Αναθεώρηση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό, ζητάει ο Ερντογάν. Τι απαντάει το Γερμανικό ΥΠΕΞ για το άνοιγμα των συνόρων από την Τουρκία

Την αναθεώρηση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ζήτησε από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο Ερντογάν.

Όπως ανέφερε η τουρκική προεδρία, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε: «την αναθεώρηση της μεταναστευτικής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι οι προηγούμενες συμφωνίες δεν λειτουργούν πλέον».

Επίσης, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική κυβέρνηση, ο Ερντογάν ανέφερε στην Άνγκελα Μέρκελ ότι η συμφωνία με τη Ρωσία για την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή του Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, έχει ως στόχο να προστατευθούν οι άμαχοι και οι Τούρκοι στρατιώτες που βρίσκονται εκεί.

«Ο πρόεδρός μας ενημέρωσε τη Μέρκελ, τηλεφωνικά, για τη συμφωνία με τη Ρωσία για το Ιντλίμπ, σημειώνοντας ότι θα προστατεύσει τους πολίτες και τους Τούρκους στρατιώτες και θα διασφαλίσει την περιφερειακή σταθερότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφερόμενος στο κλείσιμο των ελληνοτουρκικών συνόρων, δήλωσε ότι «το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Δίκαιο δεν παραβιάζονται (από την Ελλάδα)».

Όπως ανέφερε «πρόκειται όμως για μια ιδιαίτερη κατάσταση, όταν χιλιάδες ανθρώπων προσπαθούν ταυτόχρονα να αποκτήσουν πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ει δυνατόν να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα».

Σε αυτήν την κατάσταση, προκύπτουν άλλα νομικά θέματα από εκείνα σε μια ομαλή διέλευση των συνόρων γι΄αυτό και χρειάζεται να ληφθούν και άλλα μέτρα, τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ αναφερόμενος στο μονομερές άνοιγμα των συνόρων από τον Ερντογάν, υπογραμμίζοντας πως «αυτό δεν συνέβη τυχαία, ήταν πολιτικό εργαλείο».

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή