Αναπτύσσει η Ρωσία αντι-stealth ραντάρ για να αντιμετωπίσει τα F-22 και F-35; – Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Στον «πόλεμο» για την ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών που διαθέτουν stealth τεχνολογία, η Ρωσία δηλώνει ότι έχει στα χέρια της ένα «όπλο» που την ακυρώνει.

Συγκεκριμένα, η ρωσική εταιρεία Almaz-Antey, η οποία κατασκευάζει τα αντιαεροπορικά συστήματα Tor, Buk και S-400, καθώς και τα ραντάρ των συστημάτων αυτών, δηλώνει ότι έχει ανακαλύψει τον τρόπο να «δει» τα stealth μαχητικά των ΗΠΑ, F-22 και F-35.

Το ειδικό ραντάρ

Πρόκειται για το Struna-1, το οποίο είναι ένα διστατικό σύστημα ραντάρ που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 1999 και πλέον, σύμφωνα με την εταιρεία, έχει αναβαθμιστεί δεόντως. Η ιδέα πίσω από το Struna-1 είναι ότι ο πομπός και ο δέκτης του ραντάρ βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία, κάτι που το κάνει πιο ισχυρό και του επιτρέπει να ανιχνεύσει σήματα/στίγματα που τα συμβατικά ραντάρ δεν μπορούν.

Η ιδέα πίσω από την stealth τεχνολογία είναι ότι τα αεροσκάφη σχεδιάζονται κατά τέτοιο τρόπο (σχήμα, υλικά κατασκευής, κλπ) ώστε τα συμβατικά ραντάρ να μην μπορούν να τα ανιχνεύσουν, παρά μόνο όταν πλέον τα μαχητικά βρίσκονται πολύ κοντά στον στόχο τους. Δεδομένου ότι η τεχνολογία στηρίζεται στην σκέδαση ή απορρόφηση των σημάτων των ραντάρ, ώστε τα μαχητικά να γίνονται «αόρατα», τότε το Struna-1 θα μπορούσε να ακυρώσει τη βασική τους λειτουργία.

Περιορισμοί

Βέβαια, όπως σημειώνει το National Interest, το ρωσικό σύστημα έχει περιορισμούς, όπως χαμηλό ύψος ανίχνευσης (ως 7 χλμ) και περιορισμένη ζώνη ανίχνευσης, γεγονός που κάνει αδύνατη τη χρήση του στη θέση συμβατικών ραντάρ. Ωστόσο, το Struna-1 μπορεί να δράσεις ως «παγίδα», ήτοι να ειδοποιεί για την παρουσία stealth αεροσκαφών από νωρίς και έτσι να γίνεται πιο άμεσα η ετοιμασία για την αντιμετώπισή τους.

Καμία δημοσίευση για προβολή