Η απελευθέρωση των αμερικανών αιχμαλώτων από τη Β. Κορέα αιφνιδίασε τον Τραμπ

Γελοιγραφία (credit: https://www.cagle.com/john-darkow/2017/04/trump-vs-kim-jong-un) Μετάφραση: «Ένας απρόβλεπτος, ματαιόδοξος, εκδικητικός, ανασφαλής, υπερβολικά σίγουρος, αυταρχικό άνθρωπος… με αστείο κούρεμα. Εσείς επιλέξτε!»

Λίγες μέρες πριν την συνάντηση του Donald Trump και του Kim Jong-un, ο κορεάτης ηγέτης άφησε ελεύθερους τρεις αμερικανούς αιχμαλώτους ασιατικής καταγωγής.

O Trump εξέλαβε την κίνηση αυτή ως ένδειξη καλής διάθεσης από τον Kim Jong-un, ωστόσο επιμένει πως κυρίαρχος στόχος παραμένει η αποπυρηνικοποίηση της κορεάτικης χερσονήσου.

Κι ενώ ακούγονται μάλλον θετικές οι εξελίξεις, αναλυτές και μέσα ενημέρωσης έχουν στρέψει την προσοχή τους στον αμερικανό πρόεδρο, γιατί αισθάνονται… ανασφαλείς με τις   απρόβλεπτες αποφάσεις του και τις διπλωματικές του ενέργειες.

Η επιστροφή των  αιχμαλώτων στις ΗΠΑ

Ο Trump χαρακτήρισε “μοναδική” την νύχτα επιστροφής των τριών αμερικανών σπίτι τους, τονίζοντας ότι ειλικρινά δε γνώριζε αν αυτό θα συνέβαινε πριν τη συνάντησή του με τον αρχηγό της Β. Κορέας.

Οι τρεις αμερικανοί κρατούνταν αιχμάλωτοι στη Β. Κορέα, οι δύο από την άνοιξη του 2017 και ο τρίτος από το 2015. Ο Kim Jong-un τους άφησε ελεύθερους και είναι προφανές ότι το έκανε εν όψει της συνάντησής του με τον πρόεδρο Trump.

Αυτό που πραγματικά όμως εμείς δε γνωρίζουμε είναι το ποιος είναι πιο απρόβλεπτος κι αινιγματικός: ο Trump ή ο Jong-un;

Η ατζέντα των διαπραγματεύσεων

Η συνάντηση των δύο αρχηγών προγραμματίστηκε για τις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη. Το έδαφος θεωρείται ουδέτερο και ασφαλές για να γίνουν οι διαπραγματεύσεις. Ακριβείς λεπτομέρειες δεν έχουν ανακοινωθεί, ωστόσο γνωρίζουμε ότι σχεδιάζουν μία τετ α τετ συζήτηση.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, κεντρικό θέμα θα είναι η απαίτηση του Trump για την αποπυρηνικοποίηση της κορεάτικης χερσονήσου. Από την πλευρά της Β. Κορέας αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα των 30 χιλιάδων στρατιωτικών που έχουν βάση στη Ν. Κορέα και η χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων, εν όψει της οικονομικής ανάπτυξης που οραματίζεται ο Kim Jong-u για τη χώρα του.

Περισσότερα σε λέξεις

Το κλειδί στις διαπραγματεύσεις του Trump

Ο διπλωμάτης των ΗΠΑ, Mike Pompeo, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Kim Jong-un και τον πρόεδρο Donald Trump και χαρακτηρίζει τις συζητήσεις καλές και παραγωγικές. Ωστόσο, λεπτομέρειες δεν έχουμε αν και θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσες κρίνοντας από τις προσωπικότητες των δύο αρχηγών.

Ο Kim Jong-un έκανε μία στροφή 180 μοιρών μετά τη φιλοπόλεμη ρητορική του ενάντια στις ΗΠΑ και τη Ν. Κορέα. Για τον πρόεδρο τωμ ΗΠΑ τι να πούμε; Ποιός μπορεί να μπει στο μυαλό του Donald Trump… Ωστόσο, πολλοί αναλυτές στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι η δύναμή του είναι το γεγονός ότι είναι απρόβλεπτος.

Κανείς δεν ξέρει τι να περιμένει από τον Trump

Σύμφωνα με το δημοσιογράφο Jonathan Swan, ο Trump χαίρεται που είναι απρόβλεπτος, θεωρεί ότι μπορεί να πιάσει «εξαπίνης» τον αντίπαλο, θεωρεί ότι οι προκάτοχοι της προεδρίας των ΗΠΑ δεν είχαν αυτό το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Πηγές μέσα από το Λευκό Οίκο μεταφέρουν, μάλιστα, έναν ιδιωτικό μονόλογο του Trump που δείχνει ότι ο πρόεδρος Trump διασκεδάζει με τα μίντια που προσπαθούν να αναλύσουν την κάθε του λέξη, ενώ στην πραγματικότητα απολύτως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ή να ξέρει τις κινήσεις του πλανητάρχη.

Με δυο λόγια

Τρεις αμερικανοί ασιατικής καταγωγής γύρισαν σπίτι τους ενώ προγραμματίστηκε η διπλωματική συνάντηση μεταξύ του Trump και του Jong-un για τις 12 Ιουνίου. Είναι μια συνάντηση – σταθμός για την παγκόσμια ειρήνη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή