H Ουάσινγκτον φοβάται ήττα της Ουκρανίας. Οι Ρεπουμπλικάνοι καθυστέρησαν 6 μήνες στο Κογκρέσο το πακέτο βοήθειας…

Το πολυπόθητο για την Ουκρανία πακέτο υποστήριξης των 60 δισ. δολαρίων εγκρίθηκε τελικά από τις ΗΠΑ, μετά από μήνες καθυστέρησης.

Παρά τον χρόνο και το πολιτικό κεφάλαιο που δαπανήθηκε για τη βοήθεια ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, ορισμένοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι επιφυλακτικοί ότι είναι αρκετό για να κερδίσει η Ουκρανία τον διετή πόλεμό της με τη Ρωσία.

Η δυναμική του πεδίου της μάχης έχει αλλάξει πολύ τους τελευταίους μήνες, εν μέρει επειδή η Ουκρανία ξέμεινε από όπλα και πυρομαχικά ενώ το Κογκρέσο συζητούσε για την έγκριση περισσότερης βοήθειας, σύμφωνα με τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι παραχώρησαν ανωνυμία για να περιγράψουν λεπτομερώς ευαίσθητες εσωτερικές σκέψεις. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Ουκρανία αγωνίστηκε να διατηρήσει τα ανατολικά εδάφη, αν και η Ρωσία δεν σημείωσε σημαντικά κέρδη, επίσης.

Η Ρωσία

Η Ρωσία διατηρεί πλεονέκτημα σε ανθρώπινο δυναμικό και όπλα και θα χρειαζόταν πολλά για να αντιστραφούν οι εδαφικές απώλειες μηνών και ετών. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θέτουν επίσης ερωτήματα σχετικά με την τακτική και τις προτεραιότητες της ίδιας της Ουκρανίας, ειδικά μετά την αποτυχία της αντεπίθεσης του Κιέβου, που εξάντλησε τις δυνάμεις από υλικό και ηθικό.

«Ο άμεσος στόχος είναι να σταματήσουν οι ουκρανικές απώλειες και να βοηθηθεί η Ουκρανία να ανακτήσει τη δυναμική της και να αντιστρέψει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης. Μετά από αυτό, ο στόχος είναι να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αρχίσει να ανακτά το έδαφός της”, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. «Θα έχουν αυτά που χρειάζονται για να νικήσουν; Τελικά, ναι. Αλλά δεν είναι εγγύηση ότι θα το καταφέρουν. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι πολύ πιο περίπλοκες από αυτό».

Το ερώτημα

Στο Καπιτώλιο, οι νομοθέτες εκφράζουν επίσης ανησυχίες σχετικά με το αν τα περισσότερα όπλα που παρέχουν οι ΗΠΑ μπορούν να οδηγήσουν σε μια ουκρανική ήττα της Ρωσίας ή αν είναι απλώς αρκετά για να αποκρούσουν προσωρινά την εισβολή. «Αυτό είναι το ερώτημα», δήλωσε ανώτερος σύμβουλος των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

Η απάντηση έχει μεγάλη σημασία. Η νίκη κατά της Ρωσίας σημαίνει ότι η Ουκρανία θα πάρει πίσω το μεγαλύτερο μέρος ή το σύνολο των εδαφών της μετά από 10 χρόνια πολέμου, τα δύο τελευταία με την ολομέτωπη επίθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η μη ήττα, αντίθετα, σημαίνει ότι η Ουκρανία μπορεί να κρατήσει τις γραμμές της και να προχωρήσει λίγο, αλλά να μην καταφέρει να πάρει πίσω ό,τι κατέλαβε η Ρωσία.

Ο Μπάιντεν, κατά την υπογραφή του πακέτου βοήθειας για την Ουκρανία την Τετάρτη, τόνισε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τον στρατό της για να στοχεύει τις μη στρατιωτικές υποδομές, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ενισχυθεί η δύναμη πυρός του Κιέβου. «Έχουν σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς», είπε ο Μπάιντεν, «βομβάρδισαν νοσοκομεία … παιδικούς σταθμούς, σιλό σιτηρών, προσπάθησαν να βυθίσουν την Ουκρανία σε έναν κρύο σκοτεινό χειμώνα».

Μακροπρόθεση στρατηγική

Ο βουλευτής Μπιλ Κίτινγκ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ζελένσκι στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα, επανέλαβε τις ανησυχίες ότι η Ουκρανία θα δυσκολευτεί να προχωρήσει εναντίον της Ρωσίας: «Θα υπάρξει μια περίοδος κατά την οποία δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν σημαντικές μετατοπίσεις». Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι άφησε να εννοηθεί την Τρίτη ότι η Ουκρανία δεν έχει ακόμη ένα πλήρως διαμορφωμένο σχέδιο για να νικήσει τη Ρωσία, αν και οι ΗΠΑ θα είναι σε συζητήσεις για να βοηθήσουν στην αποκρυστάλλωσή του.

«Θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να έχουμε συζητήσεις με τους Ουκρανούς σχετικά με το ποια είναι η μακροπρόθεσμη στρατηγική τους για την απώθηση της ρωσικής επιθετικότητας και στη συνέχεια να προσαρμόσουμε τα [μελλοντικά] πακέτα ώστε να ανταποκρίνονται σε αυτές τις ανάγκες», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Air Force One. Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι το Κίεβο θα αποφασίσει πώς θα τελειώσει ο πόλεμος, είτε με την απώθηση των ρωσικών δυνάμεων πίσω από τα σύνορα είτε με μια ευνοϊκή συμφωνία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Δέσμευση

Αλλά ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιμένει ότι το έθνος του πρέπει να πολεμήσει μέχρι η χερσόνησος της Κριμαίας, η ανατολική περιοχή του Ντονμπάς και άλλα μέρη της χώρας να τεθούν ξανά υπό τον έλεγχό του. Είτε πρόκειται για πόζα είτε όχι, αυτή η στάση δεσμεύει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια πολύ μεγαλύτερη σύγκρουση χωρίς καμία εγγύηση ότι ο Ζελένσκι θα επιτύχει τους στόχους του. «Υπάρχει πολλή συζήτηση σχετικά με το πώς μοιάζει ένα νικηφόρο τελικό παιχνίδι για την Ουκρανία σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο ανώτερος υπάλληλος των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θρηνεί ότι μήνες διαβουλεύσεων στο Κογκρέσο στέρησαν από την Ουκρανία όπλα για να αντεπιτεθεί στη Ρωσία, θέτοντάς την σε δύσκολη θέση κατά τους κρίσιμους μήνες του πολέμου. «Είναι σίγουρα πιθανό η Ρωσία να σημειώσει πρόσθετα τακτικά κέρδη τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας. «Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να βγούμε από την τρύπα που δημιουργήθηκε από την εξάμηνη καθυστέρηση».

Πύραυλοι ATACMS

Το πιο άμεσο πακέτο που κατευθύνεται προς την Ουκρανία θα ανέλθει σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια και θα περιλαμβάνει όπλα μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, τα οποία το Κίεβο ήθελε εδώ και καιρό. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι υποδεικνύουν ότι το μέλλον της Ουκρανίας εξαρτάται πολύ περισσότερο από το τι θα παραδώσει ο Μπάιντεν παρά από το ποσό του δολαρίου. «Η κυβέρνηση πρέπει να στείλει όπλα υψηλής ποιότητας όπως τα ATACMS, ώστε η Ουκρανία να μπορέσει να γείρει τη ζυγαριά», δήλωσε ο βουλευτής Ντον Μπέικον, μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν αναμένουν ότι τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος αυτής της προεδρικής θητείας. Σε περίπτωση που ο Μπάιντεν κερδίσει την επανεκλογή του έναντι του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δεν είναι σαφές αν θα χρειαστεί να ζητήσει από το Κογκρέσο -στο οποίο οι Ρεπουμπλικάνοι θα μπορούσαν να ηγηθούν τόσο της Γερουσίας όσο και της Βουλής των Αντιπροσώπων- άλλη μια εξουσιοδότηση.

Μπορεί να νικήσει;

Στους έξι μήνες που χρειάστηκε η υπό ρεπουμπλικανική ηγεσία Βουλή των Αντιπροσώπων για να περάσει τη βοήθεια για την Ουκρανία, ανώτερα μέλη της ομάδας του Μπάιντεν – από τον διευθυντή της CIA Μπιλ Μπερνς μέχρι τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν – διαβεβαίωναν ότι η Ουκρανία θα έχανε τον πόλεμο το 2024 χωρίς πρόσθετο επιθετικό και αμυντικό υλικό από τη Δύση. Χωρίς αυτή την υποστήριξη, το περισσότερο που θα μπορούσε να κάνει η Ουκρανία ήταν να υπερασπιστεί τις οχυρωμένες θέσεις της, αν και οι ΗΠΑ ανέμεναν ότι οι καλύτερα εξοπλισμένες ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν τελικά να περάσουν τις γραμμές για να καταλάβουν περισσότερα εδάφη.

Αυτό που δεν ήταν σαφές στα μηνύματα ήταν αν η Ουκρανία μπορούσε να νικήσει με αυτά που οι ΗΠΑ επεδίωκαν να παράσχουν. Ο γερουσιαστής Μαρκ Ουόρνερ δήλωσε: «Δεν γνωρίζω κανέναν άλλο τρόπο για να αποκτήσουν, βραχυπρόθεσμα, οι Ουκρανοί τα όπλα, τα πυρομαχικά και τα εργαλεία που χρειάζονται, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες». Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι ενέκριναν πρόσφατα οικονομική βοήθεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, εξέφρασαν αισιοδοξία για την υπόθεση της Ουκρανίας και τη δημοκρατία γενικότερα, αφού το αμερικανικό πακέτο πέρασε και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Κατασκευασμένο δίλημμα

«Ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας προκαλεί την παγκόσμια τάξη και τον τρόπο ζωής μας. Σε καιρούς όπως αυτοί, είναι ζωτικής σημασίας να αντισταθούμε ως δημοκρατίες με κοινές αξίες ενωμένοι απέναντι στα αυταρχικά συστήματα – όπως κάνουμε σήμερα, όπως θα κάνουμε και αύριο», έγραψε την Τετάρτη στο Χ ο Αντρεας Μιχαέλις, πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ουάσινγκτον. Πολλοί αναλυτές της σύγκρουσης επιμένουν ότι το δίλημμα «κερδίζω ή δεν χάνω» είναι κατασκευασμένο. Η δόση της βοήθειας θα πρέπει να κριθεί από το κατά πόσον βελτιώνει την πολεμική και διαπραγματευτική θέση της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας, δήλωσε ο Σάμουελ Τσάραπ της RAND Corporation.

«Είναι σημαντικό ότι θα μπορούσε να μειώσει τη ρωσική αισιοδοξία για το μακροπρόθεσμο παιχνίδι και έτσι να κάνει τη Μόσχα πιο διατεθειμένη να συμβιβαστεί», συνέχισε, «οπότε αντί για ένα δυαδικό σύστημα win-lose μιλάμε για ένα φάσμα από περισσότερο έως λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες για το τελικό παιχνίδι. Αυτό δίνει στους Ουκρανούς ένα σημαντικό πλεονέκτημα για να βελτιώσουν αυτές τις συνθήκες». Ο Κίτινγκ, ο οποίος είναι επίσης μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι το νέο πακέτο βοήθειας θα τονώσει επίσης το ηθικό των εξαντλημένων ουκρανικών μαχητικών δυνάμεων. «Τώρα μπορούν να επιστρέψουν στο ρινγκ σε πιο ισότιμη βάση», είπε.

Καμία δημοσίευση για προβολή