώ, μπορούν να το εισπράξουν εφάπαξ στον τραπεζικό τους λογαριασμό μετά τα τέλη Μαΐου. Για συμπλήρωση του Αριθμού Τραπεζικού Λογαριασμού (ΙΒΑΝ), έχει δημιουργηθεί Ηλεκτρονική Υπηρεσία

–  Ποσό άνω των 50,01€ μπορεί να παραμείνει στο λογαριασμό του ασφαλισμένου, προκειμένου να συμψηφιστεί με ασφαλιστικές εισφορές επόμενων μηνών, εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα έως 31.5.2018. Η αίτηση υποβάλλεται διαδικτυακά, μέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών ΕΦΚΑ. ή στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Μη Μισθωτών ΕΦΚΑ.

–   Πιστωτικό υπόλοιπο έως 50,00€ δεν εισπράττεται αλλά θα συμψηφιστεί με επόμενη τρέχουσα εισφορά.

Και όσοι δήλωσαν το 2016 μεγαλύτερο εισόδημα;

Όσοι δήλωσαν το 2016 μεγαλύτερο εισόδημα από το 2015 έχουν χρεωστικό υπόλοιπο. Αυτό  θα το πληρώσουν ισόποσα κατανεμημένο σε πέντε μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση πρέπει να πληρωθεί έως 31.5.2018, ενώ η τελευταία δόση πληρώνεται 28.9.2018.

Στην περίπτωση αυτή, του χρεωστικού υπολοίπου,  οι δόσεις εκκαθάρισης για το 2017ρέπει να πληρώνονται στο ακριβές ύψος τους, γιατί είναι ευθέως συνδεδεμένες με την ασφαλιστική ενημερότητα.

Τι γίνεται με το 2018

Για  τις εισφορές του 2018 αρκεί η καταβολή του ελάχιστου ποσού, ανεξάρτητα από το ύψος του ειδοποιητηρίου.

Οι τρέχουσες εισφορές 2018 θα εκδίδονται κανονικά. Αυτό σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος με χρεωστικό υπόλοιπο θα πληρώσει διπλές εισφορές καθώς οι εισφορές Μαρτίου 2018 αναρτώνται τώρα μαζί με το πρώτο εκκαθαριστικό για το 2017. Η πληρωμή των εισφορών Μαρτίου 2018 είναι πληρωτέα έως 18/5/2018.

Με δυό λόγια

Όσοι δήλωσαν το 2016 μικρότερο εισόδημα από το 2015, είστε μια χαρά (που λέει ο λόγος…). Όσοι δήλωσαν μεγαλύτερο, θα περάσουν από το ταμείο. Για το 2018 θα περάσουν έτσι κι αλλιώς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή