Ανασύρεται από το αρχείο η μήνυση Βγενόπουλου κατά Θάνου. Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα

δικογραφία Βγενόπουλος

Εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε από την Οικονομική Εισαγγελία της Αθήνας, που αποφάσισε την ανάσυρση της δικογραφίας που σχηματίστηκε μετά από μήνυση του Ανδρέα Βγενοπούλου πατά της Βασιλικής Θάνου.

Μετά τη δημοσιοποίηση ηχητικού ντοκουμέντου, ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Χρήστος Μπαρδάκης ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά απόλυτη προτεραιότητα προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί τα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος της δωροληψίας υπαλλήλου και της συνέργειας σε αυτή.

Πότε είχε σχηματιστεί η δικογραφία 

Η δικογραφία που ανασύρεται από το αρχείο είχε σχηματιστεί όταν ο αποβιώσας επιχειρηματίας είχε καταγγείλει, το 2016, ότι η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου επιχείρησε μέσω μίας γυναίκας, επιχειρηματία και φίλης της όπως εμφανιζόταν, να του αποσπάσει χρήματα με τη μεσολαβήτρια να αφήνει να εννοηθεί ευνοϊκή διευθέτηση δικαστικών εκκρεμοτήτων που είχε τότε ο επικεφαλής του Ομίλου MIG.

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος, εξεταζόμενος στο πλαίσιο της προκαταρκτικής που είχε διενεργηθεί και τελικώς ετέθη στο αρχείο, είχε αναφερθεί σε 17 συναντήσεις με τη φίλη της κ. Θάνου και σε αρκετές τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ τους. Το επίμαχο υλικό φαίνεται να καταγράφηκε στη διάρκεια κάποιων από εκείνες τις συναντήσεις.

Η εντολή του κ. Μπαρδάκη

Η εντολή του κ. Μπαρδάκη δόθηκε αμέσως μόλις τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Ασφάλειας του διαβίβασαν τα αποτελέσματα εργαστηριακού ελέγχου του επίμαχου ηχητικού, σύμφωνα με το οποίο το υλικό φαίνεται να είναι γνήσιο « χωρίς εμφανή στοιχεία αλλοιώσεων».

Σύμφωνα με την έκθεση του Εργαστηρίου Εξέτασης φωνής και ήχου της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, στο ηχογράφημα «δεν εντοπίστηκαν χαρακτηριστικά στοιχεία ή έστω ενδείξεις επεξεργασίας του ήχου, που μπορούν να υποδηλώνουν στοιχεία αποκοπής, συρραφής ή εν γένει αλλοίωσης (μοντάζ).

Αντίθετα διαπιστώθηκε η αδιάλειπτη καταγραφή με μικρές αλλά δικαιολογημένες διακυμάνσεις, χωρίς “ίχνη” αδικαιολόγητων μεταβολών ή και παύσεων, με την παρατήρηση ότι ο εντοπισμός “ιχνών” σε ακουστικό υλικό ψηφιακής μορφής δεν είναι πάντα εφικτός με βεβαιότητα καθόσον τα “ίχνη” αυτά δύνανται να μειώνονται σημαντικά συναρτήσει διαφόρων παραγόντων, όπως είναι το λογισμικό επεξεργασίας και η δεξιοτεχνία του προσώπου που προβαίνει σε επεξεργασία».

Επίσης, τονίζεται ότι ο ήχος που έχει καταγραφεί στο πειστήριο, αρχείο, πιθανότατα δεν έχει υποστεί διαδικασία τέτοια (μοντάζ) που να αλλοιώνει το περιεχόμενό του.

Το ηχητικό ντοκουμέντο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας

Υπενθυμίζεται ότι το ηχητικό ντοκουμέντο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας τον Φεβρουάριο φέρει τον Ανδρέα Βγενόπουλο (ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή) να συνομιλεί με γυναίκα επιχειρηματία που εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της Βασιλικής Θάνου, τότε προέδρου του Αρείου Πάγου και υπηρεσιακής πρωθυπουργού, ζητώντας χρήματα προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω δικαστικές περιπέτειες.

Στο ηχητικό οι διάλογοι φέρουν τον Ανδρέα Βγενόπουλο να συζητά με γυναίκα επιχειρηματία που δηλώνει πως εκπροσωπεί τη Βασιλική Θάνου σχετικά με τη διαδικασία διάθεσης χρημάτων με αναφορές σε «βιβλιοθήκες» και «βιβλία», ορολογία που και ο επιχειρηματίας είχε καταγγείλει στη συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει.

Καταγγελίες που όμως μπήκαν στο αρχείο και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα από την πλευρά των αρμόδιων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.

Ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, λαμβάνοντας τα αποτελέσματα της εργαστηριακής εξέτασης που έγινε στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ασφάλειας, σύμφωνα με τα οποία το ηχητικό φαίνεται να είναι γνήσιο «χωρίς εμφανή στοιχεία αλλοιώσεων», έκρινε ότι πρόκειται για νέο στοιχείο που οδηγεί στην ανάσυρση και την επανεξέταση της υπόθεσης

Καμία δημοσίευση για προβολή